0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua

Bine sau rau, nu mai conteaza. ANRE a simplificat trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala pentru consumatorii casnici si a prelungit termenul de tranzitie pana la 31 august

Posted On 20 ianuarie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: formular de oferta concurentiala, furnizori de energie electrica, ordin ANRE, piata concurentiala de energie, trecerea consumatorilor casnici la piata liberalizata de energie

Clientii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun pret din oferta concurentiala a furnizorilor lor si vor putea opta pentru o noua oferta in cadrul unui proces de contractare mult simplificat, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

“Astfel, clientii vor beneficia de cel mai bun pret din oferta concurentiala a furnizorilor si vor putea opta pentru o noua oferta in cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel putin pâna la data de 30 iunie 2021, clientii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai buna oferta, fara abonament, si vor putea beneficia de o reducere comerciala care sa acopere diferenta dintre pretul din oferta de serviciu universal aplicabila in primul semestru al anului 2021 si pretul din oferta concurentiala cu valoarea cea mai mica”, spun reprezentantii ANRE.

Totodata, Ordinul ANRE nr. 5/2021 simplifica procesul de contractare si informare cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrica, astfel incât clientul final sa poata decide in cunostinta de cauza cu privire la oferta cea mai potrivita nevoilor proprii.

In acelasi timp, sunt prevazute obligatii suplimentare pentru furnizorii de ultima instanta de informare a clientilor casnici, respectiv de a transmite, o data cu fiecare factura emisa pâna la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum si un formular de selectie oferta.

Formularul de selectie oferta contine oferta concurentiala cu valoarea cea mai mica, o oferta concurentiala alternativa si oferta de serviciu universal, oferte aplicabile in semestrul I 2021, precum si valoarea reducerii comerciale acordate si perioada de aplicare.

Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurentiala optima, iar transmiterea formularului prin selectia unei oferte constituie acordul de contractare si, implicit, obligatie contractuala pentru ambele parti. Contractul intra in vigoare in 5 zile de la data primirii de catre furnizor a formularului de oferta completat si semnat de catre client.

Ulterior, furnizorul are obligatia ca, dupa cel putin 5 zile de la data primirii formularului de selectie completat, sa transmita clientului final, o data cu prima factura, o copie a contractului de furnizare semnat. Prin aceasta facilitate oferita clientilor casnici, se simplifica procesul de contractare si se evita deplasarile clientilor si aglomeratia de la centrele de relatii cu publicul ale furnizorilor.

Precizam ca in noul ordin obligatia de informare a clientilor privind procesul de liberalizare este mai bine structurata, iar furnizorii de ultima instanta au obligatia sa o transmita o data cu fiecare factura trimisa pe tot parcursul anului 2021.

“Noile reglementari au in vedere necesitatea asigurarii unei mai bune informari a clientului final de energie electrica de catre furnizorii de ultima instanta, precum si simplificarea incheierii contractelor de furnizare a energiei electrice in conditiile impuse de contextul pandemic actual, si pentru ca procesul sa se desfasoare in beneficiul consumatorului final”, se mai arata in comunicat.

In elaborarea ordinului, au fost identificate solutiile in acord cu legislatia nationala si europeana prin care se ofera clientilor casnici o perioada mai lunga de tranzitie de la serviciul universal la piata concurentiala concomitent cu cresterea gradului de informare a acestora asupra procesului de liberalizare.

In vederea facilitarii procesului de schimbare a furnizorului de energie de catre consumatorul final si optimizarii procesului operational, ANRE are in derulare proiectul “Dezvoltarea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale”, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020. Astfel, prin implementarea proiectului se vor putea indeplini noile cerinte europene care prevad ca pâna in anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului sa se finalizeze in 24 de ore.

Primele opinii

 

Fostul ministru al Energiei si fost presedinte al Agentiei Europene pentru Reglementare in Energie (ACER), Razvan Nicolescu spune ca prevederile noului ordin emis de ANRE miercuri, pentru a gestiona problema liberalizarii pietei de energie, mai mult ii incurca pe consumatori si lasa multe probleme nerezolvate.

“Asa cum am anticipat problemele consumatorilor casnici de energie electrica ramân, din pacate, nerezolvate, desi ordinul emis astazi de ANRE e cea mai buna versiune vazuta pâna acum”, a precizat Nicolescu.

El a aratat ca, dupa aprobarea acestui ordin, ramân trei mari probleme, respectiv lipsa de informare a consumatorilor, avantajul pe care autoritatea il acorda ilegal furnizorilor care asigura serviciu universal si confuzia creata cu introducerea unor date care nu au relevanta.

“1. Lipsa de informare a consumatorilor coroborata cu indiferenta ANRE fata de aceasta problema. Nu te poti astepta ca furnizorii actuali sa ii invete pe oameni cum sa renunte la ei. E o utopie. Nu se va intâmpla, iar liberalizarea exact despre acest lucru este: sa stii cum sa ii schimbi pe furnizorii care nu iti plac; 2. Avantajul pe care autoritatea il acorda ilegal furnizorilor care asigura serviciu universal in conditiile in care majoritatea ofertelor concurentiale cele mai bune ale acestora ii ard pe consumatori la buzunare sunt inferioare celor oferite, de exemplu de compania de stat Hidroelectrica; 3. Confuzia creata cu introducerea unui formular, a unor date care nu au relevanta si a unei oferte comerciale care nu are o data de referinta in ordin. Toate acestea sunt prezentate a fi pentru consumatori, insa mai mult ii incurca decât ii ajuta”, a mai scris Nicolescu.

PS. Asa cum am anuntat cu cateva zile inainte, publicatia Energy-Center.ro se abtine de la orice comentarii pe marginea acestui haos generat de liberalizarea pietei de energie electrica. Vom veni cu opinii atunci cand se va sti ceva precis. Altminteri, in tot acest balci in care sunt implicati ANRE, Ministerul Energiei, Consiliul Concurentei si, probabil, si Parlamentul nu vrem sa intram.

Articole pe aceeasi tema

  • Grupul elvetian MET a finalizat preluarea RWE Energie RomaniaGrupul elvetian MET a finalizat preluarea RWE Energie Romania
  • Exclusiv: Renaste Getica 95?Exclusiv: Renaste Getica 95?
  • Recomandare ANRE pentru consumatorii casnici: semnati noile contracte de energie in noiembrie, decembrieRecomandare ANRE pentru consumatorii casnici: semnati noile contracte de energie in noiembrie, decembrie
  • Cel mai mare furnizor de energie din piata concurentiala, Getica 95, si-a cerut insolventa si nu falimentulCel mai mare furnizor de energie din piata concurentiala, Getica 95, si-a cerut insolventa si nu falimentul
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici

Next Story

Oferta si discounturile promise de Electrica Furnizare aduc preturi mai mari cu pana la 10% fata de preturile din 2020 si cu pana la 15% mai mari fata de cea mai buna oferta din piata

Articole pe aceeasi tema

Exclusiv: Renaste Getica 95?

Posted On 26 ianuarie 2022
, By Redactia
0

Cum a pierdut generalul Ciucă războiul încă din prima zi

Posted On 5 decembrie 2021
, By Redactia

Recomandare ANRE pentru consumatorii casnici: semnati noile contracte de energie in noiembrie, decembrie

Posted On 23 septembrie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci

Posted On 19 mai 2022

Dupa 14 ani de la preluarea concesiunii, Black Sea Oil&Gas este pregatita sa livreze gaze din perimetrul Midia

Posted On 18 mai 2022

România - Oportunități și riscuri pentru independența energetică

Posted On 17 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.