Ceasul bun si ceasul rău pentru Petrom ?
Compania energetică OMV Petrom a anunțat marți „cea mai mare descoperire de țiței din ultimele decenii”, în regiunile Oltenia și Muntenia din sudul României. Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producția realizată de OMV Petrom în anul 2022.
În același timp a fost confirmat faptul că miercuri, 21 iunie, compania va anunța decizia de investiție comercială în extracția gazelor din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, cu rezerve estimate de 80-120 de miliarde de metri cubi, au spus mai multe surse din piață pentru Economedia. Petrom este operatorul de proiect și se află într-un consorțiu cu Romgaz, fiecare deținând câte 50% din compania de proiect. Este cea mai mare provocare pentru OMV Petrom, care poate schimba radical politica companiei în anii următori.
Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție: „România produce țiței și gaze de peste 150 de ani, iar in aceste condiții identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producției noastre și la continuitatea furnizării unor produse esențiale pentru economie.”
Una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de țiței care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de țiței a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producției.
O altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgoviște, unde au fost identificate resurse de țiței în cantitate estimată de 6 milioane bep. Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar cele premergătoare dezvoltării exploatării sunt în curs de pregătire.
O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu și au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producția de gaze naturale a României din anul 2022. O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs.
Toate descoperirile sunt rezultatul strategiei de explorare a companiei, concentrată pe oportunitățile din apropierea zăcămintelor existente, ceea ce facilitează dezvoltarea rapidă, conectarea și producția timpurie a resurselor nou descoperite. Forajul de explorare și testare a acestor trei sonde a avut loc în perioada iunie 2022 – aprilie 2023. Compania a investit în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.
OMV Petrom are o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
Miercuri, 21 iunie, Petrom va anunța decizia de investiție comercială în extracția gazelor din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, cu rezerve estimate de 80-120 de miliarde de metri cubi, au spus mai multe surse din piață pentru Economedia. Petrom este operatorul de proiect și se află într-un consorțiu cu Romgaz, fiecare deținând câte 50% din compania de proiect.
Vineri, 16 iunie, vor începe lucrările la gazoductul Tuzla – Podișor, care va prelua gazele extrase de Petrom de la țărmul Mării Negre pentru a le introduce în Sistemul Național de Transport, operat de Transgaz.
Potrivit informațiilor oferite anterior, perimetrul Neptun Deep va produce, în trei ani de la începerea exploatării (sfârșitul lui 2026), circa 7 miliarde de metri cubi de gaze pe an, în condițiile în care, acum, producția națională de gaze este de circa 9 miliarde de metri cubi anual.
Reamintim că, în Marea Neagră, mai avem operatorul BSOG, care extrage gaze, în limita a un miliard de metri cubi de gaze anual.
Pentru a ajunge să extragă gazele, consorțiul Petrom – Romgaz va trebui să investească circa 4 miliarde de euro, în următorii trei ani. Lucrările propriu-zise vor fi făcute de un terț, puține fiind firmele care dețin tehnologiile de foraj deepwater.
Una dintre acestea este ExxonMobil, compania care era inițial în consorțiu cu Petrom în Marea Neagră, dar care și-a vândut partea sa de afacere Romgaz, pentru 1,1 miliarde de dolari. O platformă de foraj deepwater poate costa un milion de dolari pe zi.