Avem cele mai reduse emisii de gaze cu efect de sera, dar inchidem in continuare capacitati energetice
Romania a suspendat in ultimii doi ani cel putin jumatate din capacitatile de generare de energie electrica pe baze de carbune. Centralele in cogenerare au disparut rand pe rand dupa ce au fost transferate la autoritatile locale, iar din cele doua mari complexuri energetice (CE Oltenia si CE Hunedoara) vor deveni in scurt timp amintire. Din CE Hunedoara a mai ramas centrala de la Paroseni, iar la CE Oltenia au fost inchise jumatate din grupuri, pentru ca asa am convenit cu Uniunea Europeana. Pe de alta parte, Romania a inchis (de voie de nevoie) aproape toate combinatele chimice si-a redus productia de otel, de produse petrochimice, face agricultura ecologica etc. Cu alte cuvinte, mai putina industrie, mai putina energie: rezultatul mai putine emisii de CO2. Batem de departe la capitolul emisii multe tari din Uniunea Europeana, in sensul bun al cuvantului. Cu toate acestea nu avem nici un cuvant de spus atunci cand este vorba de supravietuirea unor sectoare cheie, cum ar fi cel energetic in momentul de fata. Fara prea multe comentarii prezentam o sinteza a emisiilor de gaze cu efect de sera, realizata de domnul Nicolae Codreanu.
EMISIILE DE GAZE CU EFECT DE SERA – GES :
- Din graficul prezentat in Fig.1, ROMANIA cu 4,3 tone CO2ech./capita este pe locul 2 dintre tarile UE cu cele mai reduse EMISII GES, pe locul 1 fiind SUEDIA cu 1,8 tone CO2ech./capita; GERMANIA cu 9,9 tone CO2ech./capita si POLONIA CU 10,0 tone CO2ech./capita au inregistrat valori de 2,3 ori mai mari ca ROMANIA ( anul 2019 ultimile date EUROSTAT).
- In Fig. 2,3 si 4 sunt redate grafic EMISIILE TOTALE DE GES ( valori absolute) in diverse variante: tari care au EMISII GES mai mari ca ROMANIA: GERMANIA, FRANTA, ITALIA, POLONIA, SPANIA, TARILE DE JOS, BELGIA, CEHIA ( si GRECIA pentru Fig.4).
- IN SECTORUL PRODUCTIEI PUBLICE DE ENERGIE ELECTRICA SI TERMICA, EMISIILE GES SUNT REDATE IN FIG. 5:
ROMANIA A EMIS 18,5 MILIOANE TONE CO2ech. fata de GERMANIA CU 217,9 MILIOANE TONE CO2ech.
- DACA NE REFERIM NUMAI LA EMISIILE DE CO2 ALE TERMOCENTRALELOR PE CARBUNE, ( date pentru anul 2020), Romania cu 8 mil.tone CO2 este depasita net de GERMANIA – 138; POLONIA – 103; CEHIA – 35; ITALIA – 13; BULGARIA – 10; GRECIA – 9 milioane tone CO2, Fig. 6, 7. 5. Defalcat pe tip de combustibili fosili solizi hard coal/huila si lignit situatia emisiilor GES – CO2 pentru termocentralele pe carbune ( anul 2020) este redata in Tabel 1. 6. EMISIILE TOTAL GES PENTRU MAI MULTE TARI EUROPENE ( DATE ANUL 2019) MASURATE IN TONE PER CAPITA SUNT REDATE PE HARTA ATASATA; 7. LA NIVEL GLOBAL ( date din 2016) cei mai mari emiteri GES sunt ( VALORI TOTAL GES MILIARDE TONE CO2ech. : CHINA – 11,58; STATELE UNITE – 5,83; INDIA – 3,24; RUSIA – 2,39; BRAZILIA – 1,38; JAPONIA – 1,26 ETC.
ROMANIA ( IN ANUL 2019 ) A EMIS 0,1 MILIARDE TONE CO2ech.
OBSERVATIE ( pentru cei care manipuleaza datele cu rea intentie): GAZELE CU EFECT DE SERA NU SUNT AGENTI POLUANTI !
Surse compilare date: EUROSTAT, Europe Beyond Coal Database, Our World in Data.
Articolul prezinta o fata a monedei. Hai sa ne uitam la “cealalta fata”:
– se face legatura intre “emisiile/cap de locuitor” si “inchiderea de capacitati de productie”…nu comparam mere cu pere, deci, ar trebui sa vedem unde ne situam cu factorul de emisie tCO2/MWh la productie electricitate
– avem emisii scazute/cap d elocuitor din cauza a 2 motive:
1. avem o populatie relativ numeroasa (chiar cu emigratie plecata), dar care consuma energie foarte putina (saracie energetica) si asa rezulta un indice scazut / cap de locuitor (ar trebui sa vedem tCO2/1000 EUR PIB)
2. nu mai avem industrie, nu mai producem, deci, nu mai emitem CO2
Cam asa se vad lucrurile “din partea asta a monedei”