Cehii de la CEZ au demonstrat si in 2019 ca stiu sa faca afaceri in Romania. Asta inseamna ca nu se vor vinde oricum?
“Vreau sa asigur inca o data pe toata lumea ca ne comportam ca un investitor pe termen lung si, in acest punct al procesului de retragere din Romania, continuam sa ne comportam ca un investitor pe termen lung. Procesele de retragere sunt in general procese de durata si complicate. Pentru noi ceea ce conteaza este sa pastram activitatea noastra la nivelul de pana acum, pentru ca, pana la urma, acest lucru este cel care da valoare companiei” a declarant zilele trecute Ondrej Safar, country manager CEZ Romania, cu ocazia prezentarii bilantului companiei pentru anul trecut. Asa cum ne-am asteptat, profitul a fost unul echilibrat si asigurat in speta de pozitia pe care o ocupa CEZ in segmentul reglementat al distribuitorilor de energie electrica.
Desigur, dupa anuntul privind intentia de a-si vinde afacerile din Romania, cehii sunt foarte atenti la cum ambaleaza produsul scos la vanzare. Mai stiu, in acelasi timp, ca momentul vanzarii trebuie ales cu grija, dovada afirmatiilor de mai sus ale domnului Safar. In ultima instant asa se fac afacerile. Prin comparatie, statul roman, care este actionar la multe companii din sectorul energetic a decis de la sine ca doi ani de acum incolo sa nu vanda nimic din ce are. De unde stie statul ce va fi peste cateva luni, sau peste un an in asa fel incat sa ia decizia cea mai buna privind privatizarea unor companii?
“Dupa ce Hidroelectrica a anuntat ca este interesata de activele CEZ din Romania, cehii s-au grabit sa dea sfoara in tara ca mai sunt interesate de acest business vreo alte 30 de entitati din afara tarii. Normal, cand vinzi trebuie sa stii cum sa-ti aranjezi terenul. Ulterior s-a vorbit despre un consortiu intre Hidroelectrica, Electrica si posibil Romgaz, tot in ideea achizitionarii activelor CEZ. Ieri am aflat ca a aparut idea unui nou consortiu intre Hidroelectrica, Electrica si SAPE. Cam multa agitatie, am spune noi, pe langa acest business despre care nu stim precis cat este de atractiv.
Grupul CEZ a reusit sa instaleze in Romania cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Acum vrea sa-l vanda. Pai, de ce nu ar face-o, atata vreme cat nici unde in Europa investitorii in parcuri eoliene nu au beneficiat de o generozitate din partea statului precum au beneficiat cei de la CEZ in Romania? Reteaua de distributie pe care au concesionat-o pe zona Olteniei, unde au circa 1,5 milioane de consumatori casnici, nici nu poate fi comparata din punctul de vedere al profitabilitatii cu celelalte activitati dezvoltate de CEZ in Romania”, am scris noi in urma cu cateva saptamani. Businessul cehilor in Romania este unul important, dar depinde din ce unghi il privim.
Noi am facut o comparatie vizavi de momentul in care a venit CEZ in Romania si momentul in care vrea sa plece. Cehii au facut o afacere buna in tara noastra. Au cumparat in urma cu peste zece ani zona de distributie energie electrica Oltenia la pret care echivala cu un automobil scump. Si au mai investiti ceva intre timp, dar proportia intre investitii si profit a fost mult in favoarea lor. Si este in continuare. In aceste conditii, de ce s-ar grabi sa vanda aceasta distributie si intreg businessul din Romania? Pai, tocmai ca nu se grabesc si asteapta momentul oportun. Cam tot asa ar trebui sa se comporte si cumparatorii, respective consortiul romanesc format din Hidroelectrica, Electrica si SAPE. Nu putem decat sa speram ca asa vor face.
Grupul CEZ in Romania a incheiat anul 2019 cu un profit raportat inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 389,46 milioane de lei, in scadere cu 6,44 milioane de lei fata de anul 2018.
La nivelul profitului net, insa, Grupul CEZ a inregistrat rezultate mai bune in comparatie cu anul anterior, avand o crestere de 318,32 milioane de lei, datorata in principal activitatii de productie de energie eoliana (vanzarea de certificate verzi).
De altfel, potrivit CEZ, energia regenerabila a fost unul dintre domeniile de interes pentru Grup in anul 2019, cand turbinele din parcul eolian Fantanele-Cogealac au produs un total de 1.185 GWh productie neta.
Si in 2019, Grupul CEZ in Romania a ramas cel mai mare producator privat de energie regenerabila din tara.
Totodata, sistemul hidroenergetic de langa Resita a produs 54 GWh in 2019, o productie totala mai mica cu 14 GWh in comparatie cu 2018, ca urmare a precipitatiilor reduse.
Grupul ceh de utilitati CEZ nu este presat de timp in procesul de retragere de pe piata din Romania si ar putea ingheta vanzarea activelor locale daca nu obtine pretul dorit, a declarat, vineri, Ondrej Safar, country manager CEZ Romania, intr-o intalnire cu presa.
La finele lunii trecute, CEZ a primit ofertele angajante si in acest moment se afla in perioada de evaluare a lor. Safar a precizat ca nu poate da detalii despre numarul acestora.
Intrebat cat va dura procesul de retragere, oficialul CEZ a raspuns ca acest lucru depinde cum se va desfasura procesul de negociere si cine sunt partenerii.
“In general pot exista parteneri cu mare experienta in orice fel de tranzactie, care stiu cum merge treaba, dar, in egala masura, pot fi si parteneri mai putin experimentati si atunci procesul merge mai greu”, a aratat el.
Safar a subliniat ca vanzarea va avea loc doar in momentul in care CEZ va obtine pretul dorit.
“Nu suntem presati sa vindem la orice pret. Se poate ajunge si la situatia in care inghetam procesul la un moment dat, daca la acel punct ofertele nu sunt suficient de atractive. Dar acest lucru nu va duce la schimbarea strategiei, vom relua procesul mai tarziu”, a continuat seful CEZ Romania.
De asemenea, Safar a aratat ca pot fi vandute si anumite companii din grup, nu doar grupul cu totul, daca oferta este atractiva.
“Ce este cel mai important pentru noi este sa maximizam valoarea pe care o putem obtine. Astfel ca depinde de oferte. Pentru noi este foarte importanta in acest moment valoarea si siguranta tranzactiei”, a mai spus Ondrej Safar.
CEZ a anuntat in vara anului trecut ca vrea sa-si vanda operatiunile din Romania si din alte tari, pentru a se concentra pe activitatea din tara-mama, Cehia.
Una dintre ofertele depuse pentru achizitia acestor active apartine unui consortiu format din companii romanesti, respectiv Hidroelectrica, Electrica si Societatea de Administrare a Participatiilor din Energie (SAPE).
Grupul CEZ in Romania se numara printre principalii lideri de utilitati integrate din Romania. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distributie (1,4 milioane portofoliu de clienti), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, situat la Fantanele-Cogealac (capacitate instalata de 600 MW), sistemul hidroelectric din Resita format din patru lacuri de acumulare si patru microhidrocentrale (capacitate instalata 22 MW in total) si furnizarea de energie electrica si gaze catre clientii finali.
CEZ a intrat pe piata energetica din Romania in 2005, odata cu achizitia Electrica Oltenia.
Anul trecut, grupul CEZ Romania a avut un profit net de 268 milioane de lei, fata de pierdea de 50 de milioane de lei din 2018, in principal datorita activitatii de productie de energie eoliana, mai exact din cresterea veniturilor din vanzarea certificatelor verzi.
In 2019, cele 240 de turbine din Parcul Eolian CEZ au produs un total de 1.185 GWh, grupul CEZ Romania fiind cel mai mare producator privat de energie regenerabila din tara.