Asta e tot ce ne lipsea, un sistem de alarmare pentru consumatorii de energie si gaze
Cu toate ca reglementarile privind plafonarea pretului la energie si gaze sunt inca confuze si furnizorii nu-si incaseaza banii promise, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a afirmat luni, 31 ianuarie, ca doreste realizarea unui sistem de alarmare atunci când consumul de energie sau gaze al unui consumator depaseste valorile care fusesera inregistrate in lunile anterioare.
Conducerea ANPC a organizat, luni, in format online, o intâlnire cu toti furnizorii de energie electrica si de gaze naturale din România.
“Ne-am confruntat in intreaga tara cu facturi total disproportionate financiar, cât si la nivel de consum, ale unor consumatori ce pâna atunci reuseau sa fie intr-o zona de confort, sa stie ca au consumat si platesc o suma pe care si-o puteau evalua corespunzator.
Va trebui sa depuneti diligentele ca la nivelul fiecaruia dintre operatori economici, in momentul când va confruntati cu astfel de situatii, date de disfunctionalitate a unui aparat de masura, date de faptul ca nu a citit corespunzator contoarul, sa vedem cum putem prin soft sa nastem un sistem de alarmare in asa fel incât sa luam masurile inaintea emiterii facturii.
Nu au fost putine situatiile in care persoane vârstnice sau persoane cu venituri reduse sa primeasca facturi ce au condus nu numai la o stare de agitatie, la o stare disproportionata total de momentul in care stii ca iei in calcul sa achiti o factura pentru ca sumele mentionate in acestea reprezentau efectiv un soc pentru cei care le-au primit”, a declarat presedintele ANPC, Horia Constantinescu.
De asemenea, el a precizat ca citirea contoarelor trebuie sa fie realizata cu o frecventa cel putin trimestriala.
Horia Constantinescu a explicat ca doreste sa gaseasca o cale de colaborare cu furnizorii de energie electrica si de gaze naturale si sa evite aplicarea de sanctiuni.
“Ne dorim sa gasim o cale de colaborare si sa evitam sa aplicam sanctiuni pentru ca solutia nu este aceasta. Nu va fi niciunul dintre consumatori mai fericit ca are o factura foarte mare, dar ca ANPC a aplicat o sanctiune.
Nu ne dorim sa aplicam sanctiuni decât acolo unde situatia o cere si este imperativa aceasta masura, ne dorim foarte tare sa avem cât mai putin abateri, sa le putem discuta pe acestea inainte ca sa ne trezim ca trebuie sa aplicam sanctiuni noi ca autoritate pentru ca imi doresc mai tare linistea consumatorului in piata decât sa aparem noi statistic ca v-am aplicat foarte multe dintre sanctiuni”, a mai transmis presedintele ANPC.