Cat mai rezista Complexul Energetic Oltenia pana sa fie intubat total?
In urma cu cateva zile, Federatia sindicala nationala mine si energie solicita imperios Guvernului Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru stoparea importului de energie electrica din tarile non UE, tari care nu au obligatia de a achita certificate de CO2, astfel incat energia necesara pentru consumul intern sa fie produsa de capacitatile de productie ale Romaniei, in vederea protejarii locurilor de munca ale salariatilor pe care ii reprezinta (Federatia reprezinta toate companiile de minerit din Romania si cele care produc energie electric ape baza de carbine). Solicitarea sindicalistilor nu poate fi gandita ca o masura populista, asa cum este proiectul de lege care prevede scutirea de la plata utilitatilor pentru personae fizice si operatori economici, dar are o mare hiba: nu poate fi pusa in practica cu toata dorinta noastra de a ne proteja economia nationala. Fara curentul din import, chiar la un consum mult redus fata de aceeasi perioada a anului trecut, nu putem rezista.
Mai mult decat atat, unul dintre principalii producatori de energie electrica, care asigura in mod normal circa un sfert din consumul intern, a inceput practic sa se autoelimine din piata. Este vorba, desigur, despre Complexul Energetic Oltenia. Un rau nu vine niciodata singur, iar in criza provocata de Coronavirus, CE Oltenia a devenit victima sigura. Asa cum un organism bolnav deja face cu greu fata virusului Covid, asa si Complexul Energetic Oltenia trece zilele acestea printr-o adevarata criza de sanatate. Lovit cumplit in ultimii doi ani de povara certificatelor de CO2, la care se adauga lipsa unei restructurari reale, producatorul de energie electrica din bazinul Olteniei mai are putin si intra la intubare.
In ultimii doi ani, Complexul Energetic Oltenia a acumulat pierderi de peste un miliard de lei/an. In aceasta situatie dramatica si tinand cont si de provocarile “Green Deal”, guvernul Orban a propus un ajutor de stat (restructurare) pentru aceasta companie in valoare de 251 de milioane de euro. Pana sa ne loveasca pandemia, Comisia Europeana si-a dat acordul de principiu pentru acest ajutor:
“Comisia Europeana a aprobat, in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, planurile Romaniei de a acorda un imprumut temporar de 251 milioane de euro producatorului roman de energie electrica pe baza de lignit, Complexul Energetic Oltenia, aflat in proprietatea statului, care se confrunta in prezent cu dificultati financiare”, se preciza in comunicatul Comisiei. Asta se intampla undeva pe la sfarsitul lunii februarie a acestui an. A aparut intre timp criza Coronavirus si despre acest ajutor nu se mai aude absolut nimic.
In schimb, productia de energie electrica a Complexului Energetic Oltenia s-a prabusit de-a dreptul in aceasta luna. Dincolo de cateva incercari esuate de a vinde energie pe platformele OPCOM la termen, CE Oltenia si-a redus productia la niveluri pe care nu le-a mai consemnat niciodata in toata istoria sa. Numai departe, ieri, la o ora de varf de consum (20,00 seara), CE Oltenia producea 575 MWh, in timp ce dimineata avea o productie de 800 MWh. Cu o zi inainte productia la varf era de circa 700 MWh.
Mai se pune problema restructurarii, a investitiilor in modernizare, a achizitiilor de parcuri eoliene, a trecerii unor grupuri de pe carbune pe gaze etc, in aceste conditii de productie? Pot ajuta in vreun fel banii de la guvern salvarea Complexului?
Sigur, reducerea consumului la un nivel de putin peste 6000 de MW a afectat si CE Oltenia. Ce ne facem insa daca aceasta situatie va mai dura cateva luni? Paradoxal, povara certificatelor de CO2 s-a redus de la declansarea crizei, in sensul in care valoarea acestora a scazut pe pietele internationale semnificativ. Mai mult, Comisia Europeana a lasat-o mai moale cu Green Deal-ul, cee ace ar permite Complexului Energetic o turare a motoarelor. Din pacate nu prea are cum s-o faca, caci de data asta se vede cat se poate de clar care este valoarea reala a energiei produse de catre aceasta companie.
Revenind la solicitarea sindicatelor mentionata in randurile de mai sus, poate sustine CE Oltenia, la preturi competitive desigur, sistarea importurilor de energie electrica?
Pe acest fond, Romania s-a angajat ca, dupa șase luni de la aprobarea ajutorului de stat, sa se asigure fie ca imprumutul va fi rambursat integral, fie ca CE Oltenia va efectua o restructurare cuprinzatoare pentru a restabili viabilitatea pe termen lung, in caz contrar fiind lichidata. Comisia a constatat, de asemenea, ca ajutorul contribuie la un obiectiv de interes comun. In acest sens, imprumutul va atenua riscul unui proces de insolventa care ar duce la pierderea potentiala a 13 000 de locuri de munca intr-o regiune care se confrunta deja cu niveluri relativ ridicate ale șomajului. Concluzia?