Asteptam ca orbii sa ne spuna organizatiile de mediu sau regulamentele europene ce sa facem cu sistemul energetic national?
Organizație de mediu Greenpeace a publicat zilele trecute un studiu care ia în calcul raportul cost-beneficiu pentru gospodării beneficiare de extinderea rețelelor de gaze comparativ cu celelalte soluții de eficiență energetică. Activiștii Greenpeace au ajuns la concluzia că rezultatul investiției în gaze este mai prost decât investițiile în oricare dintre soluțiile de eficiență energetică analizate: anveloparea clădirilor, achiziția de pompe de căldură, achiziția de panouri fotovoltaice sau, în general, construcția/renovarea la standard nZEB (clădiri cu emisii aproape de zero).
Poziția Greenpeace a fost analizată de către domnul Cătălin Dragostin, care vine cu anumite observații pe marginea stidiului Greenpeace. Le menționăm în râdurile ce urmează.
Pentru corectitudinea concluziilor GreenPeace, cred ca se impun citeva observatii, altminteri, lumea va lua de buna ce zice GreeaPeace prin studiul IEEPC.
In primul rind, IEEPC v-a (la GreenPeace) dat o solutie ”standard”, valabila peste tot, in toate tarile / statele membre UE si nu este altceva decit o comparatie punctuala, disparata a diferitelor optiuni/tehnologii (ceea ce, in linii mari este corect, dar total insuficient, dar, in nici un caz IEEPC nu va putea da o solutie specifica, aplicabila Romaniei). Deci, acel ”studiu” e un copy-paste, luat din raft si distribuit oricarui Stat Membru, la cerere (deci, ati aruncat banii din sponsorizari de pomana, daca i-ati si dat,)
Deci, citeva ”mici” observatii practice:
1. Daca GreenPeace ar fi consultat (pina la IEEPC) un student mediu de la Fac. Energetica a Politehnicii din Bucuresti de ex., , ar fi aflat ca Reg. 1999/2018 si Anexele la COMMISSION RECOMMENDATION on Energy Efficiency First: from principles to practice. Guidelines and examples for its implementation in decision-making in the energy sector and beyond
ar fi aflat ca acestea nu sunt transpuse in legislatia din Romania (de aceea si suntem in pre-infringement pe acest Regulament !), deci, Guvernul ”are o scuza” ca face ceva dar, e drept, se pare nu stie ce face si mai ales de ce
2. Daca ne luam dupa acel Regulament si Anexele respective, am fi aflat ca principiul ”energy efficiency 1-st” se aplica unui Plan integrat de eficienta si regenerabile si contine niste obiective si proceduri specifice (deci, depinde la ce sector ne referim- electrcitate sau inclazire !?…poate o fi stiind Guvernul ?!)
3. Mai sunt citeva lucruri ”marunte” gen, cele 4 mill. gospodarii inclazite inefficient cu lemne de foc (biomasa !-echivalentul a energiei consummate din uraniu la 2 unitati nucleare de la Cernavoda), care necesita eficienta, nu-I asa !?…ca doar n-o sa le punem pompe de cladura…sau poate inlocuiesc lemnele de foc cu gaze (ca in PNRR)…alta prostie…poate niste micro-cogenerari locale…asta nu e eficienta ?!..degeaba le izolez casele daca nu le dam si surse….poate or trebui gaze la cele 6-7 centrale de incalzire pe carbuni din Romania ?!…si care n-au alte resurse- decit biomasa (agricola si silvica) sau deseurile menajere (fractia biodegradabila, cf. Dir.Eff.energetica)
4. Mai sunt multe alte lucruri ”specific Romaniei”, dar, care n-ar trebui sa ne asteptam sa ni le spuna IEEPC…nu mai vorbesc de reglementari secundare necesare intocmirii unui plan integrat de eficienta si RES
Daca de la Guvern, asteptari prea mari in privinta celor de mai sus, nu prea putem avea,decit doar sa-I intrebam generic – care e planul ? (cf. Reg.1999 ?) stiind deja ca nu exista nici un plan ! dupa cum nu exista nici o strategie energetica in care s-ar fi presupus ca se integreaza gazele/retelele acelea de gaze, insa, de la GreenPeace, asteptarile sunt putin mai ridicate decit sa vedem o insiruire de optiuni/tehnologii cu analize facute demult.
Deci, in aceasta faza, mai bine raminem la analizele studentilor de la Politehnica, cred, mult mai bune decit ale IEEPC
Separat de cele de mai sus, ar fi interesanta o viziune a GreenPeace despre CUM SI CIND am putea avea un SEN verde (adica GREEN ca si PEACE !), unde SEN = Sistem Energetic National…sper ca termenul ”National” nu creeaza ceva resentimente , dar, fundamental, asta si este inainte de a fi, mai nou o ”piata” , …adica CE nu zice ”piata nationala” ci, trateaza ca o obligatie a statului (national ?!)
- am observat ca GreenPeace, intre optiunile transmise de IEEPC, nu a inclus (voit sau nu) optiunea Hidro…pentru electrificarea incalzirii, sau, alimentarea pompelor de cladura (pe care le-ati recomandat cu caldura) cu electrcitate VERDE, sau, macar atingerea mai apropiat de valoarea de 6300 MW putere instalata in Hidro in Romania, din care folosim max. 3100 MW …sau Hidro ”nu se pune” in strategia GreenPeace ?
Asteptam cu oarecare interes comentariile dvs., daca vor fi.