0746 164 127 redactia@energy-center.ro


Gala Energy Center

  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Din imprumut in imprumut, Electrica ia 180 milioane de lei de la BERD  
Grupul Monsson are planuri mari în domeniul stocării de energie
Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera
Joint venture agreement Hidroelectrica – Masdar (UAE) pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de OMV Petrom
ANRE amendeaza Hidroelectrica cu 400.000 lei
ANRE verifica distribuitorii de gaze
Beneficiile renovării energetice a școlilor asupra sănătății și performanței elevilor
Renovarea clădirilor vechi ar putea aduce economii de peste 6 miliarde de euro, în România
Au fost deschise primele patru centre de servicii integrate de pe Autostrada A1

Cat de reala este dorinta statului de a lista compania Hidroelectrica la Bursa si ce asteapta Fondul Proprietatea?

Posted On 21 februarie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: dividende, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, investitii, listare la bursa, Oana Truta, Ovidiu Agliceru, profit

Profitul brut estimat al Hidroelectrica, pentru anul 2016, este de 1,5 miliarde lei, raportat la un nivel al veniturilor de circa 3,4 miliarde lei. Inceputul acestui an, cand Hidroelectrica a fost jucatorul numarul unu in piata de energie electrica (productie si vanzare) da sperante ca profitul de anul trecut nu este unul intamplator si poate fi comparabil in orice moment cu profitul celei mai mari companii romanesti (cu capital majoritar austriac) OMV Petrom. Ori din ce parte am privi lucrurile, performanta Hidroelectrica este remarcabila si dovedeste ca statul roman mai are inca in mana o bijuterie . Intrebarea este ce face cu ea? O privatizeaza, o listeaza la bursa, o implica intr-un posibil nou complex energetic, isi ia dividendele si nu lasa bani suficienti pentru dezvoltare, o obliga sa intre in acel fond suveran de dezvoltare si investitii sau o lasa pur si simplu asa cum este? Nu stie nimeni in momentul de fata sa dea un raspuns la aceste intrebari, motiv pentru care exista riscul ca, la un moment dat, Hidroelectrica sa-si piarda titulatura de “Perla a Coroanei”, atat de greu obtinuta. S-a mai intamplat si cu alte mari companii aflate in proprietatea statului, care nu a stiut sa valorifice momentul oportun atunci cand se impunea.


Listarea Hidroelectrica la bursa nu este o privatizare, asa cum intentionat s-a lasat sa se inteleaga la un moment dat, in sensul ca ne vindem tara. Dimpotriva, bursa poate sa confirme, sau sa infirme, valoarea estimata a acestei companii, in functie nu de rezultatele financiare inregistrate pe un singur an, ci in functie de continuitatea acestor rezultate. Or, daca ar fi listata la bursa, Hidroelectrica ar avea un comportament mult mai transparent, iar statul, chiar in postura de actionar majoritar, nu ar face cam tot ce ar vrea el. Din acest punct de vedere listarea la bursa este mai mult decat o necesitate. Numai ca, nimeni nu se grabeste s-o faca. Sunt multe probleme de rezolvat inainte, se argumenteaza la nivel oficial, de parca am vorbi despre listare de ieri sau alaltaieri. De ce nu s-au rezolvat pana acum? Iata una dintre ele.

” Hidroelectrica poate fi listata in acest an doar daca se va rezolva pana la finele lunii martie problema investitiilor nerentabile ale companiei, care se ridica la doua miliarde de euro si care ar micsora substantial valoarea producatorului de energie , spune Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica. “Eu am fost intrebat vara trecuta cand va avea loc listarea. Am conditionat aceasta listare de rezolvarea investitiilor nerentabile. Din punctul nostru de vedere, am rezolvat aceasta problema in acte din septembrie, dar cand am incercat sa transferam unele dintre ele, nu s-a reusit. Listarea este fezabila pentru acest an in situatia in care aceste investitii nerentabile vor fi solutionate in trimestrul unu. Daca in trimestrul unu al acestui an nu vor fi solutionate, sigur ca listarea se va amana“. Un punct de vedere corect, dar daca aceste probleme erau conoscute, cine ne-a impiedicat sa le rezolvam? Raspunsul este simplu: nu s-a vrut si nu se vrea listarea Hidroelectrica la bursa.

Respectivele investitii nerentabile ar ajunge la circa doua miliarde de euro, daca ar trebui finalizate de catre Hidroelectrica, ceea ce, evident, ar conta in calculul valorii societatii. Acesta este insa numai un aspect, sau un motiv de a mai trage mata de coada. Hidroelectrica, la fel ca Nuclearelectrica, ocupa un loc special in sistemul energetic national. In primul rand, prin natura ei, Hidroelectrica are un rol esential in reglajul de sistem, fapt care o pune si intr-o pozitie privilegiata, dar ii confera si o serie de obligatii. Concluzia este ca Hidroelectrica nu poate actiona in permanenta de capul ei, mai trebuie sa se supuna si unor dispozitii ale SEN. Impieteaza acest lucru cu ceva valoarea companiei. Desigur, dar nu in sens negativ, ci intr-unul pozitiv. O companie strategica are o alta valoare la bursa decat o companie cu activitate pur comerciala. Un argument in plus pentru listare.

In toata aceasta ecuatie, cel putin teoretic, un cuvant de spus ar avea si Fondul Proprietatea, care detine 20% din capitalul Hidroelectrica. Spre deosebire de pozitia adoptata in cazul Nuclearelectrica, unde Fondul Proprietatea se opune cu vehementa investitiei in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, in cazul Hidroelectrica pozitia Fondului este ceva mai nuantata. Dar, evident, nu dezinteresata. “Hidroelectrica va castiga, din listare, o baza diversificata de investitori si mai multa transparenta. Ce castiga Romania? Avem fonduri de pensii care in momentul acesta au 7,4 miliarde de euro active in administrare, avem nevoie de noi emitenti pe Bursa de Valori Bucuresti, pentru ca banii romanilor sa fie investiti in companii romanesti. Romania se upgradeaza de la statutul de piata de frontiera la statutul de piata emergenta. Deci, atractivitatea Romaniei si a pietei de capital in ansamblul ei, odata cu listarea Hidroelectrica, va creste de 20 de ori“, a declarat ieri Oana Truta, vicepresedinte Franklin Templeton Investment si reprezentant al Fondului Proprietatea in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

Cat se poate de corect, numai ca pana la listare, si se pare ca va mai trece ceva vreme, Fondul Porprietatea considera ca “finantarea investitiilor pe care Hidroelectrica le are in derulare in momentul acesta si a investitiilor pe care le are in vedere pana in 2022 se poate face foarte usor din sursele ei proprii si din surse atrase, daca va fi cazul. Asa cum arata acum planul de investitii, va fi foarte usor pentru Hidroelectrica sa se finanteze din surse proprii. De aceea am spus si ne mentinem parerea in continuare: Hidroelectrica nu are nevoie de cash nou. Nu are nevoie sa atraga aceasta lichiditate la momentul listarii. Pentru ca decizia cu privire la listare s-a luat in 2013, cand situatia era alta, iar compania era in acel moment in insolventa, pentru a nu bloca sau a nu amana listarea companiei, noi am fost la Ministerul Energiei, la Guvern si am propus sa se indatoreze compania, se dea un dividend extraordinar inaintea listarii, iar cu banii din listare sa fie folositi pentru acoperirea creditelor de la banca”, a spus doamna Truta.

Mai concret, “dividendul special se va acorda inaintea listarii, nu dupa listare. Acest lucru ar duce la optimizarea structurii de capital a Hidroelectrica si ar rezolva problema ce facem cu banii. Pentru ca in acest moment, repet, Hidroelectrica, cu ce are, amortizare, depreciere, plus posibilitate de a se indatora (are mai putin de 380 de milioane de lei credite in momentul acesta, la capitaluri proprii de 18 miliarde), poate sustine programul de investitii. Iarasi o pozitie corecta din punctul de vedere al actionarului minoritar. Dividendele primeaza insa nu numai pentru Fondul Proprietatea, cat mai ales pentru statul roman, care sta cu ochii pe banii Hidroelectrica ca pe o pusculita minune. Ce facem atunci, confundam politica de dividende cu listarea?

Complicata situatie, mai ales ca Hidroelectrica are un plan de investitii ce trebuie indeplinit ca sa poata rezista in piata in pozitia in care este in momentul de fata. Si, cel putin teoretic, pe langa resursele proprii, listarea la bursa poate aduce companiei noi posibilitati de finantare pentru investitii. Ovidiu Agliceru spune ca Hidroelectrica are un plan de investitii de peste un miliard de euro pentru urmatorii cinci ani.

“Este vorba despre 1-1,1 miliarde de euro in urmatorii cinci ani, acesta este planul de investitii. 300 de milioane de euro este planul de retehnologizare, 300 de milioane in modernizari, care inseamna reparatii, apoi 250 de milioane in terminarea investitiilor in centrale noi“, a aratat el. Argument suficient de bun pentru a nu mai amana listarea la bursa. Ehe, dar de aici si pana la alte interese ale actionarului majoritar , dar si a celui minoritar, e cale lunga.

 

 

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Scapata de chingile pretului reglementat, Hidroelectrica a facut un profit cu 76,5% mai mare in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecutScapata de chingile pretului reglementat, Hidroelectrica a facut un profit cu 76,5% mai mare in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut
  • Hidroelectrica pune la bataie peste un miliard de lei in dividendeHidroelectrica pune la bataie peste un miliard de lei in dividende
  • Cu ce ne incalzeste profitul urias inregistrat de companiile din energie?Cu ce ne incalzeste profitul urias inregistrat de companiile din energie?
  • Profitul Hidroelectrica la 9 luni a urcat la 3,5 miliarde leiProfitul Hidroelectrica la 9 luni a urcat la 3,5 miliarde lei
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Listarea Hidroelectrica la bursa se face in pasi de melc

Next Story

Petrom investeste inca 60 de milioane de euro in Petrobrazi

Articole pe aceeasi tema

Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera

Posted On 20 martie 2023
, By Redactia

Joint venture agreement Hidroelectrica – Masdar (UAE) pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România

Posted On 20 martie 2023
, By Redactia

ANRE amendeaza Hidroelectrica cu 400.000 lei

Posted On 20 martie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Implinim 12 ani

Posted On 23 martie 2023

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Posted On 22 martie 2023

Biocombustibilii între marketing, epuizarea resurselor și poluarea mediului

Posted On 22 martie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Eu mi-am instalat statia mea acasa, am...

Posted On 10 martie 2023

Ar mai fi citeva masuri de luat Ș 1....

Posted On 15 februarie 2023

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Salariul minim net pe un an de zile pentru factura care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023

Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi lansat curând, dosarele analizate în format digital

Cardurile de energie au intrat in circuitul economic. Ce trebuie sa faca beneficiarii?

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.