Cade in viteza si ultima reduta e economiei romanesti: productia de energie electrica
Departe de noi teoria conspiratiei, conform careia cineva lucreaza intens ca sa puna Romania pe butuci. Competitia economica la nivel mondial poate avea si asemenea consecinte, doar in cazul in care o tara, in cazul de fata Romania, isi da singura foc. Ghinionul nostru este ca inca mai avem ce arde. Piromanii politici, iresponsabili, vanduti si invatati in ticalosii au distrus tot ce era valoare umana, prin propriul lor exemplu. Nu mai avem repere, valorile sunt azvarlite la lada de gunoi pentru ca sa punem in loc gargara.
Circula de ieri o informatie conform careia Romania si-a asumat raspunderea ca intr-un interval de 10 ani sa renunte la productia de energie pe baza de carbune. Acest sacrificiu face parte din angajamentele noastre privind Green Deal-ul European, respectiv o Europa fara emisii.
De 30 de ani Romania isi distruge sistemul energetic fara sa puna nimic, dar absolut nimic in loc. Suntem singura tara din Europa care avem separata productia de energie electrica pe tipuri de combustibili si care nu are la nivel national nici o companie energetica integrata. Intelegem ca pentru a elimina carbunele total din productia de energie o sa avem nevoie de niste consultanti bine platiti care sa ne spuna cum sa facem. Nu ce sa punem in loc, ci cum sa eliminam. Pai, la eliminare suntem cei mai buni din Europa.
Banca Mondial si Fondul Monetar International ne-au ajutat sa spargem sistemul energetic si tot ele ne vor ajuta sa eliminam ceea ce a mai ramas “neviabil”, neeconomic. Oare trebuie sa apelam la cele doua institutii internationale pentru ca sa facem lucru asta? Bineinteles ca nu, pentru ca pana sa platim bani pentru studiile stiintifico fantastice ale celor doua institutii, capacitatile noastre energetice pe baza de carbune au sucombat deja. Mintia este moarta iar Complexul Energetic Oltenia nu mai poate functiona in conditiile in care pierderile cresc alarmant de la un an la altul. Ca o paranteza, acelasi lucru se intampla si in alte companii de stat din domeniul infrastructurii, apararii etc.
Nu trebuie sa ne spuna Uniunea Europeana cand sa eliminam carbunele ca l-am eliminat singuri. Nu trebuie sa ne spuna Banca Mondiala cand sa lichidam CFR Marfa, CFR Calatori, Tarom etc, pentru ca le-am eliminat singuri, asa cum am facut cu exploatarile de minereuri feroase si neferoase, cu combinatele petrochimice, cu fermele agricole. Suntem pe punctul de a face o curatenie generala in urma careia nu mai ramane nimic. Asta de performanta.
In contrapartida ne-am trezit sa vorbim despre tehnologiile viitorului, hidrogen de toate culorile, energie regenerabila offshore, gaze din Marea Neagra de la mare adancime, combinate chimice si digitalizare la scara larga. Nimic dintre toate aceste proiecte nu are un inceput, ceva concret.
Ne dam de ceasul mortii ca de la 1 iunie vor creste preturile la energie electrica si gaze naturale, dar nimeni nu explica de ce si mai ales ce ne asteapta in urma acestor cresteri. Bruma aia de economie si industrie care ne-au mai ramas nu are nici o sansa sa reziste in contextul unei explozii a pretului la utilitati. Competitivitatea economiei romanesti se spulbera la orice influenta de acest gen. Dar, noi avem o obsesie, sa eliminam carbunele, apoi gazele si sa punem in locul lor ce?
In Germania, pretul energiei electrice s-a dublat in ultimele saptamani, de la 35 de euro/MWh, la aproape 70 de euro/MWh. Dupa Germania cad in lant preturile la energie in toata Europa. Carevasazica, sa nu ne mire ca si in Romania pretul energiei a explodat. Germania plateste un pret enorm pentru ca si-a asumat sa renunte la un moment dat la carbune si la nuclear. Da, dar in Germania, si nu numai, se pune ceva in loc. Romania pune nimic. In schimb, promite ca va face strategii. Macar de-ar tine de foame, ca acolo o sa ajungem.