Boala lunga, moarte sigura: Romgaz si ExxonMobil prelungesc pana la 15 noiembrie acordul de exclusivitate pentru proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagra
Compania romaneasca Romgaz si ExxonMobil au anuntat ca prelungesc pana pe data de 15 noiembrie perioada unui acord de exclusivitate pentru preluarea subsidiarei gigantului american, care detine o participatie de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de la Marea Neagra. Acordul de exclusivitate inseamna ca ExxonMobil nu mai discuta cu alte companii despre vanzarea acestui proiect.
Producatorul roman de gaze Romgaz a anuntat in iunie ca a incheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd., pe o perioada de 4 luni, pana la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achizitie a tuturor actiunilor emise, adica 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca.
„In vederea finalizarii negocierilor cu privire la tranzactia de achizitie a 100% din actiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si obtinerii aprobarilor corporative pentru tranzactie, in data de 5 octombrie 2021, Romgaz si ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au convenit sa extinda perioada de exclusivitate din 15 octombrie 2021, pana in 15 noiembrie 2021. Toate celelalte clauze ale Acordului de exclusivitate raman neschimbate”, a informat Romgaz.
ExxonMobil a anuntat partenerii romani din iulie 2019 ca vrea sa isi vanda participatia de 50% din perimetrul de mare adancime Neptun Deep din Marea Neagra. In data de 30 martie 2021, Romgaz a depus o oferta angajanta de a prelua subsidiara romaneasca a ExxonMobil. Valoarea ofertei nu a fost facuta publica si nici nu e clar pana la acest moment daca ExxonMobil a mai primit si alte oferte.
OMV Petrom a anuntat ca va actiona ca operator al perimetrului Neptun Deep, de exploatare a gazelor de la Marea Neagra, in situatia acceptarii ofertei Romgaz de catre ExxonMobil.
Pozitia de operator al proiectului este una esentiala, iar Romgaz ar fi vrut sa preia operarea, dar in cele din urma cele doua companii ar fi ajuns la concluzia ca OMV Petrom are mai multa experienta, potrivit surselor Economedia.ro.
Operarea unui proiect de productie offshore este extrem de complicata in comparatie cu proiectele onshore din cauza conditiilor speciale. Romgaz nu are nici o experinta in acest sens, in timp ce OMV Petrom este implicata in astfel de proiecte in Bulgaria si, recent, Georgia, fara insa sa aiba o experienta propriu-zisa.
Compania care opereaza proiectul conduce de facto operatiunile: pregatirea campaniei de foraj, logistica, eventuale interventii.
Explorarile au relevat ca in proiectul Neptun Deep se gasesc zacaminte estimate intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Spre comparatie, Romania a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.
Decizia ExxonMobil de a renunta la proiectul din Marea Neagra a venit pe fondul legislatiei offshore considerate inacceptabile atat din cauza impozitarii prea mari, cat si a impunerii unor proceduri greoaie de avizare. In plus, ExxonMobil a descoperit in ultima perioada zacaminte uriase de hidrocarburi in alte zone, printre care si Cipru, unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decat cea din Marea Neagra, si a decis sa isi concentreze resursele financiare in proiectele unde prognozeaza venituri mai sigure.
Cu exceptia companiei americane BSOG (detinuta de fondul de investitii Carlyle), nici o alta firma cu licenta in Marea Neagra nu a luat decizia finala de a incepe productia de gaze in Marea Neagra. Dupa opt ani de la primele descoperiri de gaze, zacamintele sunt neexploatate si mai multi investitori pleaca.
Legislatia este blocata in Parlament. Legea adoptata de PSD in 2019, la presiunile lui Liviu Dragnea, a fost respinsa de investitori, care au reclamat un regim de impozitare prea inalt si bariere birocratice. PNL a promis la acel moment ca va debloca rapid situatia, dar, odata ajunsi la guvernare, liberalii au spus ca nu vor modifica legea offshore decat daca vor avea majoritate in Parlament. Totusi, guvernul PNL a modificat prin ordonanta de urgenta un alt act legislativ care a fost considerat nociv de mediul de afaceri – e vorba de celebra OUG 114 din 2018.