Campioni la demolari: Electrocentrale Galati, cu o putere instalata de peste 300 de MW, scoasa la vânzare pentru 23 milioane de euro
Lichidatorul judiciar Maestro SPRL scoate la licitatie societatea Electrocentrale Galati, aflata in faliment, precum si activele acesteia, la un pret total de aproximativ 23 milioane de euro. Licitatia vizeaza atât activul functional CET din incinta Combinatului Liberty Galati, cât si echipamente, utilaje si alte mijloace fixe, scrie Viata Libera.
Incepând cu data de 5 mai 2022 si, ulterior, in fiecare zi de joi, la sediul din Constanta al lichidatorului judiciar va avea loc o licitatie publica cu strigare pentru vânzarea activului functional CET Galati, amplasat in incinta Liberty Group Galati, la pretul total de 21.221.488,85 de euro, fara TVA, precum si a echipamentelor si utilajelor tehnologice provenite din sectia Epurare Chimica III, la pretul de 57.369 de euro, fara TVA.
Conform anuntului postat de Maestro SPRL, activul functional CET Galati este compus din subansamblul (activ functional) denumit “Incinta CET” (format din: centrala termoelectrica cu o putere instalata de 375 MW, terenuri in suprafata de 223.179 mp, constructii administrative si industriale, instalatii, stocuri si ansamblu de termoficare) si din subansamblul (activ functional) denumit “Incinta Epurare Chimica III”, format din teren in suprafata de 9.821 mp, cladire statie tratare chimica a apei si instalatii de ventilatie.
De asemenea, din 7 aprilie 2022 si, ulterior, in fiecare zi de joi, tot la sediul Maestro va fi organizata licitatie publica deschisa cu strigare, pentru valorificarea urmatoarelor bunuri din patrimoniul Electrocentrale Galati SA: activ individual Incinta CAF, la pretul de 786.155 de euro, fara TVA (compus din teren de 6.291 mp, constructii si instalatii tehnice, amplasate in Tiglina II, b-dul Siderurgistilor nr. 6A); alte mijloace fixe (mijloace de transport auto), stocuri (materiale, piese de schimb, materiale auxiliare si dispozitive electrice, scule aschietoare, pompe submersibile, motoare, deseuri provenite din declasari), la pretul de 826.773,39 de euro si 449.377,52 de lei.
Caietele de sarcini pot fi achizitionate de la sediul lichidatorului judiciar, incepând de luni, 14 martie. Vizionarile si cercetarile la fata locului privind activele se pot solicita cu cel putin trei zile inainte de data licitatiei. Potentialii ofertanti trebuie sa depuna, in ziua premergatoare licitatiei, documentele care constituie conditia acceptarii ofertei pentru participare.
CET poate produce dublul cantitatii de energie consumate de Liberty
Surse din piata au declarat “Vietii libere” ca Electrocentrale, dupa intrarea in faliment, a fost mentinuta in conservare asa cum scrie la carte, ceea ce-i permite sa poata reporni, secvential, activitatea de producere a energiei electrice. A fost conservata cu munca a 40 de oameni, din care 15 sunt electricieni. In cazul in care Electrocentrale va fi cumparata si va trebui sa reporneasca, va mai fi nevoie de oameni, dar gasirea lor nu va fi o problema. Daca va fi nevoie, CET poate porni in trei luni, dupa verificari si daca exista combustibil. Poate produce aproximativ 320 MWh, in conditiile in care Liberty consuma circa 150 MWh. Surplusul poate fi livrat in Sistemul Energetic National.
Sunt trei tipuri de materii prime cu care Electrocentrale poate functiona: cu gaz metan sau gaz de furnal (ambele instalatii fiind retehnologizate), dar si cu pacura, care poate proveni, in functie de pret, din surse interne sau din importuri.
Electrocentrale Galati (fosta Centrala Electrica si de Termoficare – CET) a fost construita, la sfarsitul anilor ’60, pe platforma Combinatului Siderurgic Galati (in prezent Liberty Galati) pentru a prelua excedentul de gaze reziduale (gaz de furnal) si pentru a fi sursa de siguranta pentru alimentarea cu energie electrica a Combinatului, putandu-se separa automat in caz de avarie a Sistemului Energetic National.
Electrocentrale SA Galati a intrat in insolventa in anul 2014