0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Boala lunga, moarte sigura: CE Oltenia incearca sa abureasca Comisia Europeana cu un plan de restructurare in care nu cred nici cei ce l-au scris .

Posted On 3 februarie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: CE Oltenia, certificate de emisii, Comisia Europeana, plan de restructurare, reducerea emisiilor de CO2

Dupa principiul boala lunga moarte sigura, conducerea Complexului Energetic Oltenia face orice, numai performanta nu. In schimb, se pune de-a curmezisul cu organizatiile de mediu, care stau cu ochii pe productia de energie pe baza de carbune ca tiganul pe butelie. In urma cu exact un an, fostul ministru al Finantelor si actualul prim ministru, Florin Catu, declara urmatoarele: ““Complexul Energetic Oltenia (CEO) se va inchide daca nu urmeaza planul de restructurare la care s-a angajat pentru a primi ajutor de salvare din partea statului, iar Ministerul Finantelor a trimis inspectia financiara in control pentru a vedea ce s-a intamplat cu fondurile acestei companii.”

Ne-am exprimat nedumerirea la vremea respectiva, daca declaratia domnului ministru exprima ingrijorare, dezinteres, necunoastere sau chiar prostie. “Sa spui cu nonsalanta ca circa 25% din capacitatea de producere de energie electrica din Romania se poate inchide fara sa pui nimic in loc, doar pentru ca o mare banca de investitii nu mai finanteaza productia pe baza de combustibili fosili pare o gafa imensa. In realitate, la cum se prezinta in momentul de fata situatia financiara a Complexului Energetic Oltenia inchiderea, falimentul nu are nici o legatura cu ideile revolutionare ale Bancii Europene pentru Investitii. CE Oltenia se sufoca singur sub privirile neputincioase ale decidentilor politici,” am scris in urma cu un an. S-a schimbat ceva? Absolut nimic. Doar promisiunile in planuri de restructurare stiintifico-fantastice au ramas la moda.

Emisiile de dioxid de carbon produse de Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor scadea cu aproximativ 38% din 2020 pâna in 2026, in urma implementarii planului de restructurare si decarbonare trimis Comisiei Europene pentru aprobare, se mentioneaza intr-un comunicat remis marti de CEO.

“Planul de restructurare si decarbonare trimis Comisiei Europene pentru aprobare este singura solutie pentru mentinerea in activitate a companiei si alinierea la efortul european de reducere a emisiilor de carbon. (…) Astfel, emisia specifica la nivel de companie se va diminua de la 0.82 t CO2/MWh in 2020, la 0.51 t CO2/MWh incepând cu anul 2026, reprezentând o reducere de aproximativ 38%. Acest lucru se explica prin aceea ca, prin implementarea planului de decarbonare, CE Oltenia va avea capacitati noi de productie, mai putin poluante, cu o emisie specifica (t CO2/ MWh produs) mai mica”, potrivit comunicatului CE Oltenia.

De asemenea, in urma implementarii acestui plan, in anul 2026 ponderea lignitului in producerea de energie electrica de catre CE Oltenia va ajunge la 50% din capacitatea totala de productie a unitatii..

“Capacitatea totala instalata de productie de energie electrica va ajunge de la 3.570 MW, in 2020, la 3.094 MW in 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 50% din capacitatea totala. (…) Conform prognozelor din planul de afaceri al CE Oltenia si in functie de conditiile de piata din urmatorii ani, in anul 2030 emisiile de CO2 provenind din capacitatile pe baza de lignit se vor reduce la circa 5,8 milioane de tone de CO2, mai zice comunicatul CE Oltenia.

Cine mai crede in aceste promisiuni? Chiar ne inchipuim ca vom convinge Comisia Europeana cu asemenea asertiuni lipsite de orice baza reala? Pai sa vedem cum stam. De vreo cativa ani incoace CE Oltenia pierde annual cam un miliard de lei. Explicatia ar fi ca de vina sunt achizitiile de certificate de CO 2, care reprezinta in jur de 45% din cifra de afaceri a companiei. Se mai scurg probabil si niste bani pe la firmele abonate la CEO, prin cotloanele unui management defectuos si pe la biserici sau echipe de fotbal. Ne intrebam in aceste conditii cu ce bani trece CE Oltenia o parte din capacitatile de productie de pe carbune pe gaze, cu ce bani face CE Oltenia parcuri eoliene si cu ce bani va continua sa isi asigure certificatele de CO2 pentru grupurile care vor ramane pe carbune? Si mai important, presupunand ca se vor gasi bani, cand va incepe efectiv procesul investitional? Mult dupa perioada pe care CE Oltenia o anunta acum privind reducerea de emisii.

Trecand insa peste problemele de suprafata, intrebarea fundamentala este aceasta: isi poate permite sistemul energetic din Romania sa piarda cateva mii de MW in contextual actual al pietei de energie europene? La aceasta intrebare ar trebuia sa raspunda autoritatile, inainte de a pune botul fara nici o replica la noul “Green Deal” al Uniunii Europene. Nu au facut-o, la revedere!

In rest, conducerea CEO nu are decat se se ia de piept cu Greenpeace, care spune ca  va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete la Complexul Energetic Oltenia, sustinând ca planul de restructurare a companiei presupune cresterea cu 28% a emisiilor de dioxid de carbon pâna in 2030. “O analiza facuta de Greenpeace România a descoperit ca planul de restructurare si decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), in valoare totala de peste 1,3 miliarde de euro, duce la cresterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% in 2030 si contravine principiilor de acordare a fondurilor europene. Greenpeace va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete si a sesizat autoritatile responsabile din România”, arata reprezentantii organizatiei. Ce mai conteaza?

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Planul de restructurare a CE Oltenia a pasit cu stangul. Comisia Europeana anunta ca porneste o investigatie asupra celui mai mare producator de energie pe carbune din RomaniaPlanul de restructurare a CE Oltenia a pasit cu stangul. Comisia Europeana anunta ca porneste o investigatie asupra celui mai mare producator de energie pe carbune din Romania
  • Sefi de la CEO, premiati pentru planul de restructurare facut pe genunchi!Sefi de la CEO, premiati pentru planul de restructurare facut pe genunchi!
  • Trei termocentrale au cumparat 7 milioane de certificate de CO2 prin intermediul BRMTrei termocentrale au cumparat 7 milioane de certificate de CO2 prin intermediul BRM
  • Drept la replica: conducerea CE Oltenia nu a incasat premii pentru eleborarea planului de restructurareDrept la replica: conducerea CE Oltenia nu a incasat premii pentru eleborarea planului de restructurare
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Next Story

Electrica Furnizare schimba foaia in raportul cu clientii sai de energie

Articole pe aceeasi tema

0

Europa cauta dar nu gaseste inca solutii pentru stoparea cresterii preturilor la energie. Romania este inexistenta in deciziile care se vor lua

Posted On 21 octombrie 2022
, By Redactia
0

Marea dilema a Comisiei Europene: redistribuie profiturile producatorilor de energie sau face o reforma reala a sistemului?

Posted On 14 septembrie 2022
, By Redactia

Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare

Posted On 20 iulie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.