0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Bilant OMV Petrom la sase luni. Cand profitul scade cu 56%, investitiile se reduc cu 28%. Despre gazele de la Marea Neagra numai de bine: discutam cand se schimba legea

Posted On 29 iulie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: bilant, gazele de la Marea Neagra, investitii, OMV Petrom, pretul petrolului, profit

OMV Petrom, principala companie petroliera romaneasca, a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului semestrial remis, miercuri, AGERPRES.

Veniturile din vanzari au fost de 10,069 miliarde de lei, in scadere cu 11%.

Declinul vanzarilor vine ca urmare a evolutiei negative a preturilor din piata si a volumelor mai mici de vanzari de produse petroliere, explica reprezentantii companiei.

Rezultatul din exploatare a scazut la 972 milioane de lei, cu 57% mai mic comparativ cu intervalul similar al anului trecut, in principal din cauza mediului de piata nefavorabil, a preturilor mai mici si a crizei generate de COVID-19, avand un impact negativ asupra performantei grupului.

„Izbucnirea globala a pandemiei COVID – 19 continua sa aiba un impact major asupra evolutiei economiei globale. In timp ce preturile la titei au crescut usor in timpul celui de-al doilea trimestru ca urmare a reducerii ofertei, ele raman in continuare semnificativ volatile. Cresterile recente ale cazurilor COVID – 19 din intreaga lume ar putea duce la intarzierea redresarii asteptate a cererii, ca urmare a reactiei guvernelor si cetatenilor. Astfel, consecintele pandemiei COVID – 19, amploarea si durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate intr-un mod credibil la acest moment. Totusi, OMV Petrom monitorizeaza indeaproape evolutiile si evalueaza in mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie si a lichiditatii Grupului. OMV Petrom raspunde situatiei cu masuri specifice in vederea mentinerii stabilitatii economice a Grupului si asigurarii furnizarii de energie. Sanatatea si bunastarea fiecarui angajat este prioritatea numarul unu. In acelasi timp, OMV Petrom implementeaza masuri specifice de protejare a sanatatii financiare a Grupului, respectiv reducerea investitiilor si taierea costuri lor”, se mai arata in raport.

Investitiile au insumat 1,569 miliarde de lei primele sase luni ale anului, cu 8% mai mici fata de perioada similara a anului trecut, in principal directionate catre sectorul Upstream (explorare si productie), in valoare de 1,142 miliarde de lei.

Grupul OMV Petrom estimeaza investitii de 3 miliarde de lei in acest an, in scadere cu 28% fata de nivelul de anul trecut, respectiv 4,2 miliarde de lei.

„Valoarea investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) este in prezent estimata la aproximativ 3 miliarde de lei, excluzand achizitiile (2019: 4,2 miliarde de lei); cheltuielile operationale si de investitii de exploatare sunt planificate a fi reduse cu 320 milioane de lei in 2020 fata de 2019”, se arata in documentul citat.

In ceea ce priveste proiectul Neptun Deep, grupul mentioneaza ca decizia finala de investitie depinde de o serie de factori, inclusiv de un mediu fiscal stabil si competitiv si de dreptul de a comercializa liber gazele naturale.

„Conform declaratiilor publice, se intentioneaza ca Legea Offshore sa fie modificata prin intermediul unui proces parlamentar care va fi initiat dupa urmatoarele alegeri parlamentare. In iunie 2020, a fost instituit un program de ofertare a gazelor naturale (GRP), ulterior fiind eliminata obligatia de vanzare pe piata centralizata. Desi apreciem pasii catre o piata complet liberalizata, exista unele provocari cu privire la aplicarea GRP”, spun reprezentantii companiei.

OMV Petrom precizeaza ca isi va concentra eforturile pe eficienta energetica si pe scaderea emisiilor avand ca tinta reducerea intensitatii emisiilor de carbon cu 27% pana in 2025 fata de 2010.

Pe segmentul Upstream, compania estimeaza un declin al productiei de pana la 5% fata de 2019, fara a include initiativele de optimizare a portofoliului, respectiv concentrarea pe barilii cei mai profitabili.

Tranzactia cu privire la transferul a 40 de zacaminte marginale catre Dacian Petroleum este estimata sa se incheie in a doua parte a anului 2020.

Investitiile OMV Petrom in Upstream se vor reduce, in 2020, la aproximativ 2 miliarde de lei, de la 3,2 miliarde de lei in 2019, compania propunandu-si forarea a aproximativ 60 de sonde noi si mentinerea unui nivel constant al reparatiilor capitale fata de anul anterior.

Investitiile de explorare sunt estimate la circa 200 de milioane de lei, de la 400 milioane de lei in 2019.

Cat priveste extinderea regionala, planurile companiei includ incheierea tranzactiei de achizitie a participatiei in Han Asparuh offshore Bulgaria in a doua parte a anului 2020.

„In urma castigarii licitatiei, negocierile pentru contractul de partajare a productiei pentru Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia sunt in derulare si se estimeaza a se finaliza pana la sfarsitul anului”, se mai arata in documentul citat.

In segmentul Downstream, rata de utilizare a rafinariei este estimata a se situa in jurul valorii de 90%, fata de 97% in anul anterior. „Se anticipeaza ca rata de utilizare a rafinariei sa fie sustinuta de redresarea graduala a cererii dupa relaxarea restrictiilor de mobilitate, fiind afectata de o oprire planificata de doua saptamani in T3 pentru lucrari de mentenanta”, se mai arata in raportul semestrial al OMV Petrom.

In contextul liberalizarii pietei de gaze naturale de la 1 iulie, grupul OMV Petrom estimeaza vanzari totale de gaze naturale la un nivel similar celui din 2019.

Cat priveste productia de energie electrica, estimarile indica un jivel superior celui de anul trecut.

„Centrala electrica Brazi trebuie sa furnizeze pietei reglementate 0,18 TWh de energie electrica in a doua jumatate a anului 2020 la pretul de 223 lei/MWh; estimam o productie totala neta de energie electrica mai mare fata de 2019. Centrala electrica Brazi: o revizie planificata de doua saptamani pentru intreaga capacitate va avea loc in T4/20, se mai arata in raport.

Articole pe aceeasi tema

  • Petrom estimeaza, in acest an, un profit dublu fata de anul trecutPetrom estimeaza, in acest an, un profit dublu fata de anul trecut
  • OMV Petrom ramane consecvent pe linia scaderii profituluui si investitiilorOMV Petrom ramane consecvent pe linia scaderii profituluui si investitiilor
  • Nu mor caii cand vor cainii, Petrom revine pe profit, dar vremurile de glorie sunt la apusNu mor caii cand vor cainii, Petrom revine pe profit, dar vremurile de glorie sunt la apus
  • Transelectrica si-a imbunatatit rezultatele financiare in ciuda scaderii productiei si consumului de energieTranselectrica si-a imbunatatit rezultatele financiare in ciuda scaderii productiei si consumului de energie
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Dupa aproape 20 de ani, linia electrice aeriana 400 kV Oradea – Bekescsaba intra in faza de executie

Next Story

La asa ministri, asa investitii. Ce mai poate fi salvat din proiectul BRUA?

Articole pe aceeasi tema

Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?

Posted On 29 noiembrie 2020
, By Redactia

Virgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun Deep

Posted On 18 noiembrie 2020
, By Redactia

Dupa 12 ani de blocaje, Linia electrica aeriana de 400 kv Oradea-Bekescsaba incepe sa prinda contur

Posted On 26 octombrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.