Asociatia Energie Inteligenta: Nu exista viitor in România fara gaze naturale, singurele care pot sa asigure tranzitia energetica. Cererea de gaze va creste cu pana la 50%
Gazele naturale vor continua sa joace un rol important in viitor. Astfel diversele studii arata ca in urmatorii 10 ani la nivelul Europei cererea de gaze natutrale urmeaza sa creasca cu cca 7%. Aceasta tendinta va fi mult mai dezvoltata la nivelul Romaniei, conform studiilor Asociatiei Energia Inteligenta aceasta putand ajunge pana la un nivel cu 50% mai ridicat decat in 2020 (in situatia in care politicile energetice promovate in present se vor aplica – trecerea pe gaze a majoritatii centralelor pe carbune si racordarea a 1,8 milioane de consumatori casnici). In lipsa exploatarii gazelor naturale din Marea Neagra, acesta situatie va adduce Romania in stadiul de dependenta neta de gazele din import. Exploatarea importantelor resurse din Marea Neagra, nu se va realiza mai repede de anul 2025, dar ar putea acoperii integral cererea ridicata care se prefigureaza in anul 2030 in Romania urmare a politicii intensive de racordare a consumatorilor si intreschimbabilitatii carbunelui cu gaz.
Toti operatorii trebuie sa se adapteze noilor tendinte determinate de conceptul de Green Deal. Consider ca diversificarea activitatilor va devenii obligatorie, in special in dezvoltarea unor capacitati performante de extragere a gazelor naturale si a tratarii acestora, in abordarea exploatarii resurselor neconventionale si in capacitate de productie a energiei electrice din gaze si a obtinerii de hydrogen albastru.
Probabil ca cele mai mari provocari vor fi determinate de Taxonomia care se va aplica proiectelor viitoare.
Actuala pandemie COVID-19 a intarit nevoia de a redirectiona fluxurile de capital catre proiecte durabile pentru a face economiile, intreprinderile etc. mai rezistente la socurile climatice si de mediu. Pentru a realiza acest lucru, a fost introdus conceptul de Taxonomie
Taxonomia UE este un sistem de clasificare, care stabileste o lista a activitatilor economice durabile din punct de vedere ecologic. Bancile au reactionat primele, intelegand ca Taxonomia UE este un factor important pentru cresterea investitiilor durabile si pentru implementarea Acordului verde european.
In fapt finantarea viitoare la costuri accesibile (si nu doar pentru investitii) va fi acordata doar activitatilor economice care se califica drept sustenabila din punct de vedere ecologic. Astfel, companiile din sectorul gazelor naturale trebuie sa se auditeze si sa si stabileasca activitatile astfel incat acestea sa respectele Regulamentul taxonomiei, respectiv prin activitatile acestora ( si sa stabileste sase obiective de mediu
1. Atenuarea schimbarilor climatice2. Adaptarea la schimbarile climatice3. Utilizarea durabila si protectia resurselor de apa si marine4. Trecerea la o economie circulara5. Prevenirea si controlul poluarii6. Protectia si restaurarea biodiversitatii si a ecosistemelor
In urmatorii 10 ani, apreciez ca gazul natural in balanata de energie primara va creste atat la nivelul UE, cat si la nivelul Romaniei. Aceasta crestere a cererii de gaze naturale, in mod natural va adduce si o crestere a pretului marfa a gazelor naturale. La aceasta trebuie adaugata cresterea costurilor cu activitatea de transport, gazele urmand sa fie aduse la distante tot mai mari spre Europa. In Romania situatia se prezinta asemanator. Gazele din Marea Neagra au costuri net mai ridicate decat gazele on shore, dezvoltarea sistemelor de transport si distributie gaze naturale vor adduce tarife mai mari de transport si distributie, la acestea se vor adauga si costurile cu socializarea racordarii gratuite de noi consumatori de gaze. Astfel, in urma unui studiu realizat de AEI in luna noiembrie 2020, apreciam ca in urmatorii 10 ani factura la gaze la consumatorul final poate sa creasca cu pana la 30% fata de pretul din present.
Gazul natural apreciez, ca nu va avea un rol secundar in balanta de energie primara a Romaniei mai repede de anul 2040.
Cred ca provocarile urmatorului deceniu pe piata de gaze din Romania, in ordinea dificultatii lor, vor fi:
- Taxonomia companiilor din sector;
- Exploatarea gazelor din Marea Neagra;
- Saracia Energetica;
- Resursa umana;
- Continuitatea alimentarii cu gaze;
- Eficienta si eficacitate serviciilor realizate de companiile din domeniu;
- Securitatea Energetica;
- Siguranta utilizarii gazelor;
- Taxarea Emisiilor de metan;
- Reconvertirea sistemelor pentru a permite accesul altor tipuri de gaze.
Trecerea de la Gri la Verde in energie si viata noastra se va face cu eforturi mari. Facturile si taxele sunt platite intotdeauana de populatie. Iar populatia trebuie sa se astepte la o factura importanta la energie in perspectiva anului 2050.
Avertizarea, pe care trebuie sa o constientizam este data de cerinta ca România trebuie, conform acordurilor asumate, ca pâna in anul 2050 sa treaca la utilizarea energiei care sa asigure zero emisii nete de gaze cu efect de sera. Aceasta presupune investitii masive in substituirea unora din formele actuale de energiei cu alte forme de energie (regenerabile, hidrogen) si reconvertirea retelelor si echipamentelor capabile sa foloseasca noua forma de energie, inclusiv din interiorul gospodariilor. Astfel, apreciem ca in anul 2050 impactul investitiilor masive asupra facturilor de energie ar putea sa atinga preturi mai mari decât cele de astazi cu pâna la 44% la care se adauga investitii care trebuie sa le realizeze consumatorii odata cu schimbarea instalatiilor interioare si a echipamentelor care asigura confortul ambiental si de mobilitate cu cel putin 10-15 mii de euro/gospodarie.
Aceasta situatie, in lipsa unor masuri drastice antisaracie, probabil ca ar duce la situatia in care jumatate din populatia României sa fie in saracie energetica dupa anul 2050. Aceasta evaluare tine cont si de faptul ca: demografia României este in regres, imbatrânirea populatiei se va accentua dupa anul 2030, se intrevede o insuficienta a fondurilor din Fondul de Pensie pentru pensionari etc.