Autoritatea de reglementare in energie revine asupra programului de instalare de contoare inteligente: vor fi montate peste 4 milioane pana in 2028.
Exact in urma cu un an, noua conducere a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) solicita modificarea Legii energiei, dar si a altor acte normative, intrucat instalarea de contoare inteligente la 80% dintre consumatorii de energie din Romania nu mai era fezabila pana in anul 2020. Asta in conditiile in care inca din 2012, prin Legea energiei electrice si gazelor naturale, Romania s-a angajat in implementarea contorizarii inteligente. Consultant pentru realizarea unei analize cost-beneficiu a fost A.T Kearney, iar studiul a relevat faptul ca implementarea poate fi profitabila numai in anumite scenarii de evaluare
Derularea fazelor proiectelor-pilot a condus la modificarea calendarului de implementare pe care l-a luat in considerare analiza cost-beneficiu intocmita de consultantul AT Kearney, care prevedea instalarea contoarelor inteligente la 80% dintre consumatori pana in 2020, termen prevazut si in articolul 66 din Legea energiei electrice. In acest moment, termenul de 2020 nu este fezabil, declara un official ANRE. “Continuarea procesului de implementare are nevoie de o actualizare a cadrului legislativ primar. ANRE a facut si o propunere in acest sens, de modificare a Legii energiei electrice si a gazelor naturale tinand seama de complexitatea problemelor ridicate la implementarea sistemelor de masurare inteligente”, a sustinut vicepresedintele Autoritatii de Reglementare, Henorel Soreata.
Iata ca la interval de un an, ANRE a aprobat un nou calendar de instalare a sistemelor de masurare inteligenta a energiei electrice, pe care trebuie sa il respecte toti distribuitorii de energie electrica, potrivit unui proiect de decizie postat pe site-ul Autoritatii. “Decizia privind aprobarea Calendarului de implementare a sistemelor de masurare inteligenta a energiei electrice la nivel national pentru perioada 2019-2028” va obliga fiecare distribuitor sa monteze contoare inteligente, astfel incat, la finalul fiecarui an, un anumit procent din clienti trebuie sa aiba montat un astfel de contor. Amintim ca smartmeterele sunt montate gratuit la consumator, compania de distribuitie urmand sa işi recupereze costurile din tariful de distributie.
“Anual, operatorii de distributie a energiei electrice concesionari vor publica pe pagina de internet proprie lista localitatilor și numarul de locuri de consum pentru care se va realiza implementarea sistemelor de masurare inteligenta a energiei electrice in anul curent. Lista va fi actualizata ori de cate ori apar modificari fata de situatia anterior postata pe pagina de internet”, se arata in decizie.
Pana in 2028, un procent cuprins intre 24% şi 70% dintre consumatorii fiecarui distribuitor va trebui sa aiba montate astfel de contoare inteligente. Cele mai mici procente sunt in zonele de retea operate de Electrica iar cele mai mari in cele operate de Enel, in conditiile in care compania italiana a inceput de mult acest proces şi a instalat cele mai multe contoare inteligente raportat la numarul de consumatori
Iata care au fost propunerile distrtribuitorilor pentru ANRE:
- e-Distributie Muntenia, e-Distributie Banat, e-Distributie Dobrogea zone cu densitate mare de contoare depreciate;zone cu pierderi mari (tehnice și nontehnice); zone in care au fost inregistrate, de-a lungul timpului, numeroase probleme cu citirea contoarelor;asigurarea unor conditii tehnice unitare pentru protectia antifrauda la scara intregii retele din zona de concesiune.
- Distributie Energie Oltenia ierarhizarea și selectarea zonelor de implementare s-a realizat in functie de rezultatul pozitiv al analizei cost-beneficiu;ierarhizarea zonelor de implementare pentru realizarea selectiei zonelor incluse in calendarul de implementare s-a realizat avand in vedere nivelul pierderilor tehnice și nontehnice, nivelul cheltuielilor cu citirea contoarelor și al cheltuielilor cu deconectarea-reconectarea;din ratiuni de topologie a retelei și optimizarea comunicatiei de date de la contor la centrul de colectare, stocare și prelucrare a datelor, s-a realizat analiza pe grupe de zone de implementare care urmaresc interconectarea posturilor de transformare (buclarea zonelor).
- Delgaz Gridla selectarea zonelor incluse in calendarul de implementare s-a avut in vedere inchiderea zonelor in care s-au facut instalari de SMI in cadrul proiectelor pilot și programelor de implementare desfașurate in perioada 2014 – 2018 prin integrarea locurilor de consum la care in perioada respectiva nu s-a realizat instalarea contoarelor integrabile din diverse cauze;zone cu pierderi comerciale mai mari de 0,08 MWh/an/loc de consum;zone cu risc mare de consum fraudulos;abordarea coordonata la nivel regional/PT pentru asigurarea continuitatii și trasabilitatii rutelor de citire in vederea optimizarii costurilor operationale.
- SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord, SDEE Transilvania Sud :zonele de implementare au fost ierarhizate in functie de rezultatul analizei cost-beneficiu și de nivelul pierderilor tehnice și nontehnice.Implementarea contoarelor inteligente se va realiza pe zone de implementare compacte, prioritizate pe criterii de eficienta. Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul distribuitorului, pentru a putea fi realizat, de la distanta, automatizat, un flux bidirectional de comunicare, in orice moment.
Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanta o gama larga de beneficii clientilor. Prin sistemul de contorizare inteligenta fac citiri de la distanta a consumului de energie electrica, dar și operatiuni comerciale precum schimbari tarifare, conectari și deconectari, sporind astfel confortul clientilor și reducand inconvenienta vizitelor la locatie. Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contorul in loc de estimari, pentru facturare, astfel incat facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrica.
In plus, clientii vor putea avea acces la informatii detaliate și actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie. Aceasta monitorizare in timp real le va permite acestora sa-și planifice in mod adecvat consumul de energie. Contoarele inteligente colecteaza date privind calitatea furnizarii de energie electrica, monitorizand in timp real continuitatea serviciului, raportand erori in sistemul de retea sau defectiuni și localizand anomaliile posibil cauzate de consumul necontorizat de energie.