0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania sprijina Asociatia Daruieste Viata cu inca 110.000 de euro
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei

Ce rol a avut panica cultivata in toamna anului trecut asupra pretului gazelor naturale din acest an

Posted On 2 aprilie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Bursa Romana de Marfuri, consumatori casnici, criza gaze, Engie, piata engros, pretul gazelor naturale, tranzactii cu gaze

Asociatia Energie Inteligenta a publicat zilele acestea buletinul trimistrial „Pretul gazelor naturale”, o analiza din care putem pricepe usor ce inseamna manipularea in aceasta piata atat de sensibila. Dupa decizia ANRE de a aproba cresterea pretului gazelor naturale pentru clientii distribuitorului Engie (peste 1,5 milioane de consumatori) cu 10 %, incepand cu data de 1 aprilie, paradoxal, pe bursa de gaze preturile sunt deja in scadere. Sa vedem de ce:

Sfârșitul anului 2017 a adus o creștere semnificativă a prețului gazelor naturale pe bursa de gaze. Această creștere a apărut urmare a unor acțiuni persuasive de inducere la nivelul pieței a ideii de criză a gazelor în iarna 2017/2018 și de necesitate de creștere a prețului gazelor pe piața de gaze pentru a preveni această criză. Un astfel de semnal a atras atenția participanților din piață, care au intrat în panică și a determinat o escaladare a prețului gazelor în lunile decembrie 2017 – ianuarie 2018. Iarna 2017/2018 a fost relativ ușoară, existând doar două episoade în care temperaturile au scăzut sub nivelurile minime normale. Aceste elemente au determinat ca după luna ianuraie 2018, să apară corecții la nivelul prețului gazelor naturale, acesta reintrând într-un trend similar anului 2017. Prețul gazelor naturale a scăzut, față de nivelul maxim pe care l-a atins în luna ianuarie 2018, tendință care va continua și în lunile de vară.

  • Istoric și tendințe ale prețului gazelor în România

Analizând tranzacțiile desfășurate în perioada octombrie 2017 – martie 2018, în cadrul platformelor puse la dispoziție de Bursa Română de Mărfuri (BRM), am determinat prețul mediu ponderat cu cantitățile de gaze achiziționate pe termen de o lună și livrare imediată pe piața en-gros și prețul gazelor naturale achiziționate în ultimele 12 luni cu livrare în luna respectivă, luând în considerare toate sursele de gaze care s-au tranzacționat pe BRM (intern, import, înmagazinare).

 

Se poate observa diferența mare care a apărut în prețul pe care l-au plătit cumpărătorii de gaze în lunile dinaintea livrării, pentru perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018, și diferența mică care a existat între cele două practici în afara lunilor decembrie 2017/ianuarie 2018. Remarcăm că sursa principală de gaze care s-a tranzacționat pe bursă au fost gazele din producția internă curentă.

Analizând tranzacțiile desfășurate prin intermediul BRM, în această perioadă se observă că prețul gazelor plătite pentru achiziții zilnice (2-3 zile) a fost cu 14,6% mai mare decât prețul mediu ponderat al gazelor achizitionate și livrate în luna respective. Diferența între gazele achiziționate în luna respectivă și gazele achiziționate la vârf de consum este de 2 ori mai mare decât diferența care se înregistra în iarna anului 2017. Aceasta arată riscurile lipsei unui Cod de rețea care să nu încurajeze specula, și modul rapid în care speculanții au învățat să profite de situațile de criză.

Analizând prețul gazelor ofertate de pe piața en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM cu livrare în lunile octombrie – decembrie 2017 și ianuarie – martie 2018, am estimat o tendință de scădere a prețului gazelor din producția curentă pe piața en gros, cu livrare lunară. Prețul gazelor în perioada de vară va prezenta scăderi față de prețul cu care gazele s-au tranzacționat în perioada de iarnă, dar nu vor fi inferioare prețului  înregistrat în sezonul cald al anului 2017.

Tranzacțiile prin intermediul bursei pe piața en detail sunt mult mai puține decât în perioada anterioară sau față de perioada similară din anul 2017. Pentru a putea face o comparație asupra prețurilor gazelor tranzacționate, gaz-marfă, am determinat pentru fiecare consumator care a tranzacționat, tarifele reglementate aferente și am dedus astfel prețul gazului marfă. Prețurile medii ale tranzacțiilor efectuate în perioada octombrie – decembrie 2017 și ianuarie – martie 2018, nu mai prezintă prețuri diferențiate pe cele 4 categorii de consum B1-B4, cu prețuri. Astfel, graficul pe care-l prezentăm arată modul în care aceste prețuri evoluează în timp, prezentând o creștere a prețului gazelor naturale vândute în lunile de iarnă și reducerea acestuia în lunile de primăvară.

  • Istoric și tendințe ale prețului gazelor în lume

Analizând tendințele pe plan mondial ale prețului gazelor naturale, se desprinde tendința de ușoară scădere a prețului gazelor naturale pe perioada verii. Bursa CEGH din Viena, cea mai apropiată bursă de gaze din Europa de România, prezintă o scădere a prețului gazelor naturale față de Q1-18 conform contractelor futures, cu cca. 1%, clienții așteptându-se ca aceste gaze să fie tranzacționate pe perioada caldă cu 86-87 lei/MWh. Experiența anilor trecuți permit folosirea acestui preț ca un reper pentru prețul gazelor din Federația Rusă vândute în Europa Centrală și de Est.

  

Analizând istoricul prețului gazelor naturale din SUA în Q1-18 se poate observa creșterea semnificativă a acestuia în cursul lunii ianuarie 2018, când SUA s-a confruntat cu temperaturi extrem de scăzute. Tendințele privind prețul gazelor naturale în sezonul cald 2018 din SUA, unde tendințele prezentate de Energy Information Administration arată o tendință de creștere a prețului gazelor în SUA și în sezonul cald cu cca 1% față de prețul gazelor din primăvară.

  • Prognoza meteo

 Potrivit estimărilor ANM, în luna aprilie 2018 vom avea temperaturi mai scăzute decât nivelul normal al temperaturilor pentru aceasta perioadă, urmând ca regimul termic din lunile mai-iunie să fie normal. (sursa: ANM)

Articole pe aceeasi tema

  • Avem gaze naturale, scade consumul dar creste pretul, parca pentru a anunta intrarea in piata a gazelor scumpe de la Marea NeagraAvem gaze naturale, scade consumul dar creste pretul, parca pentru a anunta intrarea in piata a gazelor scumpe de la Marea Neagra
  • E.ON Romania sparge bariera tacerii si explica de ce tine de pret dupa liberalizarea pietei de gaze. Secretul unui pret corect la gaze nu sta in furnizare, ci in distributieE.ON Romania sparge bariera tacerii si explica de ce tine de pret dupa liberalizarea pietei de gaze. Secretul unui pret corect la gaze nu sta in furnizare, ci in distributie
  • Criza economica bate la usa si noi ne intrebam unde sunt investitiile promise in extinderea retelei de gaze?Criza economica bate la usa si noi ne intrebam unde sunt investitiile promise in extinderea retelei de gaze?
  • Tranzactiile cu gaze din ringul Bursei Romane de Marfuri demonstreaza ca piata a inceput sa functioneze si pretul sa scada. De ce trebuie blocate atunci preturile?   Tranzactiile cu gaze din ringul Bursei Romane de Marfuri demonstreaza ca piata a inceput sa functioneze si pretul sa scada. De ce trebuie blocate atunci preturile?  
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Investitiile in proiecte energetice de mari dimensiuni pot revigora activitatea firmelor romanesti, care au mai ramas, specializate in domeniu

Next Story

Ce tara din lume isi joaca cartea resurselor naturale atat de prost precum o face Romania?

Articole pe aceeasi tema

0

Oferta surpriza la Bursa Romana de Marfuri: consumatorii de energie electrica isi pot selecta cei mai performanti furnizori din piata

Posted On 16 martie 2021
, By Redactia

Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020

Posted On 2 martie 2021
, By Redactia
0

Cel mai mare furnizor de energie electrica din piata concurentiala, Getica 95, lanseaza cea mai competitiva oferta pentru consumatorii casnici

Posted On 8 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Engie Romania sprijina Asociatia Daruieste Viata cu inca 110.000 de euro

Posted On 19 aprilie 2021

Un italian apropiat mafiei calabreze “Ndragheta” a oferit 15 milioane de euro pentru achizitia ruinelor CET Brasov

Posted On 18 aprilie 2021

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.