BRM a spart gheata tranzactiilor cu gaze, dar pana la o bursa reala mai e cale lunga
In vara anului trecut Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei acorda licenta pentru doua piete centralizate de gaze naturale: BRM si OPCOM. Era o premiere pentru tara noastra, in conditiile in care pe piata energiei electrice singurul operator autorizat, prin lege era OPCOM. Simpla formalitate a licentierii a doi operatori nu a dus, cum era de asteptat, la o explozie a tranzactiilor cu gaze pe cele doua platforme autorizate, producatorii si marii consumatori preferand in continuare contractele negociate direct.
Faptul ca BRM nu a reusit sa obtina autorizarea, sau licentierea si pentru tranzactiile cu energie electrica, ceea ce ar fi creat o competitie inclusiv in randul operatorilor, ramane “o rana deschisa”, dupa cum afirma ieri presedintele Bursei Romane de Marfuri, Septimiu Stoica. Lucrurile s-au schimbat insa in piata concurentiala de gaze, ramasa mult in urma celei de energie electrica, in sensul in care ANRE a schimbat placa. Asa se face caRomania are doua platforme de tranzactionare cu sansa ca cel putin una dintre ele sa devina o bursa reala a gazelor si, in context, tara noastra sa-si atinga obiectivul de hub regional in acest domeniu.
Sa ne intoarcem insa la evolutiile din ultimul an pe piata de gaze. In luna iulie 2013, aceeasi Autoritate de Reglementare revine cu un Ordin (62/2014), care obliga producatorii de gaze sa vanda pe cele doua platforme de tranzactionare 20% din productia destinata consumului. Inca inainte de aparitia acestui Ordin, OMV Petrom a “testat” platforma Bursei Romane de Marfuri (BRM) oferind spre vanzare o cantitate nesemnificativa de gaze. Asa se face ca in anul 2013 BRM a reusit sa tranzactioneze o cantitate infima de gaze, respectiv 6,5 milioane metri cubi (0,7 milioane MWh). Si in primele doua trimestre ale acestui an, pana la aparitia Ordinului ANRE, cantitatile de gaze tranzactionate prin BRM au fost nesemnificative, de abia in trimestrul al treilea inregistrandu-se un volum mai aproape de posibilitati.
Fara a crea o rivalitate intre cele doua platforme de tranzactionare amintite mai sus, ne simtitm datori sa precizam ca pe OPCOM lucrurile au stat si mai prost. Asta nu inseamna ca piata bursiera nu are sanse reale de a prelua mare parte din tranzactiile cu gaze, asa cum s-a intamplat si in piata de energie electrica, cu precizarea ca mai sunt inca multe lucruri de facut si de o parte si de alta. Reglementatorul (ANRE) trebuie sa-si defineasca clar directiile de dezvoltare a pietei, iar operatorii (BRM si OPCOM) trebuie sa-si diversifice serviciile pana la a ajunge la adevarate platforme bursiere de gaze.
Timiditatea producatorilor si consumatorilor de gaze din Romania de a apela la tranzactiile bursiere poate fi pusa si pe seama necunoasterii avantajelor pe care le poate oferi bursa. In acelasi timp insa, cel putin in acest an, volumul relativ redus de tranzactii mai are o explicatie. Energy-Center a sesizat acest lucru inca de la aparitia Ordinului ANRE 62/2014: “cei doi mari producatori de gaze din Romania (Romgaz si Petrom) si-au incheiat contractele de livrare deja, cantitatea de gaze ramasa disponibila pentru tranzactionarea pe bursa fiind una nesemnificativa.” (http://energy-center.ro/actualitate-news/ordin-anre-vindeti-gaze-pe-bursa-daca-mai-aveti-ce/). Nu mai intram acum in amanunte.
Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului. Bursa Romana de Marfuri a anuntat ieri rezultatele inregistrate la un an de la lansarea tranzactiilor cu gaze pe platforma acesteia. Redam mai jos (fara alte comentarii) principalii indicatori si directiile de dezvoltare a platformei de tranzactionare a BRM.
* au fost 83 de sesiuni de licitatii, din care peste 50% s-au incheiat cu adjudecare;
* au participat la licitatii 64 de companii, din care 3 producatori, 20 de furnizori si 41 de consumatori;
* volum de gaze tranzactionat in 2013- 0,7 milioane MWh, respectiv 6,5 milioane mc;
* volum tranzactionat de la licentiere – 2,23 milioane MWh, respectiv 210 milioane mc;
* volum total scos la tranzactionare 7,8 milioane MWh, respectiv 732 milioane mc
(in structura gazelor tranzactionate 90% au reprezentat gazele din intern, 9,8% gazele din intern si import si 0,2% gazele din import).
Cat priveste producatorii care au tranzactionat, Romgaz este de departe cel mai activ cu un volum de 45 milioane mc, urmat de Petrom cu 20 milioane mc. Este important de subliniat ca nu au avut loc tranzactii intre producatori si furnizori, situatie generata de blocajul pietei, urmare a modificarii OUG nr 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale. Alte aspecte ce tin de acest prim an de functionare a bursei de gaze pe platforma BRM in articoul nostru urmator.