0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei
Engie Romania sprijina Asociatia Daruieste Viata cu inca 110.000 de euro
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean

Cat de fortata este oprirea reactorului doi de la Cernavoda si cat de fortat este amestecul politicului in sistemul energetic?

Posted On 7 decembrie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: CNCAN, comisia parlamentara de ancheta a activitatii ANRE, deputat Virgil Popescu, oprirea Unitatii 2 Cernavoda, sistemul energetic national, SN Nuclearelectrica

Comisia parlamentara de ancheta a activitatii ANRE, care si-a propus sa ia la puricat intreaga functionare a sistemului energetic national, s-a desfasurat, ieri, cu usile inchise. Noi, presa, nu am avut acces la dezbateri, asa cum s-a intamplat la ultimele sedinte, in schimb am avut parte de o luare de pozitie publica a deputatului Virgil Popescu (vicepresedinte al Comisiei de Industrii), care acuza direct SN Nuclearelectrica ca opreste Unitatea 2 de la Cernavoda „pentru ca s-a defectat masina de incarcare si descarcare a combustibilului nuclear” si, in consecinta, oprirea reactorului nu a fost una planificata, ci una „fortata”.

Vizavi de declaratia domnului deputat nu putem sa avem decat doua intrebari: ori este inconstient si risca sa compromita activitatea si prestigiul unei centrale nucleare cu parametrii superiori de performanta, ori stie el ceva ce noi, restul lumii, nu stim. Daca acceptam cea de-a doua varianta, atunci inseamna ca lucrurile sunt extrem de grave, caci oprirea „fortata” a unei unitati nucleare nu inseamna doar mai putina energie electrica in sistemul national, ci si un avertisment legat de siguranta exploatarii.

Nu este pentru prima data cand o declaratie politica (domnul deputat in cauza cerea demisia ministrului energiei si a directorului de la Nuclearelectrica) declanseaza alarma in sistem. Daca s-ar fi oprit un grup pe carbune de la Rovinari (intamplator), sau cateva centrale eoliene, din motive de „forta”, am fi dormit linistiti, caci impactul era nesemnificativ. Cand se opreste insa o unitate nucleara din motive de „forta” atunci avem motive sa tremuram. O fi stiind domnul deputat ce riscuri comporta o asemenea afirmatie?

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a dat un comunicat, ieri, in care precizeaza ca ” in perioada 7-9 decembrie, Unitatea 2 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda va fi oprita controlat, in vederea efectuarii unor lucrari de reparatii si intretinere preventiva pentru imbunatatirea fiabilitatii sistemelor pe perioada de iarna, in conformitate cu programul de intretinere comunicat in prealabil la CNCAN„. Cu alte cuvinte, SN Nuclearelectrica a anuntat inca din vreme CNCAN despre oprirea Unitatii 2, ceea ce inseamna ca nu avem de a face cu o oprire „fortata”. De ce se creeaza atunci panica tocmai de la nivelul Parlamentului? Nu stim cui foloseste acest lucru, in nici un caz sistemului energetic national. Faptul ca oprirea Unitatii 2 de la Cernavoda s-a potrivit cu vant bun pentru eoliene, care au pompat in aceasta perioada in jur de 2000 de MW, este o pura intamplare. Binevenita de altfel. Poata ca daca nu batea vantul si ieseau din sistem 700 de MW, declaratia domnului deputat Virgil Popescu ar fi starnit si mai multa rumoare, sau scenarii alarmante.

Concluzia ramane insa una singura. Iarna care pune stapanire, natural, pe Romania, incinge spiritele politice, care nu inteleg nimic din functionarea sistemului energetic national. E ca in bancul cu lupul.

Societatea Nuclearelectrica a venit si ea cu un comunicat, dupa declaratiile deputatului Popescu, in care precizeaza: „Din punct de vedere tehnic, in cazul unui reactor nuclear, este efectiv imposibil sa anunti anticipat oprirea “fortata” a reactorului in cazul in care cauza, asa cum sustine domnul Virgil Popescu, ar fi una “fortata”.

 Exista o diferenta clara intre opririle controlate si anuntate de companie, asa cum este cazul celei anuntate in data de 06.12.2017, si opririle care apar ca urmare a declansarii automate a reactorului care conduce implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic National. Acestea din urma, pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat. In acest caz, similar unor opriri neplanificate, comunicate in trecut de SNN, compania anunta desincronizarea automata a reactorului de la SEN, nu oprirea controlata, cum s-a intamplat in data de 06.12.2017.

 In cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, asa cum a fost anuntat de catre companie in data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlata, vizand diverse activitati de testare si eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanta pro-activa. Aceste activitati de testare si eventuale remedieri includ lucrari de intretinere preventiva la sistemul de excitatie a generatorului electric, verificari calibrari, inlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea si remedierea sistemului mecanic al masinii de incarcat-descarcat combustibil.

 Asadar, cum rezulta din activitatile de testare si control mentionate mai sus, pregatite si anuntate anterior opririi efective, este exclusa ipoteza unei opriri “fortate”.

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare a fost anuntata cu privire la deconectarea programata a Unitatii 2 CNE Cernavoda si a programului de activitati.

 Mai mult, perioada opririi controlate este gandita in asa fel incat sa nu afecteze Sistemul Energetic National. In acest sens, compania se detaseaza de orice initiativa de asociere cu orice activitate politica si solicita respectarea statutului de entitate economica, integral responsabila de gestionarea activitatilor nucleare aferente operarii in conditii de securitate nucleara a celor doua reactoare. „

 

Articole pe aceeasi tema

  • Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la CernavodaPe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
  • Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarieUnitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
  • De ce o companie romaneasca de interes strategic, cum este Hidroelectrica, merita a fi cotata la Bursa? Societatea Nationala Nuclearelectrica ofera modelul de urmatDe ce o companie romaneasca de interes strategic, cum este Hidroelectrica, merita a fi cotata la Bursa? Societatea Nationala Nuclearelectrica ofera modelul de urmat
  • Unitatea 1 de la Cernavoda a fost deconectata de la sistem, Hidroelectrica a preluat diferenta de productieUnitatea 1 de la Cernavoda a fost deconectata de la sistem, Hidroelectrica a preluat diferenta de productie
Despre autor
  • google-share
Previous Story

ANRE incepe sa fie din ce in ce mai darnica cu reglementarile privind serviciile de transport si distributie a energiei

Next Story

Care este valoarea reala a RADET ?

Articole pe aceeasi tema

1

Intrebare de bun simt: cum va reusi Romgaz sa exploateze gazele din Marea Neagra cand nu a fost in stare sa finalizeze o centrala de 430 de MW la Iernut?

Posted On 4 aprilie 2021
, By Alexandru Moldovan
0

Pregateste Ministerul Energiei aparitia celui de-al treilea Complex Energetic cu Nuclearelectrica in rol de bunul samaritean?

Posted On 24 martie 2021
, By Redactia
1

Goana dupa bani a Complexului Energetic Oltenia, pentru finantarea procesului de restructurare, lasa indiferent unul dintre actionari: Fondul Proprietatea?

Posted On 13 martie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Ce este un stabilizator de tensiune și cum te poate ajuta?

Posted On 19 aprilie 2021

ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei

Posted On 19 aprilie 2021

Studiu Signify: iluminatul cu LED, fara investitii mari de capital, poate genera economii de 75 de milioane de euro la bugetul statului

Posted On 19 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Ce este un stabilizator de tensiune și cum te poate ajuta?

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.