0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda
Grecii au pus ochii pe potentialul regenerabil al Romaniei
Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

Camera de Comert: nu avem o criza economica, ci o criza a energiei

Posted On 23 noiembrie 2022
By : Redactia
Comment: 1
Tag: Camera de Comert si Industrie a Romaniei, criza economica, criza energiei, deficitul balantei comerciale, Topul national al firmelor

România nu trece printr-o criză economică, ci printr-o criză a energiei, dar un lucru care ne preocupă foarte mult este deficitul balanţei comerciale, a declarat, miercuri seara, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.

“Noi suntem entitatea care evită şi chiar îi rugăm pe decidenţi să evite cuvântul criză economică, pentru că demobilizăm şi consumatorul şi producătorul. Nu avem o criză economică în România. Avem o criză a energiei, care, de bine, de rău, este valabilă în toată Europa. Şi cred că această mână de lucru mai ieftină ne creează un avantaj în această criză. Cred că trebuie să fim optimişti, pentru că, mă uitam, industria are o pondere semnificativă în Produsul Intern Brut. Practic, din zona profitului, sau mai bine zis, ponderea cea mai mare a profitului este realizată de industrie. Şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Categoric, pe noi la Camera de Comerţ, ne va preocupa foarte mult, şi sper să intre o dată mai adânc în agenda publică, deficitul balanţei comerciale a României”, a declarat Daraban, la Gala “Topul Naţional al Firmelor 2022”.

El a subliniat că anul trecut România avea un deficit comercial de 23,8 miliarde de euro de euro, faţă de 18,3 miliarde euro cu un an înainte şi de 8,7 miliarde euro în 2015, iar anul acesta, în opinia sa, se va închide “cu prefixul 3”, respectiv 31-32 de miliarde de euro.

“Se pune problema până când. Sau când se va opri, sau când întoarcem acest deficit, când încercăm să-l mai îndulcim. Şi cred că o temă esenţială este această cifră de la import: de 98,5 miliarde de euro a importat România în 2021. Poate toţi am auzit la viaţa noastră de producţie pe stoc, dar de import pe stoc nu prea am auzit. Importul în România este, dacă-mi permiteţi, chiar prevândut, Şi cred că aici trebuie lucrat mult cu autorităţile publice locale, cu această diplomaţie economică, să încercăm să aducem acea producţie în România, de bunuri de larg consum, spre satisfacerea apetitului consumatorului român”, a mai spus preşedintele CCIR.

Acesta le-a transmis reprezentanţilor firmelor ce vor fi premiate miercuri că, “dacă există în top, chiar există”, deoarece topul va lua calea misiunilor economice din străinătate ale României, misiunilor diplomatice, a ambasadelor străine din Bucureşti şi, nu în ultimul rând, toţi partenerii străini, “dacă vor căuta pe cineva serios în ţara asta”, vor căuta în primul rând în Topul Naţional al Firmelor.

Mihai Daraban a precizat că topul a început să fie realizat în jurul datei de 15 august, când CCIR a intrat în posesia bazei de date de la Ministerul de Finanţe, plecându-se la drum cu cei 802.243 de agenţi economici care la acea dată au depus bilanţul la organele fiscale. Dintre aceştia, după prima filtrare, au rămas 293.131 de firme care au intrat în procedura de verificare şi de alcătuire a topului.

“Într-un final, vorbim de 12.740 de firme care s-au clasificat pe primele 10 locuri, în cele 7 domenii mari de activitate, pe cele 377 de subdomenii. Vă pot spune că, într-adevăr, uitându-ne la cei care a depus bilanţul, putem vorbi de 37.000 de firme în plus care au depus bilanţul faţă de anul trecut, dar, în acelaşi timp, ne uităm şi la o polarizare a economiei româneşti, o polarizare pe care o ştim, am văzut-o an de an, am măsurat-o în fel şi chip. Este o realitate că aceste 12.740 de firme realizează 212,4 miliarde de euro cifră de afaceri, cu alte cuvinte 54% din cifra de afaceri totală”, a punctat preşedintele CCIR.

Camera de Comerţ şi Industrie a României premiază miercuri, în cadrul Galei “Topul Naţional al Firmelor”, ediţia a XXIX-a, cele mai performante companii din România.

Topul vizează 7 domenii de activitate: industrie, comerţ; servicii; construcţii; agricultură, silvicultură, pescuit; cercetare – dezvoltare şi high-tech; turism. Clasamentul este realizat în baza unei metodologii unice, complexe, transparente şi unitare, implementată de camerele de comerţ şi industrie din toate judeţele ţării.

În 2022, potrivit datelor publicate de CCIR, cele mai semnificative domenii, ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, sunt industria (35,2%) şi serviciile (28%), urmate de comerţ (20,9%), agricultură, silvicultură şi pescuit (5%), construcţii (4,7%), cercetare-dezvoltare şi high-tech (3,7%), turism (2,2%).

În funcţie de cifra de afaceri, comerţul are o pondere de 44,09% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (35,4%) şi servicii (11,3%). Cele mai profitabile companii sunt în domeniul industrie, cu un profit de 42,6% din profitul total şi o pondere a profitului de 11% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.

Clasamentul Topul Naţional al Firmelor se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.

Articole pe aceeasi tema

  • Statul roman pe cale sa cada prada pietei negre a lumii finaciare:Licitatii pentru infrastructura strategica a tarii acoperite cu asigurari si garantii falseStatul roman pe cale sa cada prada pietei negre a lumii finaciare:Licitatii pentru infrastructura strategica a tarii acoperite cu asigurari si garantii false
  • Companiile cu capital francez, tot mai interesate sa investeasca in RomaniaCompaniile cu capital francez, tot mai interesate sa investeasca in Romania
  • E vremea dividendelor. Companiile din energie au ca prioritate bunastarea actionarilor si mai apoi investitiile. Nici criza nu economica nu impiedica distribuirea dividendelorE vremea dividendelor. Companiile din energie au ca prioritate bunastarea actionarilor si mai apoi investitiile. Nici criza nu economica nu impiedica distribuirea dividendelor
  • Criza economica bate la usa si noi ne intrebam unde sunt investitiile promise in extinderea retelei de gaze?Criza economica bate la usa si noi ne intrebam unde sunt investitiile promise in extinderea retelei de gaze?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ca vantul si ca gandul: pana in 2025, preturile la energie electrica si gaze naturale au fost batute in cuie. Adio, piata concurentiala !

Next Story

Ori cum o dai nu e bine, dupa modificarea OUG 119: supraimpozitarea veniturilor producatorilor de energie regenerabila fara recunoasterea cheltuielilor = faliment!

Articole pe aceeasi tema

0

Statul roman pe cale sa cada prada pietei negre a lumii finaciare:Licitatii pentru infrastructura strategica a tarii acoperite cu asigurari si garantii false

Posted On 7 decembrie 2022
, By Redactia

Companiile cu capital francez, tot mai interesate sa investeasca in Romania

Posted On 16 martie 2021
, By Redactia
0

E vremea dividendelor. Companiile din energie au ca prioritate bunastarea actionarilor si mai apoi investitiile. Nici criza nu economica nu impiedica distribuirea dividendelor

Posted On 27 aprilie 2020
, By Redactia

One Comment

  1. CATALIN DRAGOSTIN 23 noiembrie 2022 at 21:00 Reply

    Dl.Daraban, nu putea spune o gogomanie mai mare: nu e criza economica, e doar o criza a energiei…de parca energia nu este baza tuturor activitatilor-economice si neeconomice…adica:
    – criza financiara nu e criza economica, e doar o criza a banilor, sau,
    – criza petrolului nu e o criza economica, e doar o criza a petrolului, sau
    – criza imobiliarelor (care a zguduit lumea) nu a fost o criza economcia ci a fost doar o criza a caselor
    – samd
    Uite asa se trezesc unii vorbind, de la care, totusi, te-ai astepta la ceva mai multa intelepciune

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023

Claudiu Cazacu: Prețul petrolului pune băncile centrale în dificultate, cu efect pe dobânzi

Posted On 20 septembrie 2023

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.