Avem gaze naturale, scade consumul dar creste pretul, parca pentru a anunta intrarea in piata a gazelor scumpe de la Marea Neagra
Explicatia nu este deloc complicata, la prima vedere. La o analiza mai aprofundata conchidem ca lipsa unor reglementari clare in piata de gaze, confuziile create prin dezbaterile pe marginea modificarii legii energiei si gazelor, legea offshore si de abia pe ultimul plan cresterea barilului de titei sunt doar cateva elemente care ne indreptatesc sa credem ca inevitabil vom plati din ce in ce mai mult pentru gazele consumate. Nu intram acum in detalii, dar ceea ce anunta reprezentantul celui mai mare producator de gaze din Romania (Romgaz) intr-o perioada in care in piata s-a asternut o lancezeala specifica verii ar trebui sa ne puna multe semne de intrebare. Iata cum vede Vasile Ciolpan, directorul departamentului de comercializare energie din cadrul Romgaz.
viitorul in aceasta piata
„Gazele naturale vor fi mai scumpe iarna viitoare, deoarece cotatiile petroliere s-au majorat foarte mult in ultima perioada. Asa cum se vad cotatiile petroliere astazi, si gazul va fi mai scump la iarna. Structura gazelor pe care le vom utiliza la iarna este formata din gazele din productia curenta, plus gazele din depozite, plus importuri pentru varfurile de consum, import care a existat in fiecare iarna in functie de temperaturi si de cerere”, a spus Ciolpan, in cadrul unei conferinte de profil, citat de Agerpres.
El a mai precizat ca programul de stocare a gazelor in depozitele subterane se desfasoara in grafic, iar in urmatoarele trei luni va fi indeplinita obligatia privind cantitatea care va fi inmagazinata.”Dar simpla realizare a obligatiei de inmagazinare s-ar putea sa nu fie suficienta pentru varfurile de consum care apar in fiecare iarna, mai este necesara si o cantitate care traditional se achizitioneaza din import”
Romgaz detine depozite cu o capacitate de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care se utilizeaza 2,2 – 2,4 miliarde, in functie de prognozele de consum pentru iarna.
La finele lunii mai, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, declara ca pretul gazelor pe piata romaneasca, atat cele de productie interna, cat si cele de import, va creste semnificativ iarna urmatoare, ca urmare a majorarii cotatiilor petroliere. „In Romania, pretul gazelor de import este legat de cotatiile titeiului, care au crescut foarte mult in ultima perioada, astfel ca ne asteptam ca pretul pentru iarna sa creasca semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact si in pretul final”, a spus oficialul companiei de gaze. In plus, intrucat nu exista o competitie adevarata pe piata, fiind doar doi producatori interni, pretul gazelor autohtone va tinde sa creasca si el spre cel de import.
„Exista un risc mare ca pretul de productie interna plus tariful de inmagazinare sa ajunga la nivelul pretului de import”, a sustinut Hajdinjak.
Domnul Hajdinjak are doar partial dreptate, respectiv in ideea in care pretul gazelor interne nu poate sa nu tina cont de ceea ce se intampla in piata internationala (in nici un caz nu este legat de cotatiile titeiului, asa cum s-a intamplat pana in urma cu cativa ani). Pe de alta parte cand gazele de la rusi au fost mai ieftine decat gazele din productia interna (fara a tine seama de taxele de transport) nu am vazut nici o aliniere a pretului intern la cel international. In momentul de fata pe Bursa de Marfuri gazele se tranzactioneaza la preturi destul de ridicate fara a avea si un consum pe masura. Poate este o reactie legata de ceea ce se va intampla la iarna. Paradoxal, in iarna care a trecut am avut un consum mult sub cel estimat. De ce am putea sa credem ca in iarna urmatoare am putea asista la o situatie inversa? Nimic nu anticipeaza o crestere a consumului, cu atat mai putin o scadere a productiei. Dar, e important sa anunti de pe acum ca pretul va creste, nu-i asa? Cat priveste problema gazelor de la Marea Neagra, noi spunem ca sa mai asteptam putin. Sa nu ne pripim.