Cati actori din piata de energie si gaze sunt de acord cu liberalizarea preturilor incepand cu 2021 si ce efecte ar produce aceasta etapizare in randul marilor producatori?
Energy-Center a publicat in premiera intentiile autoritatilor (Ministerul Energiei si ANRE) de a reveni la o piata libera de energie si gaze, dupa eliminarea Ordonantei de Urgenta 114. Am spus la vremea respectiva ca programul de reliberalizare a pietelor nu era agreat in totalitate de actorii implicate si ca se poarta consultari in continuare pentru o decizie finala. In ciuda acestui lucru, ANRE si Ministerul Energiei au trimis Comisiei Europene un draft de intentii, care, se pare ca ar fi fost agreat. Intre timp insa, guvernul Dancila a cazut iar noul govern ar putea avea o alta optica in privinta liberalizarii celor doua piete. Dilema mare, cu atat mai mult cu cat pana in luna decembrie ar trebui ca modificarile aduse Legii 123, implicit la OUG 114, se impun a fi votate in Parlament. Nu este imposibil dar nici usor. In acest sens s-a luat in calcul si emiterea unei ordonante de urgent, care sa linisteasca Comisia Europeana, dupa ce am fost amenintati cu infrigmentul. Si daca viitorul guvern nu va accepta aceasta varianta?
Piata de gaze naturale va fi complet liberalizata la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrica la 1 iulie 2021 si preturile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenta in piata, a anuntat Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Deocamdata este un punct de vedere al Autoritatii, iar calendarul nu este in nici un caz agreat de catre toti actorii din piata de energie, asa cum afirma mai jos vicepresedintele ANRE. Anticipam ca lucrurile se vor complica mult mai mult in perioada imediat urmatoare, pentru simplu motiv ca termenele avansate pentru revenirea la o piata libera implica multe alte complicatii. Ce cantitate de energie va mai livra Hidroelectrica si Nuclearelectrica in piata reglementata, ce cantitate de gaze va pune la dispozitia consumatorilor casnici Romgaz si Petrom sau cat gaz vor mai primi la prêt fixat de ANRE centralele in cogenerare? In aceste conditii ne surprinde siguranta cu care vicepresedintele ANRE vorbeste despre etapizarea procesului de reliberalizare a pietelor de gaze si energie.
“Va fi o liberalizare completa la 1 aprilie 2021 la gaze si la 1 iulie 2021 la energie electrica, atat pe piata angro, cat si pe cea de retail, adica si la consumatorii finali”, a afirmat oficialul ANRE, intr-o conferinta de specialitate, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, masura a fost agreata de toti participantii la piata, precum si de Comisia Europeana.
“Nu mai are niciun rost sa pastrezi piata reglementata pe segmentul de retail, daca piata angro este liberalizata. Am discutat cu toti actorii din piata si cu Comisia Europeana si toata lumea a fost de acord ca nu este o abordare sanatoasa sa mentii preturile reglementate la consumatorii finali casnici, daca ai o piata libera pe angro. Tot timpul vei avea de-a face cu diferente in plus si minus, care trebuie reglate si care influenteaza concurenta. Scopul este sa avem concurenta, iar furnizorii mari si cei mici sa se concureze in piata, ceea ce se poate realiza doar in conditiile unei piete liberalizate complet”, a explicat Bege.
ANRE va continua sa avizeze doar tarifele de furnizare in regim de ultima instanta, pentru o perioada limitata, in caz de urgente, precum falimentul sau incapacitatea furnizorului de a livra energie sau gaze.
Toate aceste masuri vor fi legiferate fie prin lege, fie printr-o ordonanta de urgenta pregatita de ANRE si de Ministerul Energiei, a mai spus Bege.
El a amintit ca exista o procedura de infringement in sectorul gazelor, declansata de Comisia Europeana, care se afla in stadiul de aviz motivat si care poate fi inchisa doar in cazul in care aceste masuri de liberalizare sunt legiferate.
“Am primit o amanare de trei luni de la Comisia Europeana, astfel ca trebuie sa rezolvam problema pana la 26 decembrie. In cazul in care lucrurile se blocheaza in Parlament, avem pregatit un proiect de ordonanta de urgenta, identic cu ce se discuta in Parlament. Sper ca tulburarile la nivel politic sa nu pericliteze acest plan, pentru ca nu cred ca Comisia Europeana va fi dispusa sa ne dea alte termene”, a aratat reprezentantul ANRE.
Daca Romania nu rezolva aceste probleme in termenul acordat de Comisia Europeana, adica 26 decembrie, dosarul de infringement va ajunge la Curtea Europeana de Justitie.