0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Boala lunga, moarte sigura: Romgaz si ExxonMobil prelungesc pana la 15 noiembrie acordul de exclusivitate pentru proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagra

Posted On 6 octombrie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: acord Romgaz-Exxon Mobile, gazele din Marea Neagra, legislatia offshore, OMV Petrom, zacamantul Neptun Deep

Compania romaneasca Romgaz si ExxonMobil au anuntat ca prelungesc pana pe data de 15 noiembrie perioada unui acord de exclusivitate pentru preluarea subsidiarei gigantului american, care detine o participatie de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de la Marea Neagra. Acordul de exclusivitate inseamna ca ExxonMobil nu mai discuta cu alte companii despre vanzarea acestui proiect.

Producatorul roman de gaze Romgaz a anuntat in iunie ca a incheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd., pe o perioada de 4 luni, pana la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achizitie a tuturor actiunilor emise, adica 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca.

„In vederea finalizarii negocierilor cu privire la tranzactia de achizitie a 100% din actiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si obtinerii aprobarilor corporative pentru tranzactie, in data de 5 octombrie 2021, Romgaz si ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au convenit sa extinda perioada de exclusivitate din 15 octombrie 2021, pana in 15 noiembrie 2021. Toate celelalte clauze ale Acordului de exclusivitate raman neschimbate”, a informat Romgaz.

ExxonMobil a anuntat partenerii romani din iulie 2019 ca vrea sa isi vanda participatia de 50% din perimetrul de mare adancime Neptun Deep din Marea Neagra. In data de 30 martie 2021, Romgaz a depus o oferta angajanta de a prelua subsidiara romaneasca a ExxonMobil. Valoarea ofertei nu a fost facuta publica si nici nu e clar pana la acest moment daca ExxonMobil a mai primit si alte oferte.

OMV Petrom a anuntat ca va actiona ca operator al perimetrului Neptun Deep, de exploatare a gazelor de la Marea Neagra, in situatia acceptarii ofertei Romgaz de catre ExxonMobil.

Pozitia de operator al proiectului este una esentiala, iar Romgaz ar fi vrut sa preia operarea, dar in cele din urma cele doua companii ar fi ajuns la concluzia ca OMV Petrom are mai multa experienta, potrivit surselor Economedia.ro.

Operarea unui proiect de productie offshore este extrem de complicata in comparatie cu proiectele onshore din cauza conditiilor speciale. Romgaz nu are nici o experinta in acest sens, in timp ce OMV Petrom este implicata in astfel de proiecte in Bulgaria si, recent, Georgia, fara insa sa aiba o experienta propriu-zisa.

Compania care opereaza proiectul conduce de facto operatiunile: pregatirea campaniei de foraj, logistica, eventuale interventii.

Explorarile au relevat ca in proiectul Neptun Deep se gasesc zacaminte estimate intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Spre comparatie, Romania a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.

Decizia ExxonMobil de a renunta la proiectul din Marea Neagra a venit pe fondul legislatiei offshore considerate inacceptabile atat din cauza impozitarii prea mari, cat si a impunerii unor proceduri greoaie de avizare. In plus, ExxonMobil a descoperit in ultima perioada zacaminte uriase de hidrocarburi in alte zone, printre care si Cipru, unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decat cea din Marea Neagra, si a decis sa isi concentreze resursele financiare in proiectele unde prognozeaza venituri mai sigure.

Cu exceptia companiei americane BSOG (detinuta de fondul de investitii Carlyle), nici o alta firma cu licenta in Marea Neagra nu a luat decizia finala de a incepe productia de gaze in Marea Neagra. Dupa opt ani de la primele descoperiri de gaze, zacamintele sunt neexploatate si mai multi investitori pleaca.

Legislatia este blocata in Parlament. Legea adoptata de PSD in 2019, la presiunile lui Liviu Dragnea, a fost respinsa de investitori, care au reclamat un regim de impozitare prea inalt si bariere birocratice. PNL a promis la acel moment ca va debloca rapid situatia, dar, odata ajunsi la guvernare, liberalii au spus ca nu vor modifica legea offshore decat daca vor avea majoritate in Parlament. Totusi, guvernul PNL a modificat prin ordonanta de urgenta un alt act legislativ care a fost considerat nociv de mediul de afaceri – e vorba de celebra OUG 114 din 2018.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Exista viata si dupa neincluderea in Schengen, …poate chiar mai buna !Exista viata si dupa neincluderea in Schengen, …poate chiar mai buna !
  • Razbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa aniRazbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa ani
  • Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunciDupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci
  • Daca Romgaz va prelua participatia Exxon din proiectul Neptun Deep, OMV Petrom va fi operatorul proiectuluiDaca Romgaz va prelua participatia Exxon din proiectul Neptun Deep, OMV Petrom va fi operatorul proiectului
Despre autor
  • google-share
Previous Story

De ce am ajuns aici? Cat ni se datoreaza noua si cat se datoreaza influentelor externe nivelul la care a ajuns pretul la energie si gaze?

Next Story

Comisia Europeana cauta acul in carul cu fan: cum sa stavileasca pretul la energie si gaze?

Articole pe aceeasi tema

1

Profund spus: In spiritul legii, Petrom ar trebui sa plateasca taxa de solidaritate, in litera legii nu pot sa va spun

Posted On 19 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Cum poate fi luat la puricat OMV Petrom de catre ANAF si alte institutii ale statului, in cazul taxei de solidaritate

Posted On 17 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Ni s-a pus pata pe tine: OMV Petrom !

Posted On 12 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.