Capcanele noii legi a a energiei si gazelor: pomana racordarii gratuite la gaze va duce la o crestere necontrolata a pretului. Nici fondurile europene nu vor putea fi accesate pentru retelele inteligente
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat recent noua lege a energiei electrice si gazelor naturale (155/2020), care aduce serioase modificari Legii 123/2012, multe dintre ele producand insa efecte nebanuite. Pana la aparitia normelor metodologice, a ordinelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, specialistii din piata de energie si gaze au inceput deja sa identifice o serie de prevederi care fie se bat cap in cap, fie se anuleaza unele pe altele. Ne vom opri in articolul de fata la o singura reglementare din noua lege, care prevede ca operatorii de distributie si transport gaze nu au voie sa refuze cererile de racordare la retea. Mai mult, costurile cu aceste operatiuni nu sunt suportate de catre consumatorii care solicita racordarea, ci vor fi recunoscute in tarifele de distributie/transport, iar ulterior vor fi achitate de catre toti consumatorii de gaze prin facture finala.
Guvernul Orban are un plan maret de crestere a numarului de localitati ce vor putea utiliza gazele naturale in gospodariile populatiei, parte importanta din acest program fiind subventionata din fonduri europene. Atentie insa, Programul guvernului inaintat Comisiei Europene vorbeste despre racordarea clientilor la “retele inteligente de gaze”, avand o valoare de 235 milioane de euro. Iata ce preciza pe marginea acestui program ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos:
„In prezent doar aproximativ 30% din gospodarii sunt conectate la reteaua de gaze, scopul asumat de Guvernul Romaniei fiind ca peste 80% din casele romanilor să beneficieze de acest confort considerat normal in ziua de astazi. Trebuie sa recuperam anii pierduti pană acum!”, a declarat ministrul Marcel Bolos, care a mai precizat ca că Programul national de racordare a populatiei și clientilor noncasnici la sistemul inteligent de distributie a gazelor naturale va beneficia de o alocare de alte 800 de milioane de euro în perioada de programare 2021-2027. „In total, un miliard de euro pentru recuperarea decalajelor fata de alte tari europene”, a precizat Bolos.
Aflandu-ne in plina campanie electorala este evident ca o asemenea promisiune da bine la multa lume votanta. Numai ca intre promisiuni si realitate se casca din nou o prapastie despre care guvernantii fie nu vor sa auda, fie nu au intuit-o inca. Incercam sa fim mai precisi si amintim ca in veche legea a energiei si gazelor (L 123) se preciza ca orice concesionar al unei retele de distributie de gaze avea obligatia sa dezvolte sistemul conform contractului de concesiune, iar in planul de investitii anual sa fie prevazute lucrarile de extindere a retelei si de racordare de noi clienti. Ceea ce precizeaza Legea 123 este faptul ca operatorul de retea nu are voie sa faca extinderi de retele sau racordari, daca lucrarea nu este eficienta economic. Conform estimarilor specialistilor din domeniu pentru un consumator casnic eficienta ar fi atinsa la extinderea conductei cu cel putin un metru. Spre exemplu, la o extindere de 50 de metri ar trebui sa ai cel putin 50 de noi consumatori casnici.
In contextual actual merita sa amintim in cateva cuvinte despre gazoductul Iasi-Chisinau, care nu a tinut seama de nici o regula a eficientei economice, desi s-au investit in acesta in jur de 140 de milioane de euro. Energy-Center a scris pe larg despre acest subiect.
Sa ne intoarcem insa la noua lege a energiei si gazelor, care precizeaza ca operatorul de retea nu are voie sa respinga racordare decat in niste conditii precizate, in schimb aceasta operatiune este gratuita pentru consumator. La articolul 148, aliniatul 3 din lege se mentioneaza expres ca toate cheltuielile cu extinderea si apoi operarea se vor regasi in tarifele de distributie stabilite de catre ANRE. De la aceste tarife pleaca baza de formare a pretului final al gazelor naturale livrate consumatorilor, ceea ce inseamna automat o crestere a acestuia in perioada imediat urmatoare. Interesant este ca nu doar noii consumatori vor achita aceste costuri, ci toti consumatorii arondati operatorului respectiv. Si, in continuare, inclusiv la articolul 138 se precizeaza ca operatorii care au obligatia sa raspunda tuturor solicitarilor de racordare la retea isi va recupera costurile prin tarifele de distributie.
Bun pana aici, dar sa ne intoarcem la notinuea de “eficienta economica” a investitiei, care a fost preluata din Legea 123 si ca atare apare in mai multe articole si din legea 155/2020. Intrebarea este la cat se va ridica costul cu racordarea in localitati cu mai putini consumatori, astfel incat sa se atinga pragul eficientei economice a investitiei? Amintim ca cei doi mari operatori ai retelelor de distributie din Romania (E.ON si Engie) au atras atentia ca in foarte multe situatii investitia in extinderea retelelor de gaze nu are absolut nici o eficienta economica. Cine poate anticipa cu cat va creste factura finala de gaze la consumatori astfel incat investitia in extindere sa fie una justificata? Cel mai probabil ca in normele metodologice ale noii legi sa se dea un raspuns la aceasta intrebare. Oricum am interpreta-o insa, vom asista la o crestere evidenta a pretului la consumatorul final fie ca vorbim de casnici sau noncasnici, fie ca vorbim de retele de distributie sau de retele de transport. Precizam ca in cazul transportului cheltuielile sunt foarte mari, lucru care s-a vazut la conducta Iasi-Chisinau, dar si la BRUA. Deocamdata, ambele gazoducte sunt repetente tocmai la capitolul eficienta economica. Ce facem in conditiile in care continuam cu aceeasi politica? Mai putem vorbi de gaze ieftine pentru consumatorii romani?
Si acuma surpiza finala din noua lege a energiei si gazelor! La articolul 178, capitolul preturi si tarife, se mentioneaza cat se poate de clar ca “este interzisa recuperarea costurilor corespunzatoare serviciului asigurat pentru anumite categorii de consumatori finali prin tarifele aplicate altor categorii de consumatori finali. Ce sa mai intelegem din prevederile acestei legi, sau ce sa inteleaga operatorii retelelor de distributie si transport?
Din acest punct sa ne intoarcem si la Programul guvernului de extindere a retelei de gaze finantat din fonduri europene. In forma actuala a legii putem garanta ca nu vom vedea un euro de la Comisia Europeana. Daca mai luam in considerare si faptul ca vorbim exclusiv de retele inteligente atunci lucrurile devin si mai complicate. Ne intrebam daca cineva din actualul guvern sau chiar ANRE ne poate explica ce inseamna retele inteligente, care sunt costurile acestora si cine le garanteaza eficienta economica?
(vom reveni)