Baronii gazelor ar putea regreta OUG 114? Sa se schimbe, dar sa nu se liberalizeze piata de gaze decat in ritmul dorit de ei.
De cateva zile circula prin media o scrisoare, datata din data de 30 august si semnata de presedintele Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), domnul Frank Hajdinjak. Cine credeti ca este adrisantul? Tocmai Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, al carui presedinte-Iulian Iancu tocmai se pare ca a ratat pozitia de vicepriministru pe probleme de energie. Comisia cu pricina a fost sprijinul de nadejde al companiilor de utilitati ani la rand. Cand fosta conducere a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei se dadea de ceasul mortii sa liberalizeze total piata de energie si gaze, companiile de utilitati erau prezente la Comisia de Industrii pentru a sustine un program etapizat de liberalizare. Si le-a mers pana la un moment dat.
Intre timp a aparut OUG 114 si cine credeti ca nu a scos un cuvant impotriva acesteia? Evident, companiile de utilitati. Acum se pune problema modificarii Ordonantei sau chiar abrogarii ei. Cine credeti ca se agita ca revenirea la o piata libera sa se faca din nou “etapizat”? Companiile de utilitati.
Interesant este ca scrisoarea de care pomeneam mai sus a fost adresata Comisiei pentru Industrii dar nu a fost transmisa si presei. Asta in conditiile in care la cea mai banala decizie luata in ACUE presa este informata printr-un comunicat. Daca era asa de transparenta decizia membrilor ACUE de ce nu au facut publica pozitia? Raspunsul nu este deloc complicat. Mai intai se negociaza la Comisia condusa de domnul Iulian Iancu si apoi…deciziile devin litera de lege.
Am spus-o si o repetam: modificarile aduse OUG 114 trebuie facute dupa o analiza obiectiva asupra efectelor pe care aceasta ordonanta le-a produs in piata si in nici un caz la interventia politicului sau si mai rau a unui grup sau altul de companii care domina cele doua piete vitale pentru Romania: piata de energie si piata de gaze.
Pe aceasta cale anuntam inca de pe acum ca publicatia Energy-Center va organiza in data de 3 octombrie o dezbatere pe marginea efectelor OUG 114 si a ceea ce se poate face, astfel incat sa nu cadem din lac in put prin modificarea acestei ordonante, sau abrogarea ei. Consideram ca a venit momentul sa fim sinceri cu noi insine si sa nu incepem sa tragem sforile inca de pe acuma in favoarea unora sau altora.
Federatia Companiilor de Utilitati a fost intotdeauna cu un pas inaintea competitorilor lor din piata. Detinand monopolul pe segmentul de distributie gaze si energie, oricum ar intoarce politicul dominatia lor, ele tot in cap pica. Ca hopa mitica. Si pentru ca pozitia de monopol le confera immense avantaje, orice efort in a si-o pastra devine prioritar. Dincolo insa de avantajele de care beneficiaza prin statul lor, ar trebui sa ia in considerare ca adevarata competitie nu tine de reglementarile ANRE sau de modificarile din legislatie rasarite din Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor, ci din performanta lor.
Ati vazut vreundeva in planurile de investitii pentru anii urmatori sa fie prioritara extinderea retelelor, informatizarea serviciilor, castigarea increderii consumatorilor, cresterea ariei de acoperire etc? Prea putin. De 10 ani incoace, de la privatizare, investitiile se rezuma in mare masura la modernizarea retelei existente, preluate. Normal, ca altfel crapa la cat de veche este. Dar, in paralel cu asta trebuie extinsa reteaua. Dam exemplu pe unguri, care nu au gaze din productia interna dar sunt racordate la retea peste 90% din gospodarii. Noi, cu gaze proprii, avem racordate undeva la 30% din gospodarii.
Vom extrage gaze de la Marea Neagra cat de curand si vom avea un exces. Nu era normal ca inca din aceste momente sa fi inceput extinderea retelei? Nimeni nu misca insa nimic. In schimb, pretul este in atentia tutoror. Pe cat posibil, cel putin in cazul companiilor de utilitati din ACUE, pretul trebuie sa ramana controlat de catre ANRE. Pai de ce sa-si mai bata ele capul cu piata libera si concurentiala? In fine, sunt multe de spus in acest sens. Pana atunci va propunem o scurta trecere in revista a scrisorii semnate de domnul Frank Hajdinjak, care, de cand este in Romania (vreo zece ani) canta aceeasi partitura: liberalizarea treptata a pietei.
„In numele Federatiei ACUE, din care fac parte, alaturi de alte companii, operatorii de distributie si furnizare a energiei electrice si gazelor naturale, va supunem atentiei dumneavoastra anumite aspecte care sunt de natura sa aiba un efect contrar celui scontat de catre legiuitor si sa aiba un impact negativ asupra stabilitatii economice si bunastarii cetatenilor.
In acest sens, ne referim la propunerile de modificare a OUG nr.114/2018 prin legea de aprobare care se dezbate in comisiile Camerei Deputatilor, respectiv amendamentele propuse in cadrul Comisiei de industrii si servicii care conduc la eliminarea preturilor reglementate pe piata angro pentru gaze naturale si energie electrica destinate populatiei, cu consecinte asupra cresterii preturilor si disfunctionalitati in pietele de energie.
Consideram ca o noua schimbare majora a legislatiei privind pietele de energie electrica si gaze naturale, in mai putin de un an de zile de la ultima modificare, este nociva pentru buna functionare a pietelor de energie. ACUE observa cu ingrijorare faptul ca, in timp ce legislatia privind functionarea pietelor de energie si gaze naturale a fost schimbata in mod radical in decembrie 2018, fara o consultare prealabila a actorilor relevanti, aceasta noua decizie ar reprezenta o noua perturbare radicala a cadrului legislativ, insa tot fara consultari adecvate, cu consecinte semnificative pentru consumatorii casnici. Orice schimbare a legislatiei primare ar trebui realizata dupa consultarea tuturor actorilor relevanti, astfel incât masurile avute in vedere sa produca cât mai putine perturbari in functionarea pietelor de energie.
Membrii ACUE si-au reafirmat, in repetate rânduri, sprijinul pentru liberalizarea pietei si pentru dereglementarea preturilor. In acelasi timp, consideram ca redeschiderea pietelor de energie si gaze naturale trebuie sa se realizeze gradual, dupa un calendar bine stabilit, pentru a se evita o crestere brusca a preturilor pentru consumatorii finali casnici si aparitia unor intreruperi in aprovizionarea si siguranta alimentarii acestui segment de consumatori. De asemenea, ACUE sustine necesitatea de a defini consumatorii vulnerabili si de a implementa o schema functionala de sustinere a acestei categorii inainte de dereglementarea preturilor la energie electrica si gaze naturale, care devine critica in contextul cresterii asteptate a preturilor angros ca urmare a amendamentelor propuse.
In plus, o schimbare radicala de legislatie va avea un efect perturbator asupra aprovizionarii consumatorilor casnici pe durata sezonului rece. ACUE atrage atentia asupra faptului ca, in acest moment, majoritatea furnizorilor si-au incheiat contractele de achizitie a gazelor naturale si energie electrica necesare pentru acoperirea consumului casnic in iarna urmatoare, astfel incât o modificare fundamentala de legislatie va conduce la cresterea abrupta a preturilor si va pune in pericol capacitatea furnizorilor de a-si onora contractele catre clientii finali, inclusiv producatorii de energie termica care intâmpina deja dificultati financiare majore.
Modificarile legislative, daca vor fi mentinute de comisiile de fond si de plenul Camerei Deputatilor, vor genera un impact puternic asupra consumatorilor casnici, conducând la o crestere rapida a preturilor finale ale energiei electrice si gazelor naturale.
In cazul gazelor naturale, aceasta crestere a preturilor finale va fi cauzata de diferenta majora intre pretul reglementat de 68 de lei/MWh si preturile de tranzactionare a gazelor naturale pe bursele BRM si OPCOM. Conform ultimelor tranzactii publicate de catre BRM, pretul de tranzactionare pentru gazele naturale pe piata forward pentru anul gazier care incepe la 1 octombrie 2019 a fost de 115 lei/MWh (reprezentând o crestere de aproximativ 70% fata de pretul angro reglementat), in timp ce pretul mediu pe piata de ziua urmatoare a fost in jur de 100 lei/MWh.In baza acestor date, cresterea imediata a preturilor gazelor naturale la clientii finali va fi de circa 25-30%.
In cazul energiei electrice, pretul angro mediu pentru anul de livrare 2020 este de peste 300 lei/MWh, cu cel putin 100 de lei/MWh mai mult decât costul de achizitie avut in vedere la stabilirea preturilor reglementate pentru consumatorii casnici. In baza acestor date, cresterea imediata a preturilor energiei electrice la consumatorii finali va fi de circa 20%.
ACUE solicita ca astfel de interventii publice in stabilirea preturilor de furnizare a energiei electrice sa respecte criteriile stabilite prin Directiva UE 2019/944 din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica: sa urmareasca un interes economic general, sa nu depaseasca ceea ce este necesar in vederea atingerii respectivului interes economic general, sa nu aiba drept rezultat costuri suplimentare pentru participantii la piata intr-un mod discriminatoriu.
ACUE face apel la autoritatile publice ca efectele schimbarilor legislative sa fie evaluate pe termen scurt si mediu si ca termenele de implementare sa fie rezonabile pentru a asigura o tranzitie fara socuri pentru consumator si o piata functionala de energie electrica si gaze naturale, asigurând o protectie sociala adecvata a consumatorilor vulnerabili”
Scrisoarea continua si cu anticipatii privind evolutiile din piata, efecte etc. Este un document care nu merita a fi ignorant, dar nici luat ca litera de lege. Asteptam cu interes reactiile , mai ales ca in guvern nu mai exista nimeni care sa aiba o pozitie lucida. La Comisia pentru Industrii lucrurile stau insa altfel. Acolo exista o experienta de lucru cu companiile de utilitati. Ghiciti in favoarea cui?