Cea mai mare si mai performanta Rafinarie din Romania a incheiat revizia generala. Poate reintra in forta in piata insa in conditii deosebit de vitrege
In aceste vremuri critice pentru industria petrolului, Rompetrol Rafinare, companie membra a KMG International, anunta ca a finalizat cu succes lucrarile de revizie a rafinariei Petromidia si a inceput repornirea unitatilor de productie. In perioada urmatoare, acestea vor reintra in fluxul operational, iar gradual vor atinge capacitatile nominale.
Amintim ca cele doua rafinarii ale grupului Rompetrol (Petromidia si Vega) au facut din companie cel mai mare exportator de produse petroliere din Romania. In conditiile actuale ale pretului titeiului dar mai ales a cererii de produse petroliere, repornirea Petromidia nu se desfasoara sub cele mai bune auspicii. Cu toate acestea, in speranta revenirii pietei produselor petroliere, trebuie sa mentionam ca Petromidia are in acest moment un indice de complexitate Nelson de 10.5 si este unitatea de prelucrarea din regiune cu cea mai mare capabilitate de extragere a sulfului din titei, obtinând exclusiv combustibili Euro 5. De asemenea, un studiu realizat de Solomon Associates arata faptul ca Petromidia a atins un indice de complexitate de 11.4 si este una dintre cele mai tinere rafinarii din Europa (dupa standardele internationale). Totodata, rata de utilizare este de aproximativ 90%, mai mare comparativ cu media europeana de 83%, nivel atins prin investitiile constante si dedicarea angajatilor.
„Revizia generala reprezinta o masura absolut necesara si obligatorie pentru a ne desfasura activitatea in deplina siguranta, dar si pentru protejarea angajatilor, a comunitatilor din zona si a mediului inconjurator. Prin masurile preventive adoptate la nivelul platformei Petromidia, am reusit, impreuna cu toti cei implicati, sa realizam aceste lucrari in conditii de siguranta si fara incidente pe parcursul celor 45 de zile”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare.
Lucrarile au fost coordonate de Rominserv, furnizorul de solutii tehnologice al Grupului KMG International, si s-au desfasurat pe o suprafata intinsa, de peste 200 de hectare, cu distante considerabile intre punctele de lucru, preponderent in aer liber si cu respectarea regulilor de distantare sociala. Pentru revizia generala a rafinariei Petromidia au fost contractate exclusiv companii din România.
In timpul reviziei generale, specialistii Rominserv si Rompetrol Rafinare au efectuat operatiuni de mentenanta, conformare, dar si pentru proiecte noi care sa sustina evolutia rafinariei pe trendul operational ascendent din ultimii ani. Cele mai importante proiecte de investitii au fost schimbarea reactoarelor de la instalatia de Reformare Catalitica cu unele de ultima generatie si schimbarea ansamblurilor principale ale instalatiei de Cracare Catalitica, cu unele mai performante din punctul de vedere al proceselor operationale.
In total, au fost executate aproape 1.500 de lucrari. In cele 45 de zile, echipele au intervenit asupra unui numar de 1.000 de utilaje statice, 150 de utilaje rotative, peste 2.600 de tevi si conducte si aproximativ 560 de utilaje electrice.
Odata cu revizia generala din 2020, rafinaria Petromidia si Divizia de Petrochimie se vor alinia la noua strategie de functionare, cu revizie generala programata la 4 ani si opriri tehnologice programate la 2 ani.
Repunerea in functiune a instalatiilor din Petromidia se realizeaza concomitent cu reluarea proceselor de productie din rafinaria Vega, unic producator national de bitum si hexan. Unitatea din Ploiesti a fost, de asemenea, in revizie generala, pentru mentenanta si conformarea instalatiilor existente pe platforma.
In 2019, rafinaria Petromidia s-a mentinut pe trendul ascendent al rezultatelor operationale, cu un volum total de 6,33 milioane de tone de materii prime procesate. Acest lucru a determinat o productie record pentru benzina (1,37 milioane de tone), motorina (2,93 milioane de tone) si carburant Jet (406 kt).
Divizia de Petrochimie, unicul producator intern de polipropilene si polietilene, a procesat in 2019 un total de 153 kt de propilena, in crestere cu 6% comparativ cu anul 2018. Dezvoltarea dinamica a acestui segment a asigurat companiei o pozitie competitiva in piata regionala (Marea Neagra, Marea Mediterana, Europa Centrala si de Est).