Ce ascund autoritatile sub deviza mixului energetic si a securitatii energetice?
Incompetenta si nimic mai mult. Acesta este cel mai simplu raspuns la intrebarea de mai sus, realitatea demonstrand din plin acest lucru. Daca nu avem inca o strategie energetica, o viziune de viitor, nu este nici o problema, pentru ca nici celelalte tari europene nu au, considera ministrul energiei Andrei Gerea. Pe de alta parte, in ideea mixului energetic echilibrat al Romaniei trebuie sa tinem in viata capacitati de productie lipsite de orice performanta, trebuie sa speram la proiecte pentru care nu gasim nici bani, nici investitori si trebuie sa intram in proiectul Uniunii Energetice cu ce avem, indiferent de consecinte.
Se impune o precizare inca de la inceputul acestei analize. In primele 4 luni ale acestui an, circa jumatate din energia electrica produsa in Romania a provenit din surse regenerabile, incluzand aici si productia Hidroelectrica. Restul centralelor, cu exceptia celei de la Cernavoda, mai mult au batut pasul pe loc.Consecintele sunt vizibile.
Amatorismul cu care statul roman, actionar majoritar in cele mai importante companii energetice, gestioneaza sistemul in ansamblul lui, corelat cu lipsa totala de performanta a echipelor manageriale numite pe criterii politice isi arata rezultatele evidente in aceasta perioada in care consumul nu mai da voie oricarui producator sa ramana in piata. CE Hunedoara a primit bani de la guvern pentru a-si achita o datorie mai veche (perioada 2009-2011), si dupa ce-si achita datoria respectiva urmeaza sa mai primeasca un alt ajutor de stat, pentru o perioada de sase luni, dupa care isi anunta falimentul inevitabil. Statul nu are solutii.
CE Oltenia a acumulat anul trecut pierderi record, de aproape 700 milioane lei, si nu se intrevede nimic pozitiv la orizont. Doar primul ministru se incapataneaza sa incurajeze cei aproape 19.000 de angajati ai Complexului, spunandu-le ca mineritul si energia pe carbune nu va disparea in Romania. Evident, pentru ca avem nevoie de un mix energetic ” performant”. Nuclearelectrica ramane cu doua reactoare inca multa vreme de aici inainte, mai bine zis cu unul caci durata de viata a primului se apropie de limita si nu stiu cine va avea bani sa prelungeasca functionarea cu inca 10 ani.
Termocentralele din rezerva de sistem, tinute in viata doar prin contributia consumatorilor, sunt niste epave si nimeni nu are curajul sa investeasca in retehnologizarea lor, in timp ce centralele pe gaze nu mai potfunctiona la randamente superioare astfel incat sa poata produce o energie competitiva.
Peste toate aceste lucruri vechi si fara solutii, dispunem de o putere instalata de aproape 5000 de MW, in parcuri eoliene si fotovoltaice, plus biomasa, dar, in ciuda investitiilor de peste 5 miliarde de euro, energia regenerabial continua sa fie privita ca un “rau absolut”.Inclusiv ministreul energiei, Andrei Gerea, declara ieri ca, in privinta dezvoltarii surselor regenerabile de energie “raul a fost facut”. Pai, din celebrul mix energetic nu face parte si energia regenerabila?
Germania, tara cu care nu ne vom putea compara niciodata, a mizat pe energia regenerabila si isi inchide capacitatile nucleare cu consecinte financiare dezastruoase pentru cei doi mari producatori germani (companii private) de energie nucleara. Dar, isi asuma riscurile. Anglia si Franta mizeaza in continuare pe energia nucleara dar nu se dau de ceasul mortii sa realizeze acel mix energetic atat de drag noua. Olanda si alte tari europene au propriile strategii de dezvoltare energetica, nici una nu considera insa energia regenerabila drept “un rau necesar”.
Numai noi luptam la toate capetele, fara sa intelegem ca in situatia actuala nu mai putem functiona si ca echilibrul sistemului energetic poate fi asigurat inclusiv cu aportul energiei regenerabile, condamnata tocmai pentru asa zisele dezechilibre din sistem.
Ne laudam ca avem instalati in jur de 24.000 MW, la un consum de 6-7000 MW. In realitate, mai mult de jumatate din puterea instalata este varza, mai pe romaneste spus. Si asta pentru ca statul, caruia i se cere acum sa intervina din nou in sistemul energetic, habar nu are ce sa faca. Figuram pe locul 3 in Uniunea Europeana din punctul de vedere al asigurarii securitatii energetice, sau mai bine zis al independentei fata de sursele din import. La ce ne foloseste aceasta pozitionare atat vreme cat avem un consum subdimensionat si capacitati de productie ineficiente si invechite?
Strategia energetica ar trebuie sa spuna, pentru prima data in ultimii 25 de ani, lucrurilor pe nume. dar cine sa faca strategia energetica cand functionarii statului “au salarii intre 1000 si 1200 de lei”, spunea fostul ministru al energiei razvan Nicolescu. Evident, o companie de consultanta, pe care actualul ministru tocmai se pregateste sa o angajeze pentru realizarea strategiei energetice. Cine s-a fript cu ciorba, sufla si in iaurt, spune o veche vorba romaneasca. Nu si guvernantii nostri. Ei, indiferent de functie, nu au solutii. Ei trebuie sa gaseasca pe altii care sa vina sa le spuna ce sa faca.
Pana atunci s-au inventat insa doua marote, pe care nici un ministru sau alt oficial, nu ezita sa le utilizeze: mixul energetic si securitatea energetica. Ce este in spatele lor nu mai conteaza.