Cat influenteaza vantul de la nemti pretul energiei electrice pe piata din Romania?
Romania continua sa importe energie electrica la un nivel de peste 1000 de MW in orele de varf, pentru ca energia importata pentru a inchide curba de consum este mai ieftina decat cea produsa in Romania.
Cel putin asa se justifica la nivel teoretic aceasta situatie de care responsabila este, in mare masura, compania nationala de transport Transelectrica. In acelasi timp, pretul energiei in pietele administrate de OPCOM nu prea pare sa tina seama de energie ieftina din import si continua sa fie rezultatul exclusiv al tranzactiilor la care participa vanzatori si cumparatori din Romania. Nu stim cine profita de asa zisa energie ieftina din import, cert este ca la noi piata este dictata de jucatorii interni.
In duminica Floriilor si a Pastelui catolic, energie tranzactionata in piata Spot a atins o medie de 123 de lei/Mwh, pe fondul unei productii mari de energie in Germania, care s-a propagat ulterior in pietele din Cehia si Slovacia, interconectate cu nemtii dar si cu Ungaria si Romania. Pe marginea aportului energiei din Germania s-a speculat ca inclusiv pretul din Romania a ajuns la jumatate fata de aceeasi perioada a saptamanii trecute, respectiv 123 de lei/MWh. Din punctual nostru de vedere aceasta ipoteza este falsa, semn ca imediat ce am inceput saptamana pretul energiei a revenit la valorile inregistrate constant de cateva saptamani, respectiv peste 200 de lei/MWh. Pentru astazi de pilda, pretul mediu este de 232 lei/MWh. S-a oprit vantul in Germania?
Nici vorba. „Preturile sunt foarte mici in Cehia si Slovacia intrucat acestea sunt cuplate fizic cu Germania, unde a fost vant foarte puternic si s-a inregistrat o productie foarte mare de energie eoliana. La acestea se adauga o perioada de consum foarte redus, ca urmare a zilelor libere de Pastele catolic”, a explicat, luni, pentru AGERPRES, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFERR).
Potrivit acestuia, influenta sa resimte si asupra pietei din Romania, unde preturile sunt trase in jos.Totodata, pretul negativ din Cehia si Slovacia inseamna ca producatorii de energie platesc pentru a ramane in functiune, adica prefera sa plateasca si sa produca decat sa inchida capacitatile, a continuat Lungu.”Avantajul pentru ei ar fi ca, desi pierd la pretul energiei, castiga prin faptul ca primesc certificate verzi. In statele unde exista feed-in tariff, acesta este mai mare decat suma pe care o platesc ca sa ramana in functiune”, a mai spus presedintele AFEER.
Sa-l credem sau sa nu-l credem pe presedintele AFEER? Daca am avea legatura importanta cu ceea ce se intampla in Germania si ulterior in Cehia si Slovacia pe marginea pretului energiei (influentat de productia eoliana) ar insemna ca importurile ar trebuie sa aiba o influenta semnificativa in piata din Romania, in primul rand din punctual de vedere al cantitatilor importate. Or, ce constatam?
Pentru ziua de astazi, pretul mediu al energiei in piata Spot din Romania (tinem cont de pietele cu care suntem cuplati) este de 48,80 euro/MWh. In Ungaria este de 48,70 euro/MWh, in timp ce in Slovacia este de 31,12 euro/MWh iar in Cehia de 29,67 euro/MWh. Cehia este considerate poarta de intrare a energiei regenerabile care provine din Germania. In aceste conditii, pe relatia cu Ungaria, tara noastra importa pe intervalele orare 7, 00-24,00 zero energie din Ungaria. In schimb, Romania exporta undeva la o medie de 300 de MW pe aceleasi interval orar. Pai, cum vine asta? Intamplarea face ca si productia de energie eoliana din Romania a fost ieri undeva la o medie de 500 de MW, ceea ce explica exportul.
Intre timp, asa cum am mai spus-o, in pietele la termen se incheie contracte pentru anul viitor la peste 280 de lei/Mh, ceea ce pare mult in aceste moment. Noi spunem ca nu e mult deloc, si cei care cumpara la acest prêt stiu foarte bine ce fac. Dar, asta este o alta poveste.