Arcelor Mittal a ratat si a treia incercarea de a cumpara energie de pe OPCOM
Oferta de cumparare energie, plasata pe piata contractelor bilaterale de combinatul siderurgic de la Galati, a fost anulata exact cu o zi inainte de desfasurarea propriu zisa a licitatiei, pe motivul ca „nu a fost facuta dovada constituirii de garantii pentru oferte de raspuns”. Chiar daca acesta poate fi un motiv suficient de temeinic pentru decizia luata de operatorul bursei de energie, in realitate oferta de cumparare a Arcelor Mittal a suferit de cu totul si cu totul alte defecte.
Asa cum a precizat Energy-Center, in exclusivitate, formula de pret prezentata de Arcelor Mittal in oferta de cumparare excede cadrul de reglementare pe care trebuia sa-l respecte, in speta Ordinul ANRE 6/2011 de aprobare a Regulamentului privind cadrul organizat de tranzactionare a contractelor bilaterale de energie electrica. In mod repetat, in acest document se specifica doar „pret”, „oferte cu caracteristici bine definite… pretul solicitat”, iar la art. 22 exista obligatia OPCOM privind „scopul stabilirii unor referinte solide de pret pentru piata de energie electrica”. In mod normal, oferta trebuia respinsa chiar din faza initiala.
Cert este ca Arcelor Mittal este la a treia incercare de genul acesta, in ultimul an si jumatate, dupa ce a pierdut contractul direct pe care l-a avut cu societatea Hidroelectrica. Oferta de cumparare a Mittal a fost cea mai mare din piata de energie, tinand cont de cantitatea licitata (peste 2,5 TWh) , iar pentru satisfacerea ei nici un producator nu s-ar fi incumentat sa participe singur. Speranta celor de la combinatul siderurgic a stat in formarea unui cos de pret la care sa participe mai multi producatori, dar numai in conditiile in care acest lucru ar fi fost decis la nivelul conducerii MInisterului Economiei, cum s-a mai incercat de altfel. De data asta insa, nimeni nu si-a mai riscat pielea pentru Arcelor Mittal.
Perfect. Totul merge conform planului. Daca reusim sa-i inchidem si pe astia si pe Alro, dintr-un foc consumul scade cu minimum 15%, preturile se prabusesc si-o sa putem exporta energie electrica ieftina la greu.
Ca-n fond, asta-i viitorul Romaniei, nu-i asa? Export cat mai mare de resurse naturale pe bani cat mai putini, valoare adaugata cat mai mica si exod masiv de forta de munca la cules capsuni si spalat latrine in Occident.