Bilant OMV Petrom la sase luni. Cand profitul scade cu 56%, investitiile se reduc cu 28%. Despre gazele de la Marea Neagra numai de bine: discutam cand se schimba legea
OMV Petrom, principala companie petroliera romaneasca, a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului semestrial remis, miercuri, AGERPRES.
Veniturile din vanzari au fost de 10,069 miliarde de lei, in scadere cu 11%.
Declinul vanzarilor vine ca urmare a evolutiei negative a preturilor din piata si a volumelor mai mici de vanzari de produse petroliere, explica reprezentantii companiei.
Rezultatul din exploatare a scazut la 972 milioane de lei, cu 57% mai mic comparativ cu intervalul similar al anului trecut, in principal din cauza mediului de piata nefavorabil, a preturilor mai mici si a crizei generate de COVID-19, avand un impact negativ asupra performantei grupului.
“Izbucnirea globala a pandemiei COVID – 19 continua sa aiba un impact major asupra evolutiei economiei globale. In timp ce preturile la titei au crescut usor in timpul celui de-al doilea trimestru ca urmare a reducerii ofertei, ele raman in continuare semnificativ volatile. Cresterile recente ale cazurilor COVID – 19 din intreaga lume ar putea duce la intarzierea redresarii asteptate a cererii, ca urmare a reactiei guvernelor si cetatenilor. Astfel, consecintele pandemiei COVID – 19, amploarea si durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate intr-un mod credibil la acest moment. Totusi, OMV Petrom monitorizeaza indeaproape evolutiile si evalueaza in mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie si a lichiditatii Grupului. OMV Petrom raspunde situatiei cu masuri specifice in vederea mentinerii stabilitatii economice a Grupului si asigurarii furnizarii de energie. Sanatatea si bunastarea fiecarui angajat este prioritatea numarul unu. In acelasi timp, OMV Petrom implementeaza masuri specifice de protejare a sanatatii financiare a Grupului, respectiv reducerea investitiilor si taierea costuri lor”, se mai arata in raport.
Investitiile au insumat 1,569 miliarde de lei primele sase luni ale anului, cu 8% mai mici fata de perioada similara a anului trecut, in principal directionate catre sectorul Upstream (explorare si productie), in valoare de 1,142 miliarde de lei.
Grupul OMV Petrom estimeaza investitii de 3 miliarde de lei in acest an, in scadere cu 28% fata de nivelul de anul trecut, respectiv 4,2 miliarde de lei.
“Valoarea investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) este in prezent estimata la aproximativ 3 miliarde de lei, excluzand achizitiile (2019: 4,2 miliarde de lei); cheltuielile operationale si de investitii de exploatare sunt planificate a fi reduse cu 320 milioane de lei in 2020 fata de 2019”, se arata in documentul citat.
In ceea ce priveste proiectul Neptun Deep, grupul mentioneaza ca decizia finala de investitie depinde de o serie de factori, inclusiv de un mediu fiscal stabil si competitiv si de dreptul de a comercializa liber gazele naturale.
“Conform declaratiilor publice, se intentioneaza ca Legea Offshore sa fie modificata prin intermediul unui proces parlamentar care va fi initiat dupa urmatoarele alegeri parlamentare. In iunie 2020, a fost instituit un program de ofertare a gazelor naturale (GRP), ulterior fiind eliminata obligatia de vanzare pe piata centralizata. Desi apreciem pasii catre o piata complet liberalizata, exista unele provocari cu privire la aplicarea GRP”, spun reprezentantii companiei.
OMV Petrom precizeaza ca isi va concentra eforturile pe eficienta energetica si pe scaderea emisiilor avand ca tinta reducerea intensitatii emisiilor de carbon cu 27% pana in 2025 fata de 2010.
Pe segmentul Upstream, compania estimeaza un declin al productiei de pana la 5% fata de 2019, fara a include initiativele de optimizare a portofoliului, respectiv concentrarea pe barilii cei mai profitabili.
Tranzactia cu privire la transferul a 40 de zacaminte marginale catre Dacian Petroleum este estimata sa se incheie in a doua parte a anului 2020.
Investitiile OMV Petrom in Upstream se vor reduce, in 2020, la aproximativ 2 miliarde de lei, de la 3,2 miliarde de lei in 2019, compania propunandu-si forarea a aproximativ 60 de sonde noi si mentinerea unui nivel constant al reparatiilor capitale fata de anul anterior.
Investitiile de explorare sunt estimate la circa 200 de milioane de lei, de la 400 milioane de lei in 2019.
Cat priveste extinderea regionala, planurile companiei includ incheierea tranzactiei de achizitie a participatiei in Han Asparuh offshore Bulgaria in a doua parte a anului 2020.
“In urma castigarii licitatiei, negocierile pentru contractul de partajare a productiei pentru Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia sunt in derulare si se estimeaza a se finaliza pana la sfarsitul anului”, se mai arata in documentul citat.
In segmentul Downstream, rata de utilizare a rafinariei este estimata a se situa in jurul valorii de 90%, fata de 97% in anul anterior. “Se anticipeaza ca rata de utilizare a rafinariei sa fie sustinuta de redresarea graduala a cererii dupa relaxarea restrictiilor de mobilitate, fiind afectata de o oprire planificata de doua saptamani in T3 pentru lucrari de mentenanta”, se mai arata in raportul semestrial al OMV Petrom.
In contextul liberalizarii pietei de gaze naturale de la 1 iulie, grupul OMV Petrom estimeaza vanzari totale de gaze naturale la un nivel similar celui din 2019.
Cat priveste productia de energie electrica, estimarile indica un jivel superior celui de anul trecut.
“Centrala electrica Brazi trebuie sa furnizeze pietei reglementate 0,18 TWh de energie electrica in a doua jumatate a anului 2020 la pretul de 223 lei/MWh; estimam o productie totala neta de energie electrica mai mare fata de 2019. Centrala electrica Brazi: o revizie planificata de doua saptamani pentru intreaga capacitate va avea loc in T4/20, se mai arata in raport.