Aprovizionarea cu gaze a Europei, o palarie prea mare pentru americani?
Pe fondul unui posibil conflict milita intre Rusia si Ucraina, tarile europene isi pun din ce in ce mai serios problema aprovizionarii cu gaze, in conditiile in care peste o treime din gazele naturale consumate in Europa provin din Rusia. Chiar si in cazul unei neimplicari militare a NATO in disputa Rusia-Ucraina, sanctiunile economice impuse Rusiei ar putea viza inclusiv o restrictionare a importurilor de gaze de la Gazprom. Situatia devine si mai complicata daca luam in considerare ca nu exista in momentul de fata surse alternative de aprovizionare cu gaze (in afara gazelor din Marea Nordului si cele din Algeria), decat importul de gaze lichefiate (GNL). Statele Unite au cautat in aceasta perioada sa suplineasca deficitul de gaze al Europei cu gaze lichefiate, dar aceasta varianta poate functiona doar in conditiile in care acea cantitate importata de la rusi ar ramane constanta.
Guvernul SUA a discutat cu mai multe companii internationale de energie planuri de urgenta pentru furnizarea de gaze naturale in Europa, in cazul in care conflictul dintre Rusia si Ucraina ar intrerupe furnizarea de gaze rusesti.
Informatiile au fost obtinute de Reuters, de la doi oficiali americani si doua surse din industrie, scrie News.ro.
Statele Unite sunt ingrijorate ca Moscova pregateste un atac militar asupra Ucrainei, iar statele europene dependente de importurile de gaze din Rusia ar ramâne fara gaze naturale, ceea ce ar duce la o criza energetica fara precedent.
Oficialii Departamentului de Stat au abordat companiile pentru a intreba de unde ar putea veni livrarile suplimentare daca va fi nevoie, au declarat pentru Reuters doua surse din industrie familiarizate cu discutiile.
Companiile au informat oficialii americani ca rezervele globale de gaze sunt limitate si ca exista putine gaze disponibile pentru a inlocui volumele mari din Rusia.
Rusia neaga ca intentioneaza sa atace Ucraina, dar imagini publicate sâmbata de Bild arata zeci de trenuri transportând echipament militar spre granita cu Ucraina.
Uniunea Europeana depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul sau de gaze, iar sanctiunile SUA in cazul unui conflict ar putea perturba aceasta aprovizionare.
Orice intrerupere a livrarilor de gaze ale Rusiei catre Europa ar exacerba o criza energetica cauzata de lipsa combustibilului.
Preturile record ale energiei au crescut la niveluri istorice facturile pentru consumatori, precum si costurile companiilor, si au stârnit proteste in unele tari.
Discutiile Departamentului de Stat cu companiile energetice au fost conduse de consilierul principal pentru securitatea energetica, Amos Hochstein, a declarat un oficial inalt al Departamentului de Stat al SUA, vorbind, de asemenea, sub conditia anonimatului.
Departamentul de Stat nu le-a cerut companiilor sa mareasca productia, a adaugat oficialul.
”Am discutat despre o serie de situatii neprevazute si am discutat despre tot ceea ce facem cu partenerii si aliatii nostri nationali. Am facut asta cu Comisia Europeana, dar am facut-o si cu companii energetice. Este corect sa spunem ca le-am vorbit despre preocuparile noastre si am vorbit cu ei despre o serie de situatii neprevazute, dar nu le-am cerut nimic in privinta productiei”, a spus sursa.
Pe lânga faptul ca au intrebat companiile ce capacitate au pentru a-si mari livrarile, oficialii americani s-au interesat si daca au capacitatea de a creste exporturile si de a amâna intretinerea exploatarilor, au spus sursele.
Nu este clar care sunt companiile contactate de oficialii americani.
Royal Dutch Shell, ConocoPhillips si Exxon au refuzat sa comenteze atunci când au fost intrebati daca au fost contactati. Chevron, Total, Equinor si Qatar Energy nu au raspuns imediat unei solicitari de comentarii.
O a doua sursa din industrie a spus ca firma sa a fost intrebata daca are capacitatea de a amâna intretinerea zacamintelor de gaze, daca este necesar.
Un purtator de cuvânt al Consiliului de Securitate Nationala al SUA nu a comentat despre discutiile americane cu companiile energetice, dar a confirmat ca planificarea de urgenta este in curs. ”Evaluarea potentialelor efecte secudare si explorarea modalitatilor de reducere a acestora este o buna guvernare si o practica standard”, a spus purtatorul de cuvânt.
”Statele Unite au promis ca vor sprijini Europa in cazul in care va exista o penurie de energie din cauza conflictelor sau a sanctiunilor”, a spus a doua sursa din industrie. ”Amos merge la marile companii producatoare de GNL si la tari precum Qatar pentru a vedea daca pot ajuta Statele Unite”, a adaugat el, referindu-se la Hochstein.
Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA urmeaza sa creasca anul acesta, pentru a deveni cel mai important furnizor de GNL din lume. Europa concureaza pentru aprovizionarea cu GNL de la furnizori precum Statele Unite si Qatar cu consumatorii de top China si Japonia, care se confrunta, de asemenea, cu o criza energetica.
Moscova a alarmat Occidentul prin desfasurarea de trupe in apropierea Ucrainei in ultimele doua luni, ca urmare a confiscarii peninsulei Crimeea din Ucraina in 2014 si a sprijinirii separatistilor care lupta impotriva trupelor de la Kiev in estul Ucrainei.
Cum sta Romania?
Importurile de gaze ale României au crescut cu 67,4% in primele 11 luni din 2021 fata de aceeași perioada a anului precedent, la 2,503 milioane tone echivalent petrol, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
In perioada mentionata, productia interna de gaze naturale a fost de aproape 6,6 milioane tep, fiind cu 0,4% (28.900 tep) sub cea din perioada ianuarie-noiembrie 2020.
Comisia Nationala de Strategie şi Prognoza estimeaza pentru acest an o productie de gaze de 7,4 milioane tep şi importuri de 2,32 milioane tep, in creştere cu 1,5%, respectiv cu 38% fata de 2020.
Pentru 2022, CNSP prognozeaza o productie de 7,475 milioane tep (plus 1%) şi importuri de 2,795 milioane tep (plus 20,5%).
Conform ”Strategiei Energetice 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”, publicate pe site-ul ministerului de resort, productia de gaz natural a României va atinge un vârf de 132 TWh in 2025, ca urmare a productiei din Marea Neagra, şi apoi va scadea la 96 TWh in 2030 şi la 65 TWh in 2050.
Consumul final de gaz natural va ramâne constant intre 2030 şi 2050, la nivelul de 68 TWh. Nivelul maxim al cererii este estimat in jurul nivelului de 73 TWh, iar nivelul minim, de la 63 TWh in 2030, la 47 TWh in 2050.