Boala lunga, moarte sigura: CE Oltenia incearca sa abureasca Comisia Europeana cu un plan de restructurare in care nu cred nici cei ce l-au scris .
Dupa principiul boala lunga moarte sigura, conducerea Complexului Energetic Oltenia face orice, numai performanta nu. In schimb, se pune de-a curmezisul cu organizatiile de mediu, care stau cu ochii pe productia de energie pe baza de carbune ca tiganul pe butelie. In urma cu exact un an, fostul ministru al Finantelor si actualul prim ministru, Florin Catu, declara urmatoarele: ““Complexul Energetic Oltenia (CEO) se va inchide daca nu urmeaza planul de restructurare la care s-a angajat pentru a primi ajutor de salvare din partea statului, iar Ministerul Finantelor a trimis inspectia financiara in control pentru a vedea ce s-a intamplat cu fondurile acestei companii.”
Ne-am exprimat nedumerirea la vremea respectiva, daca declaratia domnului ministru exprima ingrijorare, dezinteres, necunoastere sau chiar prostie. “Sa spui cu nonsalanta ca circa 25% din capacitatea de producere de energie electrica din Romania se poate inchide fara sa pui nimic in loc, doar pentru ca o mare banca de investitii nu mai finanteaza productia pe baza de combustibili fosili pare o gafa imensa. In realitate, la cum se prezinta in momentul de fata situatia financiara a Complexului Energetic Oltenia inchiderea, falimentul nu are nici o legatura cu ideile revolutionare ale Bancii Europene pentru Investitii. CE Oltenia se sufoca singur sub privirile neputincioase ale decidentilor politici,” am scris in urma cu un an. S-a schimbat ceva? Absolut nimic. Doar promisiunile in planuri de restructurare stiintifico-fantastice au ramas la moda.
Emisiile de dioxid de carbon produse de Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor scadea cu aproximativ 38% din 2020 pâna in 2026, in urma implementarii planului de restructurare si decarbonare trimis Comisiei Europene pentru aprobare, se mentioneaza intr-un comunicat remis marti de CEO.
“Planul de restructurare si decarbonare trimis Comisiei Europene pentru aprobare este singura solutie pentru mentinerea in activitate a companiei si alinierea la efortul european de reducere a emisiilor de carbon. (…) Astfel, emisia specifica la nivel de companie se va diminua de la 0.82 t CO2/MWh in 2020, la 0.51 t CO2/MWh incepând cu anul 2026, reprezentând o reducere de aproximativ 38%. Acest lucru se explica prin aceea ca, prin implementarea planului de decarbonare, CE Oltenia va avea capacitati noi de productie, mai putin poluante, cu o emisie specifica (t CO2/ MWh produs) mai mica”, potrivit comunicatului CE Oltenia.
De asemenea, in urma implementarii acestui plan, in anul 2026 ponderea lignitului in producerea de energie electrica de catre CE Oltenia va ajunge la 50% din capacitatea totala de productie a unitatii..
“Capacitatea totala instalata de productie de energie electrica va ajunge de la 3.570 MW, in 2020, la 3.094 MW in 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 50% din capacitatea totala. (…) Conform prognozelor din planul de afaceri al CE Oltenia si in functie de conditiile de piata din urmatorii ani, in anul 2030 emisiile de CO2 provenind din capacitatile pe baza de lignit se vor reduce la circa 5,8 milioane de tone de CO2, mai zice comunicatul CE Oltenia.
Cine mai crede in aceste promisiuni? Chiar ne inchipuim ca vom convinge Comisia Europeana cu asemenea asertiuni lipsite de orice baza reala? Pai sa vedem cum stam. De vreo cativa ani incoace CE Oltenia pierde annual cam un miliard de lei. Explicatia ar fi ca de vina sunt achizitiile de certificate de CO 2, care reprezinta in jur de 45% din cifra de afaceri a companiei. Se mai scurg probabil si niste bani pe la firmele abonate la CEO, prin cotloanele unui management defectuos si pe la biserici sau echipe de fotbal. Ne intrebam in aceste conditii cu ce bani trece CE Oltenia o parte din capacitatile de productie de pe carbune pe gaze, cu ce bani face CE Oltenia parcuri eoliene si cu ce bani va continua sa isi asigure certificatele de CO2 pentru grupurile care vor ramane pe carbune? Si mai important, presupunand ca se vor gasi bani, cand va incepe efectiv procesul investitional? Mult dupa perioada pe care CE Oltenia o anunta acum privind reducerea de emisii.
Trecand insa peste problemele de suprafata, intrebarea fundamentala este aceasta: isi poate permite sistemul energetic din Romania sa piarda cateva mii de MW in contextual actual al pietei de energie europene? La aceasta intrebare ar trebuia sa raspunda autoritatile, inainte de a pune botul fara nici o replica la noul “Green Deal” al Uniunii Europene. Nu au facut-o, la revedere!
In rest, conducerea CEO nu are decat se se ia de piept cu Greenpeace, care spune ca va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete la Complexul Energetic Oltenia, sustinând ca planul de restructurare a companiei presupune cresterea cu 28% a emisiilor de dioxid de carbon pâna in 2030. “O analiza facuta de Greenpeace România a descoperit ca planul de restructurare si decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), in valoare totala de peste 1,3 miliarde de euro, duce la cresterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% in 2030 si contravine principiilor de acordare a fondurilor europene. Greenpeace va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete si a sesizat autoritatile responsabile din România”, arata reprezentantii organizatiei. Ce mai conteaza?