Cat influenteaza dezechilibrele si lipsa managementului performant pretul energiei electrice in piata Spot?
Am remarcat in ultimele saptamani ca pretul energiei electrice pe toate platformele de tranzactionare este in crestere, prin comparatie cu lunile precedente. Mai mult, unii jucatori din piata sesizeaza ca pretul energiei este in crestere cu peste 30 de procente si fata de aceeasi perioada a anului trecut, motiv pentru care ar trebui sa ne punem serioase semne de intrebare vizavi de ce se va intampla in lunile urmatoare. Indeosebi, atunci cand apar semnalele alarmiste raportarea se face aproape exclusiv la evolutiile de pret din piata SPOT, cu toate ca sa stie ca aceasta piata este prin natura ei una extrem de volatila. Se neglijeaza cotatiile din pietele la termen, chiar si daca aici avem parte de cresteri de pret, da mai ales nu se tine seama in nici un fel de ceea ce se intampla in piata de echilibrare.
Cotatiile din piata SPOT pentru astazi indica un pret mediu de 327 lei/MWh, in conditiile in care pe anumite intervale orare acesta a depasit pragul de 500 lei/MWh. In piata cuplata s-a atins un nivel de 102 euro/MWh, similar cu cel din Ungaria, Slovacia si Cehia. Mai mult, pentru astazi nu se anticipeaza un aport semnificativ al energiei eoliene si hidro in sistemul de generare, ci o dominatie a productiei pe hidrocarburi si carbune (cum s-a intamplat si ieri). In aceste conditii putem sa spunem ca energia tranzactionata este scumpa, sau ca e cazul sa ne alarmam pentru perioada urmatoare. Daca luam in considerare rezerva de apa din lacuri, stocurile de carbune si de gaze declarate oficial nu prea am avea motive sa creem panica. Cu alte cuvinte, pretul in crestere este generat si de alti factori, intre care nu trebuie neglijat pretul de piata de echilibrare, despre care nimeni nu spune nimic. De asemenea, e cazul sa ne uitam si la dimensiunile pietei de echilibrare.
De ce spunem asta? De pilda, pretul maxim pentru dezechilibre deficit este pentru intervalul 19,00 (cand pretul in piata Spot a depasit 500 lei/MWh) de 963 lei/MWh, adica aproape dublu. In aceste conditii chiar nu influenteaza piata de echilibrare piata Spot? Cu siguranta, dar nimeni nu vrea s-o recunoasca pentru simplu motiv ca de cele mai multe ori intrarea in piata de echilibrare este o consecinta a unui management slab. Tranzactiile cu energie electrica in piata concurentiala au suferit modificari semnificative in ultima perioada si prea putin furnizori sau traderi (chiar si producatori) au inteles noile tendinte. Ceea ce stiu cu totii este ca trebuie sa se fereasca ca dracul de tamaie de piata de echilibrare. N-o fi determinanta aceasta piata in procesul de crestere a pretului energiei in celelalte piete, dar nici de neglijat.
Si ca sa nu mai inducem panica in ceea ce priveste pretul energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare amintim ca in aceeasi perioada a anului trecut PIP (pretul de inchidere al pietei) era de 344 lei.MWh, cu 17 lei mai mare fata de cel atins la cotatiile pentru ziua de astazi. Este foarte adevarat, in 2017 aceasta cotatie a anuntat explozia pretului din luna ianuarie, cand s-a dovedit ca elementele mentionate de noi mai sus (rezerva de apa in baraje, rezervele de carbune si de gaze) nu erau tocmai cele anuntate initial. Speram ca istoria sa nu se repete, dar anticipam ca, spre deosebire de anul trecut, avem o problema mai mare in sistemul de generare, care la un consum de 9000 de MW incepe sa dea semne de neputinta. Dovada ca importam energie in orele de varf de consum. Daca ajungem la un consum de 10.000 de MW atunci nu pretul energiei va conta atat de mult in balantaa, cat mai ales de unde o vom avea. Sistemul tremura deja la un consum de 9.000 de MW si nu face fata fara import de energie. Ramane de vazut.
Reamintim ca recordul absolut intr-un interval orar a fost de 680 de lei pe MWh, inregistrat pe 1 februarie 2017.
Domnilor, sa explice cineva de ce naiba noaptea suntem pe plus la greu, observ aici si ziua pe varf, in minus la greu. Multumesc!