Bate iarna la usa si noi nu stim inca in ce fel vom compensa facturile la energie si gaze, astfel incat sa nu aruncam in aer sistemul energetic
Deciziile politice luate „pe picior „ de-a lungul ultimilor ani au indus o debandada totala in sistemul energetic national, ale carui consecinte se vad in momentul de fata. Dincolo de problemele cu care se confrunta intreaga Europa vizavi de cresterea preturilor la utilitati, Romania ar fi trebuit sa treaca infinit mai usor prin aceasta situatie de criza energetica, avand in vedere valoarea resurselor de care dispune si daca la butoanele de decizie erau oameni de profesie. Am avut si inca mai avem specialisti in domeniul energetic. Din pacate, toti, dar absolut toti au fost dati la o parte. O sa facem la un moment dat o recapitulare a tuturor ministrilor care s-au perindat la Ministerul Energiei, sau la cel al Economiei, care au gestionat sistemul energetic national. Niciunul nu a avut legatura cu domeniul. In cel mai bun caz, cei mai priceputi au ajuns in functia de secretar de stat. De aceasta bariera nu s-a putut trece.
Sa ne intoarcem insa la ceea ce se intampla in prezent. Prerogativele Ministerului Energiei, ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie si chiar ale Consiliului Concurentei au fost preluate de Parlament, mai precis de o Comisie economica din Senat in care nu se afla nici un specialist in energie. Si au decis domnii parlamentari ca pentru a deveni suportabila trecerea iernii de catre consumatori, trebuie oferite pe tava o serie de compensatii in bani. Nimic rau in asta, atata vreme cat suntem o tara cu un grad de saracie energetica care ne situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Important este ca atunci cand decizi sa sprijini pe cei nevoiasi sa te gandesti si la consecintele pe intreg lantul energetic. Pare putin complicat la inceput, dar dilema poate fi rezolvata daca se consulta mediul economic.
Nici vorba de asa ceva. Parlamentarii nostri sunt intr-o permanenta campanie electorala, sun deviza „ cine da mai mult“. Asa se face ca de la bunele intentii de a proteja populatia de explozia cresterii pretului le energie si gaze, s-a ajuns la a lovi sub centura intreg sistemul. Nimeni nu ia in considerare ca marile orase ale Romaniei aflate in sistemul centralizat de incalzire nu mai au cum sa suporte cheltuielile cu utilitatile si nu mai au bani pentru combustibili, nimeni nu se uita la pierderile acumulate in sistem sau la iminenta clacare a unor unitati de generare vitale pentru sistem. Sa protejam populatia. Foarte bine, dar cum o facem? Pentru a avea un raspuns, firesc ar fi sa consultam actorii sistemului energetic, sau macar Autoritatea de Reglementare. Si pentru ca acest lucru nu s-a intamplat au inceput sa apara reactiile. Din pacate, nu intereseaza pe nimeni. Toate federatiile patronale din energie, inclusiv companiile au atras atentia asupra recentelor reglementari decise in Parlament. Pierdere de vreme. Prezentam mai jos punctul de vedere al Asociatiei Furnizorilor de Energie (AFEER), pana mai ieri o asociatie care mai era chemata la consultari cand se luau decizii cu impact major asupra pietei. Va tine oare cineva seama de aceasta pozitie?
„Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica (AFER) solicita participarea, alaturi de reprezentantii celorlalti actori din sectorul energetic, la dezbaterile din comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor ale OUG 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
”Este necesara o consultare cât mai larga a specialistilor din domeniul energetic, înainte de a lua decizii ce influenteaza activitatea în sector”, a declarat domnul Laurentiu Urluescu, presedintele AFEER. ”Limitarea efectelor cresterilor de preturi la energie electrica si gaze naturale la clientii finali prin compensarea unor sume din facturi este o metoda corecta, venita atât în sprijinul populatiei, cât si al companiilor, multe grav afectate atat de criza sanitara provocata de COVID-19 cat si de criza energetica aflata in desfasurare. Totusi, ne exprimam îngrijorarea ca, prin modalitatea de aplicare a acestor compensari, se vor crea probleme în plus în sectorul energetic. De aceea am cerut sa fim consultati si sa participam la dezbaterile privind OUG 118/2021 din comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, pentru a preîntâmpina aspectele neclare sau discutabile din acest act normativ”, a mai spus domnul Laurentiu Urluescu.
Una dintre neclaritati se refera la modul în care furnizorii de energie electrica si gaze naturale îsi vor recupera sumele alocate. Legislatia, inclusiv în varianta OUG 118/2021 adoptata în Senat, este destul de imprecisa, având în vedere ca nu se prevede foarte clar de unde si cand se recupereaza sumele compensate. În plus, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au declarat ca este imposibil ca angajatii ANRE sa reuseasca sa verifice, în fiecare luna, aproximativ 7 milioane de facturi, o conditie esentiala pentru recuperarea sumelor de catre furnizori. O prelungire a termenelor în care se pot recupera banii poate avea consecinte absolut nefaste: furnizorii ar putea avea probleme cu lichiditatile, ceea ce ar putea conduce la imposibilitatea platii facturilor catre distribuitorii, transportatorii si producatorii de energie electrica si gaze naturale, precum si catre bugetul statului (TVA si accize). ”Un blocaj financiar în plina iarna ar fi devastator pentru siguranta sistemului energetic national”, a declarat domnul Ion Lungu, directorul executiv al AFEER.Trebuie amintit faptul ca asemenea blocaje au determinat atat in Romania cat si in alte state europene, de ex. Anglia si Cehia, insolventa sau falimentul unor importanti furnizori de energie.
O alta problema se refera la amânarea platii facturilor de catre consumatorii vulnerabili. Deocamdata nu se cunoaste cine sunt consumatorii vulnerabili, pentru a putea beneficia de posibilitatea de a-si amâna plata facturilor la energie electrica si gaze naturale. ”De aceea solicitam o urgentare în stabilirea acestor persoane, pentru a putea beneficia de aceasta facilitate si o comunicare operativa a acestor liste catre furnizorii de energie”, a mai spus presedintele AFEER.