Caz unic in istoria insolventelor din ultimii 30 de ani: o companie romanesca reuseste sa achite 100% din masa credala
Este vorba despre Getica 95, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrica din Romania, companie intrata in insolventa in urma cu aproape doi ani. Din informatiile noastre, principalul creditor al Getica 95, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a incasat deja 10 milioane de euro de la masa credala, urmand ca saptamana viitoare sa fie achitate sumele aferente catre distribuitorii si transportatorul de energie electrica. In acest context, Getica 95 are toate sansele ca pana la sfarsitul anului sau cel mai tarziu la inceputul anului viitor sa iasa din situatia de insolventa. Accentuam acest lucru pentru simplu fapt ca in contextul actual al pietei de energie din Romania, furnizorii traverseaza o perioada extrem de dificila. Vom incerca sa aflam cum a reusit Getica 95 sa depaseasca perioada critica a insolventei. Deocamdata, administratorul Viorel Tudose se abtine de la comentarii. Nu pentru mult timp, insa.
Amintim ca in urma cu un an, Viorel Tudose, administratorul Getica 95, a fost de acord sa ne dea o scurta declarative pe marginea procesului de insolventa, judecat la Tribunalul Buzau: “am avut incredere in justitia romana, altfel nu m-as fi luptat pentru a tine compania in viata. Este o prima victorie si suntem pregatiti sa achitam intreaga masa credala pentru a confirma iesirea din insolventa. Suntem activi in piata de energie, in ciuda dificultatilor prin care trecem, si vrem sa demonstram ca si companiile cu capital romanesc pot face fata provocarilor aparute. Au fost incercari de a tergiversa procesul, dar ma bucur ca Justitia a fost obiectiva”.
Getica 95 a intrat in insolventa in luna iunie a anului trecut, moment in care detinea nu mai putin de 12,5 % din piata de furnizare fiind pe pozitia intai, devansand o serie de alte companii de profil cum ar fi Enel, Electrica, CEZ etc. Probabil acesta a fost si unul dintre motivele pentru care ascensiunea Getica 95 a deranjat “lumea buna” a furnizorilor care aveau in spate si segmentul de distributie. Insolventa a fost precedata de un blocaj total din partea bancilor cu care lucra compania, banci care au refuzat brusc sa o mai crediteze, cel mai probabil la o comanda politica (sau de alta natura). Nu insistam asupra acestui aspect pentru simplu motiv ca am relatat pe larg toate aceste lucruri la vremea respectiva.