Cat de vinovat este Covidul pentru criza din pietele de energie si gaze?
Consumatorii casnici de energie electrica si gaze din Romania mai au o luna pana sa se confrunte cu adevarul preturilor. Indiferent ca sunt in piata concurentiala sau in cea a serviciului universal, luna ianuarie va marca in toata splendoarea ei evolutia din ultimele luni ale pretului energiei si gazelor. Deja, marii furnizori arondati serviciului universal au anuntat cresteri de preturi cuprinse intre 58 si 85%, de la 1 ianuarie 2022, in functie de zona de distributie. Si mai grav este ca de la 1 aprilie 2022, cand va disparea si sistemul de compensare valabil pana la trecerea iernii, vom asista la preturi cu ceva mai mari decat media tranzactiilor pe bursa din ultimele luni. Or, aceasta medie a sarit si cu peste 300% pe anumite piete, prin comparatie cu anul 2020. Furnizorii de energie, vor fi primii “sacrificati” pentru aceasta situatie iar in carca lor va fi aruncata intreaga povara a cresterii preturilor.
Ce-i drept, o parte din vina o poarta si furnizorii de energie pentru modul in care si-au constituit portofoliile, pentru ca s-au lasat descoperiti la mana pietei Spot, pentru ca nu au achizitionat energia din vreme sau pentru ca au incercat sa speculeze prea mult si fara studii de risc evolutiile din piata. Dar, reglementarile existente, evolutia consumului, ingerintele politicului, lipsa de reactie a ANRE, haosul din sistemul de generare, ca sa nu mai vorbimm de conjunctura internationala, sunt chiar de neglijat? Si la toate acestea se mai adauga una: Pandemia. Asupra acestui aspect ne-am propus sa meditam in randurile ce urmeaza, cu atat mai mult cu cat noua varianta de Covid (Omicron) risca sa paralizeze sau sa incetineasca din nou activitatile economice, implicit tot ceea ce tine de sectorul energetic la scara mondiala.
Observam ca de la aparitia variantei Omicron a inceput sa scada pretul titeiului pe pietele internationale. Chiar si in Romania, o piata mai inerta la scaderi dar foarte active la cresteri, pretul benzinei si motorinei a coborat cu cativa bani si tendinta este de a scadea in continuare. De ce nimeni nu anticipeaza o asemenea evolutie in cazul energiei electrice si gazelor naturale ? Iata o intrebare la care nu avem inca un raspuns clar. Dar incercama sa-l gasim.
La inceputul anului 2020, cand s-a instalat Pandemie Covid peste toata planeta, piata de energie consemna preturi extrem de accesibile pentru toti consumatorii. Nimeni nu anticipa o penurie, o crestere a cererii sau a preturilor. Au urmat insa asa zisele lockdown-uri, care au generat o brusca scadere a cererii, iar anticipatiile privind depasirea pandemiei in cateva luni s-au dovedit false. In aceste conditii multe capacitati energetice si-au redus productia, furnizorii de materii prime au scazut preturile, iar preocuparea pentru crearea de stocuri si rezerve strategice s-a redus bursc. Ulterior, dupa aparitia vaccinurilor impotriva Covid a reaparut si speranta. Economiile s-au redeschis, cererea a reinceput sa creasca (nu la nivelul lui 2019), iar industria energetica mondiala s-a trezit ca nu face fata noilor evolutii. A inceput goana dupa materii prime, care au devenit din ce in ce mai scumpe, iar marii producatori (Rusia, SUA, tarile OPEC etc) au facut din resurse o adevarata arma economica.
In paralel, in speta tarile Uniunii Europene, au continuat politicile de decarbonizare masiva fara a tine cont de o revenire brusca a cererii de energie si, in concluzie, s-au trezit cu capacitati insuficiente de productie, cu lipsa de materii prime si cu piete nefunctionale. Romania nu a facut exceptie de la aceasta realitate, doar ca a devenit mult mai vulnerabila pe segmentul de productie, unde investitiile in capacitate noi bat pasul pe loc de aproape 30 de ani (exceptie face energia regenerabila).
Intrebarea pe care ne-o punem in momentul de fata este legata de aparitia noii variante a virusului-Omicron si in ce masura raspandirea acestuia la scara mondiala ar putea duce la o noua recesiune economica, asa cum s-a intamplat in 2020? Daca ar fi sa se intample acest lucru ar insemna ca cererea de energie sa scada din nou si preturile sa urmeze acelasi curs. Brusc ar disparea si penuria de energie si tot ce urmeaza dupa aia. Greu de presupus ca vom intra intr-un asemenea scenariu, dar nu este exclus?
Sa ne intoarcem la tara noastra si la cum ar putea influenta Omicron pretul energiei tocmai in momentul in care am iesi din perioada de iarna, adica in momentul in care sistemul de compensare al facturilor va disparea. Avem semnale ca multi politicieni spera ca evolutia pandemiei sa duca la o scadere a preturilor, chiar daca toata lumea este constienta ca acestea nu vor mai fi ca la sfarsitul anului 2019. Deja au existat luari de pozitie vizavi de evolutia pretului gazelor naturale, conform carora pretul acestora va scadea la jumatate fata de acum odata cu trecerea iernii.
In realitate, Romania nu a invatat nimic din evolutiile pietelor in 2020 si 2021 si se va trezi in 2022 cu noi provocari, indifferent de cum va evolua pandemia. In sectorul de productie al energiei nu am facut nici un pas inainte, in adapatarea legislatiei privind functionarea pietelor nici atat. Factorii care au dus la explozia preturilor au ramas aceeasi, ba chiar s-au inmultit. In aceste conditii sa ne intoarcem la cei in capul carora se vor sparge toate neajunsurile: furnizorii de energie si consumatorii.
In 2020, multi furnizori de energie si gaze au fost surprinsi de evolutia Pandemiei cu cantitati importante de energie si gaze contractate din piata. Odata cu reducerea activitatii economice si a cererii surplusul de energie s-a dus in cele mai multe cazuri in piata de echilibrare, unde se stie ca oricine intra este penalizat. Preturile au scazut si tot mai multi furnizori au preferat tranzactiile din piata Spot, pentru a-si echilibra portofoliile si a-si reduce pierderile. La sfarsitul lui 2020 si inceputul lui 2021 valul Pandemiei a inceput sa se atenueze, iar cererea de energie a inceput sa creasca din nou. Nu mai departe, fostul premier, Florin Catu declara ca am invins deja Pandemia.
Pe fondul acestui optimism fals furnizorii de energie s-au trezit ca nu au asigurate contracte de achizitie pentru cantitatile contractate la vanzare si au inceput sa forteze pretul. Producatorii atat au asteptat. Cine da mai mult are energie. O perioada scurta furnizorii au incercat sa-si mentina pretul din contractele de vanzare dar s-au trezit cu niste pierderi uriase in bugete. ANRE a asistat pasiv desi conditiile de piata si reglementarile se dovedeau total depasite. Se stia ca vor urma falimente, denuntari de contracte si un haos generalizat. Dar, nimeni nu a miscat un deget, cu exceptia interventiei de ultima ora a politicienilor care au gasit Solutia de compromise prin plafonarea preturilor, respectiv compensarea facturilor. Prea tarziu si mult prea putin pentru ca piata sa-si poata reveni.
Situatia risca sa se repete in 2022, dar in sens oarecum invers. Foarte multe lucruri vor depinde de evolutia Omicron si de impactul asupra activitatilor economice. Nu este deloc usor pentru furnizorii de energie si gaze sa anticipeze cum vor evolua lucrurile, mai ales ca piata a ramas incremenita in vechile formule. Exista, sau existau solutii pentru a atenua toate aceste incertitudini? Noi spunem ca, da! Covidul ne-a aratat lipsurile, punctele vulnerabile. El nu este o cauza, ci doar o trezire la realitate. Din pacate, decidentii nostri nu vad asta.