0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Anul viitor pretul gazelor va scadea la jumatate: o profetie care ar trebui sa dea de gandit furnizorilor de gaze

Posted On 25 septembrie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: burse de gaze, furnizori de gaze, Gazprom, import gaze, Niculae Havrilet, Nord Stream 2, pret gaze

Fostul presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si actualul consilier al Ministrului Energiei, Niculae Havrilet, a aruncat zilele trecute in piata o afirmatie cu impact major asupra pietei de gaze pentru anul 2022: “pretul gazelor pentru iarna 2022-2023 va scadea la jumatate fata de aceasta iarna, iar Guvernul nu ia in calcul o plafonare a preturilor la producatori”, spune Niculae Havrilet.

Pe ce se bazeaza afirmatia domnului consilier? “La gaze, este o conjunctura ca urmare a problemelor care insotesc cazul Nord Stream 2, dar si a faptului ca anul trecut in pandemie preturile au fost extrem de mici, cele mai mici din istoria preturilor din România, nici macar când erau preturi reglementate nu erau 33 de lei pe MWh. Imi aduc aminte ca am inceput procesul de liberalizare cu 45 de lei MWh, iar toata vara trecuta a fost 33 de lei”, a spus Havrilet, in cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizata de Expert Forum.

Chestiunea cu Nord Stream 2 si cu salvarea Europei am auzit-o si de la ministrul Energiei, Virgil Popescu, care spunea ca din momentul in care aceasta conducta va deveni functionala pretul gazelor va scadea automat in intreaga Europa. Ce paradox, pana de curand Romania tinea isonul Americii ca acest gazoduct sa fie blocat de dragul Ucrainei, care pierde astfel marea parte a tranzitului de gaze din Rusia catre Europa. Brusc si dintr-o data am ajuns sa ne punem toate sperantele in Nord Stream 2. Una peste alta s-ar putea ca utilizarea la capacitate a Nord Stream 2 sa elimine penuria de gaze cu care se confrunta astazi tarile Uniunii Europene. Dar, sa nu uitam ca acest gazoduct a fost negociat exclusiv de Germania cu Federatia Rusa si ca niciodata nu s-a luat in calcul aprovizionarea Europei, ci a Germaniei si eventual a tarilor de jos.

Sigur, rusii sunt interesati sa-si vanda gazele pe piata europeana. Dar cand au simtit foamea de gaze a Europei au realizat ca atat din punct de vedere energetic cat si din punct de vedere politic, Nord Stream 2 face cat o baterie de rachete intercontinentale ultraperformante. Nu intram in amanunte si ne intoarcem la ceea ce spunea domnul Niculae Havrilet, consilier al ministrului Energiei:

“Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, pretul va fi la jumatate fata de cel de acum“.
Fie ca va avea dreptate, fie ca nu va avea, o asemenea declaratie trebuie sa puna pe ganduri furnizorii si traderii de gaze. Din acest punct de vedere inclusiv in piata de energie electrica ar putea aparea distorsiuni majore. Sa ne explicam. Daca am presupune ca anul viitor pretul gazelor naturale va fi la jumatate fata de acum inseamna ca nici un importator, respectiv furnizor nu ar trebui sa-si asigure contracte pe termen mai lung de un an (maxim). In concluzie, dupa ce trece iarna, Gazprom va reveni la sentimente mai bune pe motivul ca cererea de gaze va scadea. Si atunci ce-I de facut? Exact ca la energie electrica furnizorii, traderii, importatorii se vor orienta spre piata Spot. Va spune ceva lucrul acesta?

In primavara anului trecut, cand a izbucnit pandemia, consumul de gaze si electricitate s-a redus brusc. Furnizorii care si-au asigurat mare parte din necesar pentru clientii finali pe o perioada de un an s-au trezit cu energie si gaze pe care nu mai aveau unde sa le vanda. La energie electrica s-a intrat in piata de echilibrare, unde pierderile furnizorilor au fost mari. Ulterior, adica in 2021, cand cererea a crescut semnificativ, furnizorii s-au trezit ca nu mai au energia asigurata in contracte la termen si s-au dus in Spot, piata care a explodat efectiv. Normal, intr-o faza de criza, piata Spot a tras dupa ea si celelalte piete.

In cazul in care am da crezare declaratiilor domnului Havrilet inseamna ca nu ar fi prea indicat sa se faca contracte pe termen lung pe gaze ci ar fi de preferat tot piata Spot, pana trece uraganul. Pai, nu de aici se nasc speculatiile? “Daca taceai, filosof ramaneai”. Filosoful se poate alege, in cel mai rau caz, daca a gresit, cu oprobiul publicului. Entitatile economice se aleg cu pierderi sau falimente. Cine stie ce o mai fi la anul.

In alta ordine de idei, Niculae Havrilet a aratat ca nu se doreste plafonarea preturilor la nivelul producatorilor, ci se va merge pe masuri tintite, catre consumatorii aflati cu adevarat in situatie defavorabila.

“Daca plafonezi pretul la producatori, omori interesul pentru investitii”, a explicat el. Masura de compensare a facturilor va necesita un buget de un miliard de lei, a continuat Havrilet.

“Problema banilor nu exista, sunt bani suficienti. La aceste preturi se ataseaza TVA care intra imediat la facturare. Costurile cu incalzire, fie pe energie, fie pe gaze, vor veni abia in facturile din ianuarie, deci exista posibilitatea ca pâna atunci sa se adune banii respectivi la buget. S-a considerat ca in jur de un miliard de lei poate fi aceasta suma de ajutor, in jurul valorii de un miliard de lei, care nu este o problema pentru a asigura trecerea acestei perioade de iarna. Pentru iarna viitoare vedem cum va evolua, dar se pot lua dividende si in avans, din certificatele de CO2. România primeste circa un miliard de euro in acest an de la Banca Europeana de Investitii. Deci nu este o problema asigurarea acestor bani”.

La acest capitol nu avem de comentat nimic.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Recomandare ANRE pentru consumatorii casnici: semnati noile contracte de energie in noiembrie, decembrie

Next Story

Lucrările de reparație din rafinăria Petromidia Năvodari, aproape de finalizare

Articole pe aceeasi tema

Ungaria bate palma cu Gazprom pentru amanarea platilor la gazele importate

Posted On 3 octombrie 2022
, By Redactia

Furnizorii de gaze ar putea lasa in aer anumiti consumatori

Posted On 21 septembrie 2022
, By Redactia
0

Analiză Asociația Energie Inteligentă: cum a ajuns statul să plătească atât de mult pentru plafonarea prețului la gaze?

Posted On 22 august 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.