Cat de fortata este oprirea reactorului doi de la Cernavoda si cat de fortat este amestecul politicului in sistemul energetic?
Comisia parlamentara de ancheta a activitatii ANRE, care si-a propus sa ia la puricat intreaga functionare a sistemului energetic national, s-a desfasurat, ieri, cu usile inchise. Noi, presa, nu am avut acces la dezbateri, asa cum s-a intamplat la ultimele sedinte, in schimb am avut parte de o luare de pozitie publica a deputatului Virgil Popescu (vicepresedinte al Comisiei de Industrii), care acuza direct SN Nuclearelectrica ca opreste Unitatea 2 de la Cernavoda „pentru ca s-a defectat masina de incarcare si descarcare a combustibilului nuclear” si, in consecinta, oprirea reactorului nu a fost una planificata, ci una „fortata”.
Vizavi de declaratia domnului deputat nu putem sa avem decat doua intrebari: ori este inconstient si risca sa compromita activitatea si prestigiul unei centrale nucleare cu parametrii superiori de performanta, ori stie el ceva ce noi, restul lumii, nu stim. Daca acceptam cea de-a doua varianta, atunci inseamna ca lucrurile sunt extrem de grave, caci oprirea „fortata” a unei unitati nucleare nu inseamna doar mai putina energie electrica in sistemul national, ci si un avertisment legat de siguranta exploatarii.
Nu este pentru prima data cand o declaratie politica (domnul deputat in cauza cerea demisia ministrului energiei si a directorului de la Nuclearelectrica) declanseaza alarma in sistem. Daca s-ar fi oprit un grup pe carbune de la Rovinari (intamplator), sau cateva centrale eoliene, din motive de „forta”, am fi dormit linistiti, caci impactul era nesemnificativ. Cand se opreste insa o unitate nucleara din motive de „forta” atunci avem motive sa tremuram. O fi stiind domnul deputat ce riscuri comporta o asemenea afirmatie?
Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a dat un comunicat, ieri, in care precizeaza ca ” in perioada 7-9 decembrie, Unitatea 2 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda va fi oprita controlat, in vederea efectuarii unor lucrari de reparatii si intretinere preventiva pentru imbunatatirea fiabilitatii sistemelor pe perioada de iarna, in conformitate cu programul de intretinere comunicat in prealabil la CNCAN„. Cu alte cuvinte, SN Nuclearelectrica a anuntat inca din vreme CNCAN despre oprirea Unitatii 2, ceea ce inseamna ca nu avem de a face cu o oprire „fortata”. De ce se creeaza atunci panica tocmai de la nivelul Parlamentului? Nu stim cui foloseste acest lucru, in nici un caz sistemului energetic national. Faptul ca oprirea Unitatii 2 de la Cernavoda s-a potrivit cu vant bun pentru eoliene, care au pompat in aceasta perioada in jur de 2000 de MW, este o pura intamplare. Binevenita de altfel. Poata ca daca nu batea vantul si ieseau din sistem 700 de MW, declaratia domnului deputat Virgil Popescu ar fi starnit si mai multa rumoare, sau scenarii alarmante.
Concluzia ramane insa una singura. Iarna care pune stapanire, natural, pe Romania, incinge spiritele politice, care nu inteleg nimic din functionarea sistemului energetic national. E ca in bancul cu lupul.
Societatea Nuclearelectrica a venit si ea cu un comunicat, dupa declaratiile deputatului Popescu, in care precizeaza: „Din punct de vedere tehnic, in cazul unui reactor nuclear, este efectiv imposibil sa anunti anticipat oprirea “fortata” a reactorului in cazul in care cauza, asa cum sustine domnul Virgil Popescu, ar fi una “fortata”.
Exista o diferenta clara intre opririle controlate si anuntate de companie, asa cum este cazul celei anuntate in data de 06.12.2017, si opririle care apar ca urmare a declansarii automate a reactorului care conduce implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic National. Acestea din urma, pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat. In acest caz, similar unor opriri neplanificate, comunicate in trecut de SNN, compania anunta desincronizarea automata a reactorului de la SEN, nu oprirea controlata, cum s-a intamplat in data de 06.12.2017.
In cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, asa cum a fost anuntat de catre companie in data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlata, vizand diverse activitati de testare si eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanta pro-activa. Aceste activitati de testare si eventuale remedieri includ lucrari de intretinere preventiva la sistemul de excitatie a generatorului electric, verificari calibrari, inlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea si remedierea sistemului mecanic al masinii de incarcat-descarcat combustibil.
Asadar, cum rezulta din activitatile de testare si control mentionate mai sus, pregatite si anuntate anterior opririi efective, este exclusa ipoteza unei opriri “fortate”.
Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare a fost anuntata cu privire la deconectarea programata a Unitatii 2 CNE Cernavoda si a programului de activitati.
Mai mult, perioada opririi controlate este gandita in asa fel incat sa nu afecteze Sistemul Energetic National. In acest sens, compania se detaseaza de orice initiativa de asociere cu orice activitate politica si solicita respectarea statutului de entitate economica, integral responsabila de gestionarea activitatilor nucleare aferente operarii in conditii de securitate nucleara a celor doua reactoare. „