Autoritatea de reglementare in energie ataca inflatia: pretul curentului la consumatorii casnici va scadea cu 3,53 % de la 1 iulie
Prezentam mai jos, deocamdata fara nici un comentariu, comunicatul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei in legatura cu decizia de a stabili limitele de pret pentru furnizorii de ultima instanta care deservesc consumatorii casnici care nu au intrat in regimul concurential.
“Unul din obiectivele pe care ANRE il urmareste, in mod constant, in activitatea de elaborare a sistemului de reglementari este cresterea gradului de responsabilizare a furnizorilor de ultima instanta, atat in ceea ce priveste achizitia energiei electrice, cat si costurile specifice activitatii de furnizare.
Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultima instanta (FUI) sunt obligati sa asigure furnizarea de energie electrica, in conditii de calitate si la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii.
In urma implementarii noii Metodologii de stabilire a modului de calcul si a conditiilor de avizare a preturilor aplicate de furnizorii de ultima instanta obligati si furnizorii de ultima instanta optionali clientilor finali, in sedinta Comitetului de reglementare al ANRE au fost aprobate valorile pretului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zona de retea.
Astfel, valoarea preturilor maxime pentru consumatorii casnici va scadea in medie cu 3,53% fata de preturile actuale.
In 3 zile lucratoare de la data aprobarii valorii preturilor maxime pentru fiecare zona de retea, FUI obligati trebuie sa transmita la ANRE, spre avizare, preturile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Pretul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu pretul maxim stabilit de ANRE in sedinta Comitetului de reglementare de astazi. ANRE va aviza preturile propuse de catre FUI obligati pana la data de 31 mai 2018.
In perioada 1-25 iunie 2018, ANRE va desemna FUI optionali pentru fiecare zona de retea, care vor vinde energie electrica la un pret cu discount fata de preturile avizate pentru FUI obligati. Un client casnic isi va putea schimba oricand si fara costuri FUI obligat cu un FUI optional, care pastreaza obligatia de a asigura furnizarea energiei electrice in regim de serviciu universal, in aceleasi conditii de siguranta si calitate.
Reamintim totodata ca, in urma finalizarii calendarului de dereglementare, incepand cu data de 1 ianuarie a acestui an, furnizarea energiei electrice nu se mai face la preturi aprobate de ANRE.
In prezent, clientii casnici au posibilitatea de a-si schimba gratuit, in maxim 21 de zile, furnizorul si pot incheia contracte ȋn regim concurential, cu oricare dintre furnizorii activi pe piata de energie electrica din Romania, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire. In acest sens, ANRE recomanda clientilor casnici sa parcurga, cu atentie, toate informatiile prezentate de furnizori, in vederea alegerii celei mai avantajoase oferte”.