Cand se va plafona si prostia si minciuna din Romania?
Citesti si te crucesti. Ieri, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, ieri, 13 ianuarie 2022, o adresa prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constitutie si art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public sa ia masurile necesare potrivit competentei legale pentru a descoperi, preveni si combate eficient orice tip de activitate infractionala ce ar putea fi desfasurata în contextul crizei energiei si a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înselaciunea, abuzul în serviciu, concurenta neloiala, grup infractional organizat, care pot afecta drepturile cetatenilor a caror aparare reprezinta o datorie constitutionala a Ministerului Public”
Inainte de 1990, Procuratura rezolva totul in societate, de la Bachus, la avorturi, la delict intelectual si pana la furatul gainii din cotet. Si atunci, ca si acum, societatea romaneasca era intr-o degringolada totala. Statul facea eforturi imense nu ca sa rezolve problemele sociale si economice, ci ca sa bage pumnul in gura romanilor. Toti eram infractori. In ziua de azi lucrurile s-au mai nuantat putin. Nomenclatura a ramas, securitatea si procuratura au ramas, prostia a ramas constanta si ea, dar pe o scara evolutionala superioara.
Intr-una dintre prelegerile sale privind prostia, Andrei Plesu spunea: “Prostul e cineva care stie, e sigur, n-are dubii. Daca esti atent iti si explica. Daca nu intelegi sau daca nu esti de acord… esti prost. Prostul nu poate fi contrazis, are convingeri de beton si este un incapatanat cu opinii patimase”
Iertata sa ne fie comparatia, dar de cateva zile ministrul Energiei, Virgil Popescu tine sa demonstreze cu orice pret ca domnul Plesu avea dreptate. Mai nou si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a apucat sa faca concurenta ministrului Economiei.
Odata aruncata anatema asupra furnizorilor de energie si gaze din Romania, de catre ministrul Energiei, nimic din ce se intampla in intreg lantul energetic nu mai are relevanta. Am identificat hotii si, ca atare, sa aruncam cu piatra in ei. Eventual cu procuratura. De aici incolo orice alta masura guvernamentala poate fi justificata: sa plafonam totul, ca romanul sa nu sufere. Plafonam pretul la energie si gaze, la alimente, la scutece, la tampoane si asa mai departe.
Dar, prostia, cand o plafonati, domnilor guvernanti?
Revenind la oile noastre, cele care tin de domeniul energetic, am incercat sa aflam cum raspund furnizorii de energie si gaze actualelor provocari din piata si mai ales atacurilor la care sunt supusi din toate directiile. Prea putini vor sa vorbeasca in conditiile in care Procuratura urmeaza sa vina peste capul lor, dupa ce Protectia consumatorului, ANRE si Consiliul Concurentei i-au calcat in ultima perioada ca in celebra hora Staccato.
Concluzia este una cat se poate de simpla: ordonanta de urgenta 118/2021 este atat de confuza si de absurda incat niciunul dintre furnizori nu stie cum sa aplice plafonarea si compensarea la facturile de energie si gaze. De aici si pana la a presupune ca tot procesul de liberalizare a pietei a fost o greseala si o catastrofa nu mai este decat un pas. Pas pe care guvernantii incearca sa-l faca pentru a arata consumatorilor ca mor de grija lor. In fapt nu este vorba de altceva decat de prostie. Este un mesaj de revolta si e bine sa ne oprim aici, in momentul de fata. Dupa trecerea supararii, a indignarii, vom veni si cu argumente.