Care pot fi riscurile plafonarii preturilor la utilitati in urma decretarii starii de urgenta?
Sistemul energetic national, alimentarea in conditii de siguranta cu energie electrica, gaze si apa sunt vitale pentru siguranta Romaniei in urmatoarele 30 de zile, cat va fi instituita situatia de urgenta in tara noastra.
Semnalele venite deja din partea producatorilor, distribuitorilor, transportatorilor si furnizorilor de utilitati indica posibile disfunctionalitati in cazul in care pe acest intreg lant ar putea sa apara sincope generate de decizii nefundamentate. Nu in ultimul rand, inclusiv scopul final urmarit de starea de urgenta, acela de a proteja consumatorii este pus in pericol daca acestia din urma suspenda prin neplata facturilor buna functionare a lantului de Securitate energetica.
Nu mai departe in urma cu cateva zile Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) propunea Executivului o serie de masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, printre care accesul gratuit la utilităti (apa, energie electrica, gaze) pe o perioadă de cel putin 90 de zile. O asemenea aberatie nu s-a intamplat nici in perioada razboiului. Speram ca oamenii lucizi cu functie de decizie sa fi uitat deja despre o asemenea propunere.
Sa revenim insa la starea de urgenta si la decretul presedintelui prin care aceasta masura intra in vigoare inca de astazi. Fara a contine foarte multe amanunte urmand ca masurile efective sa fie adoptate in mod gradual, presedintele Romaniei a amintit ca poate fi luata in calcul o plafonare a preturilor la medicamente, alimente si utilitati (pe perioada starii de urgenta). In cazul energiei electrice si gazelor naturale presedintele a spus: “Foarte important este sa limitam povara financiara asupra cetatenilor. Pe perioada starii de urgenta, daca va fi nevoie, se pot plafona preturile la medicamente, alimente de stricta necesitate, energie, gaze, apa, carburanti.” De asemenea, Klaus Iohannis a mentionat ca in cazul energiei pretul catre consumatori ar putea fi plafonat la valoarea medie a pretului inregistrat cu trei luni inainte de declararea starii de urgenta.
Nu prea intelegem aceasta alegere, in conditiile in care acest pret mediu este unul ridicat pentru lunile decembrie, ianuarie si februarie.
Dupa cum bine se poate observa nu exista nici un element concret care sa garanteze producatorilor, distribuitorilor, transportatorului si furnizorilor de energie ca activitatea lor se va desfasura in conditii normale, de economie de piata astfel incat sa nu apara situatii de neplata si de blocaj la niciuna dintre entitatile implicate. De asemenea nu a fost precizat daca un pret plafonat este valabil doar in cazul consumatorilor casnici sau inclusiv la cei industriali. O confuzie care trebuie lamurita.
Orice interventie care nu tine seama de interdependenta dintre verigile acestui lant poate produce falimente, situatii extreme intre care tocmai asigurarea consumatorilor cu energie.
Viorel Tudose, presedintele celui mai important furnizor privat de energie electrica din piata libera din Romania, compania Getica95, (daca ne raportam la lunile decembrie si ianuarie ), a declarat in exclusivitate pentru Energy-Center.ro ca in “cazul unui pret plafonat la energie electrica , productia, transportul, distributia si furnizarea inclusiv consumatorul final trebuiesc in asa fel reglementate incat balanta de plati a niciunui actor sa nu fie afectata. Ar fi cel mai periculos lucru sa creem artificial sincope in alimentare si apoi, la final, in achitarea facturilor de catre consumatori. Sa nu uitam ca furnizorii de energie electrica sunt importanti colectori de taxe pentru bugetul de stat, dar si catre alti actori din lant, cum sunt producatorii, transportatorii si distribuitorii. Suntem constienti ca in aceste momente trebuie sa dam dovada de solidaritate, de omenie de calm si colaborare si am luat deja in considerare aceste aspecte. Dar, sa nu confundam economia si nevoia de energie cu masuri aparent protectioniste pentru populatie dar nocive intregului angrenaj economic. Intelepciunea si cumpatarea trebuie sa fie prioritati in aceste momente”
(vom reveni)