BRM este pregatita pentru tranzactiile cu gaze, ANRE nu stie inca
Dupa ce a ratat, cel putin pana in momentul de fata, intrarea pe piata concurentiala a tranzactiilor cu energie electrica si implicit rolul de operator de piata (alaturi de OPCOM), Bursa Romana de Marfuri (BRM) intentioneaza sa intre pe piata gazelor naturale, fiind deja pregatita sa intermedieze tranzactii bursiere. Ca un concurent real pentru OPCOM (operatorul pietei de energie electrica), BRM anunta ca Ordinul ANRE, prin care 45% din gazele consumate in Romania trebuiesc vandute prin licitatii publice, nu tine cont de faptul ca in Romania exista deja o platforma de tranzactionare a gazelor, care apartine BRM.
In perspectiva liberalizarii pietei gazelor, Bursa Romana de Marfuri (BRM) a luat masuri pentru asigurarea unui cadru transparent si eficient de tranzactionare. BRM detine singura platforma din Romania pentru gaze naturale, iar acest lucru trebuie recunoscut de autoritati prin Ordinul de adoptare a Regulamentului de tranzactionare, care se afla în prezent în dezbatere publica.
“Detinem un sistem de ultima generatie pentru tranzactionarea gazelor. Acesta este complet digitalizat si dotat cu un sistem de securitate performant,” a aratat domnul Septimiu Stoica, Presedinte al BRM.”Fiind o platforma de tip „order driven”, aceasta asigura conditii de maxima transparenta pentru tranzactii, atat în cadrul pietei spot, cat si pentru tranzactiile de tip forward si OTC. Acest tip de sistem este deja testat pe pietele pentru produse petroliere, energie electrica, pentru valorificarea deseurilor sau pentru certificatele de dioxid de carbon.
“Pentru a demonstra deplina transparenta a tranzactiilor efectuate în cadrul platformelor BRM, vom permite reprezentantilor mass-media sa supervizeze, în timp real, tranzactiile efectuate pe Bursa. Vom transmite cate un link fiecarui ziarist, acesta permitandu-le sa acceseze online sistemul de tranzactionare al nostru,” a declarat Septimiu Stoica.
“Bursa Romana de Marfuri este, în prezent, singura institutie din Romania care detine expertiza si infrastructura pentru a tranzactiona gazele naturale. Trebuie stiut ca tranzactiile realizate pe platformele Bursei se supun în întregime regulilor pietei si nu afecteaza financiar contribuabilul, nefiind sustinute de fonduri din bugetul de stat,”mai spune Septimiu Stoica, Presedintele BRM.
“Aprobarea legislatiei secundare privind tranzactionarea gazelor naturale constituie o oportunitate de a crea un cadru transparent si concurential. Avem convingerea ca autoritatile vor actiona în sensul evitarii unor monopoluri artificiale si ineficiente, recunoscand realitatile din piata si permitand traderilor sa interactioneze în mod optim, fara a genera distorsiuni ale preturilor sau suspiciuni de practici netransparente,” a subliniat Stoica.
“În acest sens, dorim sa aducem doua precizari fata de textul Ordinului ANRE pentru aprobarea Regulamentului privind tranzactiile pe piata concurentiala a gazelor naturale, aflat in prezent in dezbatere publica. In textul acestuia se arata, la Art. 7, ca gazele naturale vor fi tranzactionate doar prin intermediul licitatiilor publice, pana la aparitia unei platforme de tranzactionare. Or, aceasta platforma exista deja, ea fiind detinuta de BRM, iar Ordinul trebuie sa tina cont de aceasta realitate. In opinia noastra, ANRE ar trebui sa evite solutii intermediare precum licitatiile cu oferte în plic inchis, acestea fiind practici eminamente netransparente si dirijabile. O solutie imediata si la îndemana autoritatilor o constituie utilizarea platformei BRM pentru tranzactionarea gazelor naturale,”sustine Presedintele BRM.
Fondata în 1992, Bursa Romana de Marfuri (BRM) este o societate comerciala care are drept misiune asigurarea tranzactiilor pentru toate marfurile fungibile, conform prevederilor Legii 357/2005. Utilitatea BRM in cadrul pietei din Romania poate fi cuantificata prin tranzactii insumand peste 5 miliarde de euro. De-a lungul istoriei sale, BRM a promovat permanent valorile de transparenta, integritate, competitivitate si inovare.