0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?
Vicepresedinte ANRE: Prosumatorii pun presiune pe sistemul de distributie
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda

Cand vom avea primele molecule de gaz din Marea Neagra, dupa modificarea Legii offshore? O sinteza dupa dezbaterea „Energia Romaniei in Noua Economie”

Posted On 23 mai 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: gazele din Marea Neagra, independenta energetica, legea offshore, strategie economica

România are în față o oportunitate uriașă! Profitând de potențialul din subsolul Mării Negre și din resursele onshore de mare adâncime, am putea ajunge la un nivel suficient de ridicat al producției interne încât să reușim să ne asigurăm din punct de vedere al securității energetice. Unii ar spune că ne-am putea asigura inclusiv independența energetică, însă în ce măsură vom reuși să scăpăm de gazele din import rămâne de văzut. Până una-alta avem o modificare semnificativă a Legii Offshore, care așteaptă publicarea în Monitorul Oficial și care ar putea da o nouă traiectorie optimistă economiei românești. Cum arată viitorul nostru energetic, cum devenim un factor de echilibru și un pion important în Europa? Dar cum vor mai decurge investițiile din Marea Neagră în contextul conflictului de la granița noastră? Parte dintre răspunsuri au venit de la președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Sandor Bende, în cadrul evenimentului “Energia României în Noua Economie”, găzduit de EM360 și România Durabilă.

Bende Sandor, Președinte, Comisia pentru industrii si servicii, Camera Deputaților:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/1156740318494938

Însă, după ce Parlamentul a deblocat Legea Offshore mingea se află la companiile care au licență de exploatare în Marea Neagră, este de părere Lorant Antal, Președinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senat. Pe de altă parte, statul, la rândul lui, trebuie să se asigure că banii care îi vor reveni în urma acestor proiecte, deloc puțini (undeva la 60% din veniturile obținute), trebuie direcționați către obiective precum reindustrializarea României.

Lorant Antal, Președinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senat:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/1051066669178331

Planetele par că s-au aliniat pentru viitorul energetic al României. “Ne ajută conjunctura și resursele, dar trebuie să ne ajutăm și noi. Avem o oportunitate considerabilă cum nu am mai avut de foarte mulți ani.”, a declarat, în cadrul evenimentului “Energia României în Noua Economie”, și Cristian Hubati, membru al Consiliului Director, Federația Patronală Petrol și Gaze. Modificarea Legii Offshore vine cu un suflu nou pentru economie, însă trebuie să fim atenți la cum gestionăm în siguranță orice proiect din Marea Neagră. Dacă totul decurge bine, am putea avea primele molecule de gaz la finalul anului 2026, a mai spus reprezentantul industriei.

Cristian Hubati, Membru al Consiliului Director, FPPG:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/740785463597003

Iar după ce nevoia noastră internă va fi acoperită, ne-am putea transforma într-un real furnizor de energie și pentru alte state, spune Pavel Popescu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

Pavel Popescu, Președinte, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Camera Deputaților:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/5152706221504147

Desigur, există și sceptici, dar trebuie reținut că modificarea Legii Offshore nu înseamnă că ne vindem țara străinilor, ci este doar o abordare de business pe care statul a ales-o pentru a ne valorifica resursele. În plus, el este cel care controlează în proporție de 70% ceea ce se întâmplă în Marea Neagră. De cealaltă parte, investitorii sunt cei care își asumă toate riscurile financiare, și nu numai, a subliniat Cătălin Niță, directorul executiv al FPPG, în cadrul aceluiași eveniment.

Cătălin Niță, Director Executiv, FPPG:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/415421916823664

Și, mai mult decât atât, România are obligația să își gândească singură o strategie economică inovativă, nu una de la o zi la alta. În condițiile în care beneficiem acum de o lege care ne-ar asigura un viitor mai bun, ne lăsăm păcăliți de o creștere economică din pix, fără efecte concrete în nivelul de trai al românilor, este de părere și profesorul Mircea Coșea.

Mircea Coșea, Doctor în științe economice:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/543209140521476

La finalul întâlnirii, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a tras inclusiv un semnal de alarmă cu privire la destinația banilor pe care România i-ar putea câștiga de pe urma exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră. Avem nevoie de o strategie economică clară și de proiecte concrete spre care se vor îndrepta aceste venituri și abia apoi vom putea spune, cu adevărat, că România beneficiază de pe urma resurselor ei naturale.

Dumitru Chisăliță, Președint, Asociația Energia Inteligentă:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/705647480637674

Dialogul între mediul de afaceri, mediul decident și specialiști s-a purtat în cadrul dezbaterii ”Energia României în Noua Economie”, inițiată de EM360 Group și România Durabilă, cu sprijinul Federației Patronale Petrol și Gaze în calitate de partener strategic și al partenerilor instituționali – ASPES, RomEficiența și Asociația Energia Inteligentă. Parteneri media: Agerpres, Financial Intelligence, The Diplomat, Money, Profit, Bugetul, Lumea Justiției, Lumea Banilor, Economistul, Club Economic, Spot Media, InvesTenergy, Energy Center, E-nergia și News Energy. Partener monitorizare media: Klarmedia. “Noua Economie” invită la construcție, acțiune şi vitalitate, lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstrucția economiei.

 

 

 

 

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunciDupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci
  • S-a savarsit: Romgaz a semnat contractul pentru preluarea actiunilor Exxon din proiectul de exploatare a gazelor in perimetrul Neptun DeepS-a savarsit: Romgaz a semnat contractul pentru preluarea actiunilor Exxon din proiectul de exploatare a gazelor in perimetrul Neptun Deep
  • O iau incet sa nu se impiedice: legea offshore ar putea fi discutata azi in coalitieO iau incet sa nu se impiedice: legea offshore ar putea fi discutata azi in coalitie
  • Peter Zeilinger, OMV Petrom: este nevoie de companii cu buzunare adanci pentru a extrage gazele din Marea NeagraPeter Zeilinger, OMV Petrom: este nevoie de companii cu buzunare adanci pentru a extrage gazele din Marea Neagra
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I a implinit o jumatate de veac

Next Story

A fost identificat primul amplasament pentru reactoarele nucleare de tip NuScale, in Romania. De acum urmeaza provocarea.

Articole pe aceeasi tema

0

Marcel Ciolacu joacă pe cartea Schengen în negocierile cu austriecii de la OMV pe marginea modificării legii offshore

Posted On 18 septembrie 2023
, By Redactia
0

Industria românească pare să fie absentă din cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani în domeniul exploatării gazelor. Turcii au luat prima felie de 500 de milioane de euro.

Posted On 14 septembrie 2023
, By Redactia

Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara

Posted On 28 august 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

De ce am luat-o razna de grija prosumatorilor ?

Posted On 27 septembrie 2023

Matej Kruspan, Chief Commercial Officer, Rezolv Energy: “PPA-urile pot aduce o contribuție semnificativă la obiectivele de zero net ale companiilor”

Posted On 27 septembrie 2023

Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?

Posted On 26 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.