Ce consecinte poate avea asupra sistemului energetic esecul celei mai importante achizitii in piata de energie, din ultimii 30 de ani
In urma cu cateva zile, publicatia Energy-Center anunta in exclusivitate faptul ca o companie romaneasca ar putea prelua o multinationala prezenta pe piata de energie din Romania, o premiera absoluta din acest punct de vedere in ultimii 30 de ani. Mai mult decat atat, implicatiile acestei achizitii depasesc cu mult afacerea in sine, caci putem extrapola pana la a vorbi de siguranta functionarii sistemului energetic national.
Urmarind cu mare atentie parcursul negocierilor dintre cei doi actori si dispunand de informatii exclusiv pe surse din cadrul negocierilor, am ajuns la concluzia ca de reusita, sau nereusita acestei intelegeri, depinde in mare masura siguranta energetica a Romaniei in iarna care se apropie. Vorbim aici despre echilibrul si siguranta in aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor din Romania.
Pentru ca informatiile de care dispunem nu se intregesc pana la capat, deocamdata, nu ne hazardam sa tragem concluzii. Ceea ce stim este ca negocierile au ajuns intr-un punct critic, una dintre parti fiind aproape disperata sa vanda, cealalta fiind decisa sa nu cumpere in orice conditii. Asistam din nou la o premiera a ultimilor 30 de ani, in sensul in care, in sfarsit, o companie cu capital suta la suta romanesc pune conditii clare unei multinationale. Ce va iesi de aici vom afla in cateva zile si tot atunci vom putea veni cu mult mai multe amanunte privind aceasta tranzactie de care depinde, o repetam inca o data, buna functionare a sistemului energetic in lunile urmatoare.
Amintim ca in contextul liberalizarii pietei de gaze din Romania, incepand cu luna iulie a acestui an, precum si al iminentei liberalizari a pietei de energie electrica, incepand cu 1 ianuarie 2021, au aparut o serie de reasezari in ierarhia actorilor din piata. Chiar daca ele nu se vad inca, garantam ca in scurt timp vom asista la adevarate cutremure pe segmentul furnizorilor si traderilor de energie electrica si gaze naturale.
Pe timpul iernii insa, Romania este strict dependenta de importuri pentru a-si putea mentine echilibrul in sistemul de transport si distributie gaze. Daca acest lucru nu se poate realiza (atentie la licitatiile privind capacitatea de interconexiune) ne paste blackout-ul, in conditiile in care temperatura coboara sub 20 de grade cateva zile la rand. Vom reveni pe masura ce informatiile noastre se vor confirma.