Ce ascunde tacerea lui Viorel Tudose, administratorul Getica 95 si insolventa celui mai mare furnizor de energie electrica?
Au trecut aproape doua luni de la declararea insolventei companiei de furnizare electrica, Getica 95, si previziunile celor ce confirmau un sir de cutremure in piata s-au dovedit nefondate, ca sa nu spunem panicarde. Pe fondul insolventei furnizorului de energie electrica cu cea mai mare cota din piata (12% la inceputul anului 2021) si a evolutiei preturilor pe OPCOM, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a lasat sa se inteleaga, ori de cate ori avea ocazia, ca la baza exploziei preturilor a fost comportamentul neadecvat in piata concurentiala a furnizorilor. Nici un cuvant despre comportamentul producatorilor, a lipsei de investitii in sistem, a reglementarilor sau a cererii crescute de energie. Important este sa fie identificat un posibil tap ispasitor.
S-a crezut ca Getica 95 poate fi incadrata in acest rol si a fost declansat chiar un desant pe viitorul mormant al companiei. Dupa ce bancile cu care Getica 95 a avut ani de zile o colaborare fara probleme au sistat creditarea intr-un moment crucial, tunurile au fost indreptate catre clientii finali ai Getica 95, care trebuiau sa fuga ca potarnichile in piata pentru serviciu universal, unde pretul electricitatii este de doua, trei ori mai mare decat cel din contractele cu Getica 95. Au aparut informatii despre rezilierea unor contracte cu institutii cheie ale statului roman, cand in realitate era vorba in majoritatea cazurilor despre expirarea valabilitatii acestora. Este foarte adevarat, pe fondul declansarii insolventei, Getica 95 nu a mai prelungit o parte din aceste contracte.
Surprinzator insa, si acest lucru nu il spune nimeni, Getica 95 continua sa detina o cota importanta in piata de furnizare de energie electrica, respectiv de 5-6%, ceea ce o situeaza in momentul de fata in primele 3 pozitii. Mai mult decat atat avem informatii ca au fost reluate livrarile de energie pentru ALRO Slatina (cel mai mare consumator de energie din Romania) in baza unei renegocieri a contractului la pret actualizat si au revenit in portofoliul Getica 95 majoritatea mall-urilor din Romania care erau clienti fideli. Desigur, la reactualizarea pretului s-a tinut seama de evolutiile din piata SPOT, ceea ce dovedeste ca increderea clientilor in furnizorul de energie nu s-a diminuat. In urma cu cateva saptamani administratorul Getica 95 spunea ca la inceputul toamnei compania va iesi din insolventa. De atunci incoace nu mai declara public nimic. Am incercat sa contactam biroul de presa dar ni s-a raspuns ca in momentul de fata este revaluata intreaga ploitica de comunicare si ca pe parcursul starii de insolventa, Viorel Tudose se abtine de la orice declaratii.
Sunt amanunte, desigur. Cert este ca insolventa furnizorului de energie electrica cu cea mai mare cota de piata din Romania nu are absolut nici o legatura cu explozia pretului, cu atat mai putin cu o bulversare a pietei, asa cum se sugera la un moment dat. Nu stim daca situatia in care a ajuns Getica 95 este o executie politica sau de alta natura. Cert este ca din informatiile pe care le avem, compania lupta sa-si mentina clientii si pozitia in piata, lucru care deranjeaza inca.
bine ca sunt RUSI uite ce inginrii stiu sa faca la insolvente…https://opiniatransilvana.ro/anatomia-unui-dezastru-mutarile-facute-de-rusi-cu-activele-productive-ale-industria-sarmei-campia-turzii-sa/