Asociatia Energie Inteligenta: Timpul trece, facturile cu pret ridicat la energie au inceput sa curga lasand in serviciul universal cea mai mare parte a consumatrilor
14 milioane de romanii, consumatori de energie electrica, au fost supusi in ultimele 3 luni unui proces de neinformare, dezinformare si manipulare, care se inscrie in fapt, in tot ceea ce a caracterizat Romania in ultimii 31 de ani (revolutie, 10 august etc.).
Cu toate ca au existat 360 de zile in anul 2020 in care oamenii puteau sa fie informatii (informati eficient si nu formal prin foi puse in plicuri, care in mod current nu sunt citite), acest lucru nu s-a intamplat astfel incat, in luna decembrie 2020, 9 din 10 consumatori nu stiau ca se va schimba ceva pe piata de energiei electrica, iar procentul consumatorilor casnici care au trecut in anul 2020 pe piata libera de energie electrica fiind sub 1%.
Trecerea peste noapte a 80% din populatia Romaniei in piata Serviciului Universal, concomitent cu cresterea pretului energiei electrice cu pana la 26%, a determinat dezlantuirea unui intreg val de dezinformari din partea institutiilor: nu va creste pretul la energie, pretul energiei in anul 2020 a fost mult prea mic, se va modifica legislatia astfel incat oamenii sa nu plateasca mai mult etc. si a unui sir de fake newsuri: amanarea cu 6 luni, instituirea unei perioade de tranzitie etc. (aspect care au creat in mintea oamenilor ideea ca se va mentine situatia anterioara datei de 1 ianuarie 2021), si uite asa au trecut doua luni de cand consumatorii achita preturi mai mari la energiei. Majoritatea au acceptat deja ideea ca o sa plateasca mai mult energia electrica, prizonieri ai comportamentului care tine pe loc Romania de 30 de ani: Ce sa faci? Nu ai ce sa faci!
Ultima gaselnita, aruncata in urma cu 2 luni, tot cu scopul de a trece timpul si a plati facturile, au fost cu privire la aplicarea unui discount care sa anuleze cresterea facturii la energia electrica. Astfel, mai trece o luna in care consumatorii vor achita facturile plini de speranta ca chiar nu au fost mintiti.
Analizand preturile dintre Serviciul Universal si pretul din cea mai mica oferta a furnizorilor actuali din piata, asa cum sunt ele prezentate in Comparatorul de Preturi al ANRE, putem sa observam ca exista o diferenta mica intre pretul de Serviciul Universal si pretul din cea mai mica oferta a furnizorului actual (exceptie face ENEL).
Aceasta constructie a fost realizata tocmai pentru a induce consumatoriilor ideea ca li se va aplica un discount la pretul din Serviciul Universal si acestia vor avea astfel cel mai mic pret din piata, adica nu vor fi afectati de pretul Serviciuluoi Universal.
In situatia in care se aplica un astfel de discount, astfel incat consumatorii sa achite un pret similar cu pretul celei mai mici oferte ale furniorilor actuali, acestia ar plati un pret mai mic cu pana la 3% fata de pretul achitat in present.
Cele mai mici oferte ale furnizorilor din piata de energie conform Comparatorului de preturi al ANRE, sunt mai mici cu pana la 23% fata de pretul cel mai mic ofertat de furniorul actual al consumatorului casnic aflat in Serviciul Universal.
Mai exact un consummator din Timisoara, care consuma 500 kWh/luna, platea intr-o luna:
pret reglementat : 317,62 lei (disparut la 1 ianuarie 2021)
pret Serviciu Universal : 399,30 lei (aplicat de la 1 ianuarie 2021)
pret Serviciu Universal cu discount posibil anuntat de 0,01 lei/kWh : 393,45 lei (posibil a fi aplicat)
pret piata concurentiala : 311,43 lei
Astfel, putem observa cum derutarea indusa ar putea aduce acestui consumator o economie lunara de 6 lei prin discountul anuntat, fata de 88 lei cit ar obtine in piata concurentiala, respectiv 81,68 lei cat platea in luna decembrie 2020.