0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Ce s-ar mai fi bucurat romanii daca Hidroelectrica era cotata la Bursa. Compania se pregateste sa imparta aproape tot profitul si sa dea dividende de 1,28 de miliarde lei, pentru 2020

Posted On 12 aprilie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Bogdan Badea, cotare la bursa, dividende, Hidroelectrica, investitii, Ministerul Energiei, profit

De ce s-ar grabi statul roman sa coteze la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de minim 10% din actiunile Hidroelectrica in conditiile in care de vreo 3 ani incoace, compania plateste actionarului majoritar peste un miliard de lei ca dividende. Acest actionar nu este altcineva decat statul Roman, prin intermediul Ministerului Energiei. La fel de fericit este si celalalt actionar al celei mai performante companii romanesti din domeniul energiei, respectiv Fondul Proprietatea care ia si el in acest an vreo 250 de milioane de lei, cum a luat de altfel si in anii anteriori.

Portile de Fier 1, zona Gura Vaii, judetul Mehedinti, luni, 26 mai 2014. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Asa stand lucrurile mai crede cineva in declaratiile actualei puteri, conform carora Hidroelectrica va intra la listare in acest an? Fosta putere politica a vrut sa stopeze listarea unor companii de stat la Bursa pe motivul ca “nu ne mai vindem tara”, din nou, strainilor. Au uitat insa si unii si altii ca acele pachete de actiuni scoase la vanzare pot fi achizitionate de investitori din Romania, inclusiv de catre populatie, care oricum tin banii la saltea in lipsa altor variante de ai investi cu randamente cat de cat atragatoare. Nu mai vorbim despre transparenta si despre posibilitatea companiei de a atrage resurse financiare pentru marile investitii care o asteapta.

Apropo de investitii. In urma cu cateva saptamani Hidroelectrica a semnat cu BRD un imprumut de 1,25 de miliarde de lei (cat valoarea dividendelor) in vederea unor noi achizitii de parcuri eoliene, sau capacitati existente de energie regenerabila. Pe de alta parte, Hidroelectrica promite ca va investi cel putin cinci miliarde de lei in urmatorii 4-5 ani in retehnologizarea unor capacitati de productie, respectiv achizitia si constructia altora. Pai, in aceste conditii de ce dividendele acordate cu nemiluita se duc la cei doi actionari si macar o parte din bani nu sunt reinvestiti? E mai indicat sa faca imprumuturi la banci?

Pe acest principiu nu ne facem prea multe iluzii nici in ceea ce priveste viitorul banilor care s-ar obtine din vanzarea unui pachet de actiuni. Cu siguranta ca statul flamand ar pune mana si pe banii acestia. Sau, am putea asista la o repetarea a privatizarii Electrica, care a obtinut din vanzarea pachetului de actiuni de 49% peste 800 de milioane de euro, iar in contul companiei au ramas pentru dezvoltare vreo 500 de milioane de euro. Nimeni nu stie cum s-au topit acesti bani de-a lungul timpului, cert este ca Electrica se imprumuta la randul ei pentru a face investitiile pe care si le-a propus, sau asteapta compensarea lor din reglementarile ANRE, care pun in carca consumatorilor de energie orice investitie in retelele de distributie. Se pare ca oricum o dam nu este bine.

Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica, declara zilele trecute ca Romania trebuie sa preia din experienta acumulata in ultimii 10-15 ani de tarile UE in dezvoltarea parcurilor eoliene offshore. El a aratat ca modelul olandez de sprijinirea a dezvoltarii parcurilor eoliene offshore (PEO) este considerat cel mai eficient din Europa in acest moment: “El reuseste sa aduca cel mai bun pret al energiei pentru consumatori. State precum Belgia și Germania iși aliniaza noile strategii cu acest model dupa ce, in trecut, au avut abordari diferite”.

Potrivit domnului Badea, licitatiile organizate de guvern pentru obiective care ofera venituri stabile au un rol hotarator in atragerea investitorilor şi obtinerea de finantare in conditii avantajoase pentru realizarea proiectelor de energie eoliana şi, implicit, furnizarea energiei la preturi reduse.

El a apreciat ca metoda optima – contractul  pe diferenta dublu protejat  in licitatii competitive: “El ofera fermelor eoliene un pret fix pentru energie produsa. Cand pretul energiei este mai mare decat pretul fix, stabilit, fermele eoliene platesc diferenta Guvernului. Cand pretul energiei scade sub pretul fix, stabilit, Guvernul plateşte fermei eoliene diferenta. Fermele eoliene protejate de acest tip de contracte au posibilitatea sa işi calculeze foarte exact veniturile viitoare. Ce ofera un contract pe diferenta „dublu protejat”: Prin aceasta modalitate, investitorul renunta la incasarile viitoare din producerea energiei bazate pe un pret incert, fluctuant, in favoarea incasarii unei sume certe bazata pe un pret stabilit şi fix.

Cotractele pe diferenta nu reprezinta o subventie din partea statului. Dezvoltatorii sunt dornici sa liciteze mult sub pretul anticipat pentru urmatorii ani, guvernele platind diferenta fata de pretul real atins de piata de energie. Practic, guvernele accepta riscurile fluctuatiilor preturilor pietei şi in  alte proiecte de infrastructura (de exemplu riscul volumului traficului pentru finantarea proiectelor de autostrazi), deci nu este un pas uriaş de facut şi pentru sectorul energetic. Corect, atunci de ce nu sparge gheata tocmai Hidroelectrica?

Anul 2020 a fost foarte bun pentru compania Hidroelectrica, care, in ciuda reducerii consumului de energie electrica, a anuntat ca a inregistrat un profit net de 1,45 miliarde de lei. Prin comparatie, in 2019, profitul net al companiei a fost de doar 1,38 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca Hidroelectrica a avut o creștere a profitului net de circa 5% in 2020, an marcat de pandemia de coronavirus. Facem precizarea ca aceste rezultate au fost realizate in conditiile unui pret mai mic al energiei și ale unor vanzari usor mai scazute.

In aceste conditii, Hidroelectrica, care este și cel mai mare producator de energie din Romania, propune acordarea unui dividend de 1,28 miliarde de lei, potrivit convocatorului Adunarii Generale a Actionarilor companiei. Din dividendul care urmeaza sa fie reapratizat actionarilor, de 1,28 miliarde de lei, statul va incasa, prin Ministerul Energiei, aproape 1,03 miliarde de lei, iar celalalt actionar, Fondul Proprietatea, 256 de milioane de lei. Dividendele ar urma sa fie platite in luna iulie.

Hidroelectrica este de departe campionul profitului, fiind cea mai performanta companie din domeniul energetic, performanta pe care o atinge pentru al treilea an la rand. Totusi, sa nu ce culcam pe roze, caci in viata unei companii sunt si momente bune, dar si mai putin bune. In mod normal investitiile se fac atunci cand ai profit si nu invers. Dar, Ministerul Energiei stie mai bine cum se cheltuiesc banii, nu-I asa?

Compania exploateaza in prezent un numar de 209 centrale, cu o putere instalata totala de 6.482 MW. Acestora li se adauga parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei

Next Story

Polonezii vor sa scape de carbune si nu intreaba Comisia Europeana daca Banca Centrala poate finanta o parte a primului proiect nuclear cu suma de 30 de miliarde de euro

Articole pe aceeasi tema

0

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023
, By Redactia

ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei

Posted On 20 ianuarie 2023
, By Redactia
0

A fi sau a nu fi: Termocentrala de la Mintia

Posted On 2 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.