0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Ce simplu este: cum devenim hub de gaze printr-o simpla asociere intre Transgaz si Austrian Central European Gas Hub AG, operatorul pietei din Austria ?

Posted On 30 septembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: asociere Transgaz, Austrian Central European Gas Hub, HUB de gaze, Ion Sterian, piata libera de gaze, Punct Virtual de Tranzactionare, România

In nici un caz. Pentru a indeplini rolul sau pozitia de hub de gaze in aceasta parte a Europei, Romania are nevoie de in primul rand de o piata libera si concurentiala unde sa se intaneasca cererea si oferta si doar in mod ideal intalnirea mai multor fluxuri fizice de gaze, prin infrastructura aferenta. Hub-ul gazelor este locul in care se fac tranzactii in mod liber, transparent si concurential, se fac speculatii licite, este locul unde trebuie sa functioneze efectiv o piata. Si, pe langa toate aceste elemente, Romania trebuie sa fie interconectata la marile culoare de transport gaze, fie prin conducte de transport fie prin terminale de gaze lichefiate. Pana sa ajungem acolo, bulgarii su ungurii ne-au luat-o déjà inainte, chiar daca ei nu au productie proprie de gaze. In context, noi semnam acorduri de cooperare si simulam ca ne apropiem de visul etern: Romania hub energetic.

Pana sa atingem asemenea obiective strategice sa ne referim putin la comunicatul Transgaz care transmite “minunea” cu hub-ul si la momentul in care a fost semnat contractul intre transportatorul de gaze autohton, respectiv austriecii care gestioneaza punctul virtual de la Baugmarten. Cu alte cuvinte, acordul a fost incheiat prin luna august, dar neavand o mare relevanta a fost trecut sub tacere. De ce s-a revenit la el tocmai acum? O explicatie ar fi aceea ca s-a inaugurat o statie de comprimare pe viitoarea BRUA. In realitate, conducerea Transgaz incearca sa musamalizeze posibilul scandal legat de studiile sefului supre: Ion Sterian. Parerea noastra.

Prezentam mai jos stire menita sa distorsioneze un obiectiv strategic major, cum este cel legat de hub-ul de gaze. Transgaz, operatorul de transport si sistem (OTS) din Romania, si Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), Operatorul Punctului Virtual de Tranzactionare de la Baumgarten, Austria, au semnat  un Acord de Cooperare in vederea infiintarii societatii romane pe actiuni ”Romanian Gas Hub”, societate mixta ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzactionare din Romania (PVT).

Acordul de Cooperare a fost semnat din partea Transgaz Romania, de domnul Ion Sterian, director general, si de domnul Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG.

Ulterior semnarii acordului, vor incepe demersurile pentru infiintarea “Romanian Gas Hub”, societate ce va furniza servicii de hub gazier pentru Romania (inclusiv servicii de comercializare si servicii conexe) si va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzactionare din Romania (PVT). Transgaz va detine 51% din actiuni, iar CEGH 49%.

Transgaz va nominaliza Directorul General, iar CEGH va nominaliza Directorul General Adjunct.

Ion Sterian, Director General al Transgaz SA: “Prin acest hub de gaze, Transgaz isi afirma rolul de leader in ceea ce priveste asigurarea securitatii energetice in Romania si in regiune. Hub-ul Romanesc de gaze este o reusita deosebit de importanta, care creeaza premisele pentru dezvoltarea economica si financiara a Romaniei. Transgaz are capacitatea si know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Ministerului Economiei, actionarul majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reusi sa dezvoltam sectorul gazier, transformandu-l intr-unul din principalele motoare de dezvoltare ale tarii.

Suna frumos, doar oare cat este de adevarat? Dupa implementarea calendarului privind infiintarea noii societati, Romanian Gas Hub, estimata pentru finalul lunii februarie 2020, se va putea efectua majorarea de capital social al acesteia, majorare la care, conform Acordului de Cooperare, CEGH nu va subscrie actiuni noi. Functie de ceea ce hotaraste Statul Roman, in aceasta societate pot intra in calitate de actionari, companii/entitati romanesti precum: Romgaz, OMV Petrom, alti producatori de gaze din Romania, CEC sau Eximbank in calitate de Casa de Clearing, OPCOM, BRM, BVB s.a „.

“Central European Gas Hub, in calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzactionare de la Baumgarten, aduce in asociere cunostintele sale in operarea unui hub gazier de succes, deoarece CEGH reprezinta cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul si estul Europei.Prin infiintarea “Romanian Gas Hub” partile doresc sa asigure pe piata un cadru de tranzactionare lichida a gazelor naturale in Romania si sa sprijine comerciantii gazieri in derularea afacerilor lor”, mai spune Ion Sterian.

Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG, precizeaza: “Romania, avand un sistem mare de conducte gaziere si o productie nationala de gaze ridicata, asigura conditiile ideale pentru un cadru de tranzactionare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzactionare din centrul si estul Europei si este mandru sa sustina Transgaz in dezvoltarea unui hub gazier in Romania.”

Conform oficialilor Transgaz, Romania se bucura de o pozitie geostrategica fiind localizata pe importante coridoare de transport intre pietele bine dezvoltate din centrul Europei si sursele de aprovizionare din SE Europei: “Romania are o retea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al productiei interne de gaze naturale de aproximativ 10 mld. mc./an si un consum de aproximativ 11 mld.mc/an”.

Reteaua este operata de Transgaz si dispune de cele mai bune conditii esentiale pentru crearea unui hub de gaze functional, lichid si bine acceptat pe piata energetica.

Hub-ul Gazier roman presupune o noua viziune asupra pietei gazelor naturale, anume aceea de a construi o piata libera, lichida, responsabila, atent supravegheata, dezvoltand modalitati de sustinere a clientilor vulnerabili, unic dispecerizata pentru prevenirea crizelor in situatii exceptionale si total integrata in Uniunea Energetica Europeana. De asemenea, hub-ul presupune regandirea tuturor activitatilor din sectorul gazelor naturale intr-un singur scop, acela de a facilita tranzactionarea gazelor naturale cu scopul obtinerii celor mai bune preturi ale gazelor la un moment dat. Transgaz inaugureaza primul obiectiv de investitii de pe traseul BRUA: Statia de comprimare gaze naturale de la Jupa

SNTGN Transgaz SA a inaugurat, ieri, Statia de Comprimare Gaze Naturale Jupa, parte din Proiectul BRUA Faza 1, proiect aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene si care se dezvolta in contextul necesitatii diversificarii surselor de gaze in tarile din UE.

In rest totul este poveste. Ce a mai ramas din Ministerul Energiei, impreuna cu Autoritatea de Reglementare in Energie incearca sa convinga Comisia Europeana ca Romania mai are nevoie de vreun an doi pentru a-si liberaliza piata de gaze, care a mai fost odata liberalizata inainte de aparitia OUG 114. Mai are rost in aceste conditii sa vorbim despre un hub de gaze, cand la noi piata libera este doar o iluzie?

Articole pe aceeasi tema

  • Se mai spulbera un mit: Romania – HUB al gazelor naturale. De ce, astazi, acesta nu este un proiect pentru romani?Se mai spulbera un mit: Romania – HUB al gazelor naturale. De ce, astazi, acesta nu este un proiect pentru romani?
  • Gazele de la Marea Neagră, exloatarea de la Caragele ar putea pune România într-o poziție unică în Eurupa: hub de gazeGazele de la Marea Neagră, exloatarea de la Caragele ar putea pune România într-o poziție unică în Eurupa: hub de gaze
  • Europa mentine sistemul de plafonare la gaze, pericolul nu a trecutEuropa mentine sistemul de plafonare la gaze, pericolul nu a trecut
  • Pentru cine a fost lansat si prelungit pana in 2023 Gas Release Program ?Pentru cine a fost lansat si prelungit pana in 2023 Gas Release Program ?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cu carul inaintea boilor: propunem Comisiei Europene un plan de liberalizare al pietei de energie si gaze, dar companiile din domeniu vor fi consultate ulterior

Next Story

Cine ilumineaza Capitala Romaniei?

Articole pe aceeasi tema

0

Gazele de la Marea Neagră, exloatarea de la Caragele ar putea pune România într-o poziție unică în Eurupa: hub de gaze

Posted On 12 noiembrie 2024
, By Redactia

Europa mentine sistemul de plafonare la gaze, pericolul nu a trecut

Posted On 2 aprilie 2023
, By Redactia
0

Pentru cine a fost lansat si prelungit pana in 2023 Gas Release Program ?

Posted On 17 ianuarie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.