BNR a ghicit in stele: gazele se vor scumpi la vara cu 10%, iar energia electrica se va ieftini cu 5%
Sa fi trecut vreo doi ani de cand pretul la utilitati (energie electrica, agent termic, gaze) nu au mai reprezentat o componenta principala in calculul indicelui inflatiei. Dupa ce cartofii, fructele si legumele in general, dadeau tonul inflatiei, iata ca in acest an a venit din nou randul pretului la utilitati, in speta la energie electrica. Cu toata cresterea inregistrata de pretul energiei pe bursa, cel putin pana in momentul de fata, acest lucru nu s-a reflectat in factura consumatorilor. Cel mai probabil insa vom asista la renegocieri ale contractelor chiar de luna viitoare. Ciudat, din luna iulie, prognoza Bancii Nationale a Romaniei anticipeaza insa o scadere a pretului pentru curent si o crestere la gaze. Sa vedem cum stam in momentul de fata.
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM (Piata pentru Ziua Urmatoare – PZU) a avut o medie de 309 lei pe MWh in luna aprilie 2021, cu 150,6% mai mult fata de pretul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, respectiv 123 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier si citat de Agerpres.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 765,7 milioane de lei, in crestere cu 218% fata de aprilie 2020 (240,2 milioane de lei). De asemenea, volumul tranzactiilor a crescut cu 26%, pana la 2.438.233 de MWh. Cota de piata a PZU a fost de 51,9%, in crestere cu 4,2%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din consumul net de energie al tarii a fost tranzactionat pe PZU in luna aprilie.
Pentru consumatorii de energie electrica din Romania aceasta statistica este irelevanta. Piata Spot de energie electrica este o piata in care furnizorii si producatorii incearca sa-si reajusteze pozitiile in conditiile in care nu au realizat contracte la termen pentru intrega cantitate de energie pusa la bataie (cumparare in cazul furnizorilor, vanzare in cazul producatorilor), sa zicem in decursul unui an. Au fost perioade in care pretul energiei in piata Spot a devenit un adevarat joc de poker, din care unii castigau, altii pierdeau. Miza ramanea insa acolo, la jucatorii din piata. De data asta insa, piata Spot, sau piata pentru ziua urmatoare, a prins extrem de multi jucatori in postura de a nu avea cartile castigatoare. Am si explicat de ce, pentru ca statul prin deciziile pe care le-a luat (OUG 114, liberalizarea in plina iarna, decontarea la 15 minute, criza de productie etc) a jucat la cacialma. Asa se explica explozia pretului in PZU.
Acuma, ca sa fim bine intelesi, pretul energiei electrice a crescut si in contractele pe termen lung, asa cum era de asteptat. Dar, in nici un caz cu 150%, cum s-a intamplat in PZU. Foarte probabil ca si in piata pentru ziua urmatoare sa asistam la o scadere a pretului energiei in perioada urmatoare, asa cum mizeaza BNR, lucru care se va lasa insa cu ceva cutremure in randul participantilor la piata. Nu facem anticipatii, dar este evident ca in momentul in care peste 50% din tranzactiile cu energie electrica se realizeaza in piata pentru ziua urmatoare riscurile ca tavalugul cresterii pretului asupra consumatorilor finali este maxim. Unde vede atunci BNR calmarea? Nu avem un raspuns in momentul de fata.
Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca gazele se vor scumpi cu 10% in luna iulie, cand consumatorii vor trebui sa incheie noi contracte, in timp ce energia electrica se va ieftini cu 5%, dupa cresterea puternica de 18% de la inceputul anului, care a dus inflatia mai sus decat era estimat. BNR prognozeaza ca rata inflatiei va ajunge la 4,1% spre finalul acestui an.
„Traiectoria preturilor la gazele naturale este marcata de o majorare semnificativa in luna iulie, in cuantum de 10 la suta, in contextul previzionarii unor ajustari ascendente cu ocazia reinnoirii anuale a contractelor intre furnizori si clientii finali, pe fondul cresterilor semnificative ale cotatiilor pe Bursa Romana de Marfuri. Ulterior, in lipsa unor informatii relevante, nu sunt anticipate alte modificari importante ale preturilor pana la orizontul prognozei”, arata BNR, despre pretul gazelor in acest an.
De asemenea, vizavi de preturile la energie electrica, BNR transmite: „Dupa majorarea substantiala inregistrata in luna ianuarie (18,4 la suta) de preturile la energia electrica, prognoza prevede o ajustare descendenta a acestora in luna iulie de aproximativ 5 la suta, in conditiile reducerilor comerciale care ar urma sa fie oferite de furnizori pentru a compensa diferenta dintre pretul serviciului universal si cel aferent celei mai bune oferte din portofoliu”. Banca centrala subliniaza insa ca traiectoria preturilor ramane insa marcata de incertitudini ridicate, in contextul comportamentului marilor furnizori de a manifesta un grad relativ ridicat de rigiditate a ofertelor pe piata libera.
Mai precis, BNR afirma ca ajustarile de pret observate pana in prezent vizeaza corectii in sus ale ofertelor mai avantajoase, spre media pietei. Adica furnizorii cu preturi mai mici le cresc, pentru a se apropia de ofertele celor cu preturi mai mari.
BNR arata in raportul asupra inflatiei publicat vineri, ca rata anuala a inflatiei este proiectata pe o traiectorie ascendenta pana la sfarsitul anului curent, cand se preconizeaza ca va atinge 4,1 la suta, nivel situat peste limita superioara a intervalului tintei.
Ulterior, rata anuala a inflatiei este prevazuta sa decelereze semnificativ in trimestrul I 2022, ulterior stabilizandu-se la nivelul de 3% pana la finele intervalului de prognoza, respectiv trimestrul I 2023.
Daca BNR a ghicit in stele, sau se bazeaza pe argumente economice ramane de vazut. Pana una alta insa, pretul energiei electrice va creste si va tot creste.
V-as spune eu care-i numele consilierei care a facut aceasta savanta prognoza… dar sunt sigur ca-l puteti ghici si singuri.