Ce legatura exista intre gazele de la Marea Neagra, energia regenerabila si motii din Apuseni?
Cand visam cu ochii deschisi ne vedem si cu gaze din Marea Neagra si campioni la energie regenerabila peste 8 ani. Intre timp, in muntii Romaniei oamenii traiesc ca acum o suta de ani
Ce legatura exista intre gazele din Marea Neagra, energia regenerabila si motii din Apuseni? Aparent, niciuna, evident. In realitate ne confruntam cu doua situatii paralele, din care una imaginara alta evidenta. Am participat zilele trecute la o actiune umanitara a unor oameni de suflet din judetul Cluj, care de vreo 3 ani de zile aduc bucurie inaintea sarbatorilor saracilor muntilor. Cadouri constand in alimente, jucarii, haine, rechizite scolare au fost impartite de catre Asociatia CERT Transilvania mai multor familii nevoiase din muntii Apuseni, intr-un gest umanitar sustinut de voluntari si cateva companii economice. Nu credeam ca in anul 2021 se poate intalni atata saracie intr-o tara europeana cu pretentii de a deveni cel mai mare producator de gaze din Europa si, de ce nu, printre cei mai importanti producatori de energie fotovoltaica de pe batranul continent.
De undeva de sus, din varful Apusenilor admiram privelistea fascinanta care ni se dezvaluia in fata ochilor. Un taram binecuvantat de Dumnezeu, dar cu oameni din ce in ce mai saraci, loviti de boli, de uitare si de indiferenta din partea autoritatilor. Plecand de la aceasta trista si dureroasa constatare putem face legatura si cu gazele din Marea Neagra si cu potentialul “stiintifico fantastic” al energiei regenerabile in Romania. Le avem, stim ca sunt acolo dar ramanem blocati in declaratii. Ieri, pe parcursul a doua conferinte de specialitate, subiectele amintite au revenit in atentia noastra. Pentru a cata oara in ultimii ani?
Exact ca in cazul bagatiei si frumusetii zonei Apusenilor si a saraciei oamenilor de acolo, asa si in cazul gazelor si energiei verzi. Putem sa le avem pe toate, dar nu avem nimic. In schimb nu este lasata zi de la Dumnezeu sa nu vorbim despre ele.
“Resursele din Marea Neagra pot transforma Romania in cel mai mare producator de gaze naturale din UE. Totodata, acestea ne ofera capacitatea de a deveni un important producator european de hidrogen albastru, vazut ca o solutie pentru reducerea emisiilor in industrii greu de decarbonat, precum productia de aluminiu, otel, sticla, ciment etc”., au declarat astazi specialiști prezenti la Romanian International Gas Conference (RIGC).
La o alta conferinta de specialitate s-a spus, de asemenea ca “Energia produsa din panouri fotovoltaice ar putea deveni cea mai importanta sursa de producere a electricitatii in Romania, in anul 2030.
“Potentialul solar in Romania este unul dintre cele mai mari din Europa. Energia solara este aşteptata sa fie cea mai importanta sursa de producere a energiei in anul 2030. Avand in vedere dezvoltarea pe care o vedem, ne aşteptam ca Romania sa-şi atinga in anul 2026 tintele pentru 2030”, a precizat Walburga Hemetsberger, CEO SolarPower Europe, prezenta la conferinta online “RESInvest – dezvoltarea lanturilor valorice ale energiei curate”.
„Romania poate sa devina o <<vale a hidrogenului albastru>> din Europa. In acest moment poate ni se par cuvinte mari, dar nu este imposibil daca vom combina toti factorii care participa: autoritati, companii private, cetateni, comunitati sociale etc.”, a mai spus cineva.
Si exemplele pot contiuna. La ce ne folosesc toate aceste declaratii, cand nu facem nimic? Intre timp, in fruntea celei mai importante Agentii din piata de energie electrica (ANRE) a fost numit ca vicepresedinte un agricultor, fratele unui tractorist ajuns cu functie mare pe la Guvern.
E greu sa mai crezi in ceva in tara asta a noastra? Duceti-va in Apuseni sau prin satele din Romania ca sa aflati raspunsul. In rest nu ne-a mai ramas decata sa visam. Relevant pentru voluntarii de la CERT Transilvania, care nu viseaza, este acest text scurt:
“Am învins frigul cu căldura din sufletele lor. Am străpuns ceața cu lumina din privirile lor. Zăpada viscolită și traseele dificile s-au transformat în bucurie și speranță de îndată ce le-am călcat pragul.
Este vorba despre cele 150 de familii nevoiașe și bunici singuri și despre cei 150 de copilași pe care i-am vizitat în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Campaniei Umanitare de Crăciun.
65 de mașini de teren au străbătut sute de kilometri prin zonele izolate ale Apusenilor , încărcate cu 5 tone de produse alimentare și non-alimentare, pentru cei care au mai mare nevoie.
Am dorit să le oferim puțină bucurie de sărbători și încrederea ca le vom rămâne alături, iar la finalul zilei, ei sunt cei care ne-au dăruit bunătate și energie pentru sărbători cu adevărat fericite.
Ne-au ajutat să facem pachete de bucurii: T-S-I.RO, Distributie Energie Electrica Romania, Baumann Automation, Hidroelectrica, Rolicom Import Export SRL”