Cand bate vantul suntem campioni la exportul de energie electrica
Dupa o saptamana de vacanta in care am incercat sa ne tinem departe de disputele pe marginea pretului energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare revenim in scena convinsi ca linistea asternuta in piata este una de scurta durata. Una peste alta, piata a reactionat in mare masura dupa principiile concurentiale si ale realitatilor existente in sistemul energetic romanesc. Din pacate, multi comenteaza putini pricep. Ne-am panicat in momentul in care am inceput sa importam energie electrica din Ungaria si ne panicam cand exportam, de obicei energie ieftina. Dar, uitam sa analizam curba de consum a Romaniei, care, in aceasta vara rareori a trecut de nivelul de 8000 MW. Asta in conditiile in care, cel putin teoretic, avem o putere instalata cel putin dubla.
Pretul energiei electrice nu il formeaza doar producatorii, chiar daca pretul marginal trebuie sa fie reperul de baza. Asa cum cartofii pleaca de la producator cu 50 de bani si se vand la consumator cu 1,50 lei sau 2 lei, asa si energia trece prin mai multe maini, unele mai pricepute altele nu. Segmentul de reglementare are inca bubele lui, dar si limite in acelasi timp. Panica indusa in ultima perioada privind explozia pretului in piata Spot nu are la baza nimic rational. Plang cei ce pierd, tac cei ce castiga. Si asta pentru ca sistemul energetic romanesc a ajuns intr-o faza extrem de critica.
Ieri, pe toata perioada zilei, Romania a exportat peste 1300 MW (ca o medie), in conditiile in care energia eoliana a ajuns sa acopere peste 30% din intreaga productie. Pretul in piata pentru ziua urmatoare a scazut la o medie putin peste 200 lei/MWh, la o medie orara de consum de circa 6200 MW in ore de varf. Ecartul de peste 1000 MW, intre productie si consum, explica nivelul ridicat al exportului. Cu alte cuvinte, piata isi face datoria. Asta nu inseamana ca nu trebuie sa intelegem ce anume o influenteaza si sa luam masuri inainte de a ajunge la o canibalizare a participantilor la piata.
“Exista suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au intamplat in iarna si modul in care se repercuteaza ele in continuare in pretul electricitatii. Este o zona pe care o monitorizam. Daca vom avea suficiente indicii, vom deschide o actiune. Momentan suntem doar in analiza, dar nu suntem surzi la plangerile dumneavoastra si nu ignoram semnalele pe care le primim din piata”, declara in urma cu cateva luni presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. In continuare monitorizarea este valabila. “Pe fondul unor conditii climaterice exceptionale, pretul electricitatii a crescut la inceputul anului, vedem pe piata pentru ziua urmatoare (PZU) ca lucrurile s-au stabilizat, iar pretul a revenit la cel din anii anteriori, dar nu ne uitam doar la PZU. Sunt o serie de actori de pe piata care ne-au contactat si vor sa aiba discutii privind evolutia pretului. Ok, vom culege elemente din discutiile cu ei si, daca vom considera ca sunt elemente si avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigatii, vom deschide. Impotriva cui, nu pot sa spun acum”, a adaugat el.
Problema tine cu siguranta si de Consiliul Concurentei si de felul in care actioneaza jucatorii din piata cu stiinta autoritatilor. Acest lucru nu este insa suficient. In sectorul de generare energie evem probleme serioase. De acolo trebuie inceput.
Vorbesc degeaba ! A pomeni de export pentru ziua de ieri este dovada clara de necunoastere a faptelor . CAND SE EXPORTA CEVA DIN ROMANIA , EXPORTATORUL FACE UN MIC GEST : CERE RETURNARE DE TVA . ( cere el si cand nu exporta ) ASA CA : DISCUTAM DE EXPORT CAND O CERE CAREVA UN LEU RETURNARE DE TVA PENTRU EXPORT .