0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Cel mai optimist ministru al Energiei prognozeaza o stagnare a preturilor la energie si gaze. Pe ce se bazeaza?

Posted On 17 februarie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: furnizare/distributie gaze, gazele de la Marea Neagra, infrastructura de distributie, petrochimie, pret energie si gaze, tarife reglementate, Virgil Popescu

Facturile la gaze naturale nu se vor scumpi de la 1 iulie si nu exista motive pentru cresterea pretului la electricitate in acest an, a declarat luni ministrul demis al Energiei, Economiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Cand un demnitar, fie el si demis, are asemenea viziuni cu siguranta ca anticipeaza o reactive concurentiala a pietei. Pe ce se bazeaza insa domnul ministru cand face aceste afirmatii? In cazul gazelor naturale, cel mai probabil, argumentele tin de cotatiile gazelor la bursele internationale si la Bursa de Marfuri din Bucuresti, respective la scaderea cererii pe fondul unei oferte destul de ridicate. In cazul energiei electrice insa, lucrurile stau exact invers. Cererea va creste, chiar daca astazi este la cele mai scazute cote, in timp ce oferta este tot mai restransa. Romania a devenit importator net de energie electrica, iar capacitatile sale de generare sunt intr-o continua scadere. De c ear scadea atunci pretul? Sa, ma rog, nu ar creste? Este domnul ministru cumva trader de energie? Cunoaste atat de bine piata incat sa-si permita asemenea afirmatii? Ramane de vazut. Iata insa si argumentele pe care se bazeaza.

„Am observat ca producatorii de gaze au spus ca nu se justifica scumpiri, am observat si reactia unui operator de furnizare si distributie care a spus ca oferta a fost inteleasa gresit si ca nu vor fi scumpiri, eu am spus ca nu vor fi scumpiri la gaz de la 1 iulie. Eu cred ca nu vom avea nicio scumpire de la 1 iulie la pretul gazelor naturale. Ma refer la factura. Nu cred ca tarifele care sunt reglementate de distributie vor creste, in conditiile in care tariful de distributie nu a fost scazut cu 2%, taxa de 2% a fost eliminata, sa nu uitam. Nici la energie electrica nu vad motive ca sa creasca pretul”, a declarat Virgil Popescu, la ZF Power Summit.

Pe de alta parte, ministrul demis al Energiei a sustinut ca Guvernul PNL doreste dublarea infrastructurii de distributie a gazelor pentru populatie in urmatorii 4 ani.

„Va trebui sa dezvoltam si distributia de gaze pentru incalzirea populatiei, care e la 35% acum si vrem sa o dublam in patru ani de zile, si ati vazut ca pe exercitiul financiar actual Ministerul Fondurilor Europene pune la bataie 200 de milioane de euro pentru inceperea distributiilor in acest an, si probabil veti vedea in perioada urmatoare un call de proiecte pentru acest lucru si in exercitiul financiar viitor alte sute de milioane de euro. (…) Si Ministerul Energiei si Ministerul Dezvoltarii trebuie sa se implice in acest lucru, alaturi de ANRE, pentru ca daca ii lasam pe primari singuri sa se ocupe, nu vor putea. De aceea o sa fim lânga ei si cred ca in acesti 4 ani care vor urma gazele românesti vor ajunge in casele românilor”, a afirmat Virgil Popescu.

Acesta a apreciat ca exista posibilitatea ca in viitorul apropiat mai multe companii din petrochimie sa anunte investitii in România.

„Eu cred ca si petrochimia poate fi dezvoltata, acolo unde factorul de multiplicare a gazului este mult mai mare, 1 la 7 sau 1 la 10. Deci productia de energie electrica pe baza de gaz, incalzirea populatiei cu gaze si petrochimia vor permite ca gazele din Marea Neagra, o data ce vor fi exploatate, sa se consume cât mai mult in România. (…) Eu zic sa avem rabdare si poate in perioada urmatoare o sa vedeti mai multi jucatori pe piata petrochimiei care anunta investitii”, a declarat ministrul demis al Energiei.

Referitor la planul Comisiei Europene de reducere a emisiilor de carbon, Virgil Popescu a apreciat ca România va reusi sa se incadreze in tinta stabilita de Comisia Europeana pentru 2030, de reducere cu 50% a emisiilor de carbon.

„Daca vorbim de productia de energie electrica pe baza de carbune, acolo trebuie sa fim foarte atenti, deoarece Compania Energetica Oltenia detine, de exemplu, o cota de piata de 25% din productia de energie electrica si trebuie sa avem grija ca nu putem scoate aceasta productie de energie electrica din sistemul energetic national fara sa punem ceva in schimb. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta dupa ce, in prealabil, a fost un memorandum, prin care acordam un ajutor de salvare de 1,2 miliarde de lei pentru Compania Energetica Oltenia. In memorandum se spunea mai mult, ca daca acel ajutor de salvare nu poate fi returnat in termen de 6 luni, se va transforma intr-un ajutor de restructurare. Si este un plan foarte clar – ce se va intâmpla in urmatorii ani, pâna in 2026, cu acea procedura de restructurare. Vor urma treceri de la carbune pe gaz pentru unitatea de la Craiova 2, doua unitati de la Eselnita, o unitate de la Turceni si un parc de 300 de megawati de energie solara care va permite, la sfârsitul lui 2026, sa se reduca emisiile de carbune cu aproape 50%. Practic incercam sa ne incadram, cu Complexul Energetic Oltenia, si vom reusi, in acea tinta de reducere pâna in 2030 a Green Deal cu 50% a emisiilor de carbon. Nu va fi usor, este evident, dar sunt convins ca ne vom tine de acest lucru”, a afirmat ministrul al Energiei.

Articole pe aceeasi tema

  • Virgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun DeepVirgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun Deep
  • Hai sa dam mana cu mana pe legea offshoreHai sa dam mana cu mana pe legea offshore
  • Ministrul Economiei confirma esecul statului cand vine vorba de investitii: s-au gasit vinovatii pentru circul de la Iernut, dar nimeni nu plateste.Ministrul Economiei confirma esecul statului cand vine vorba de investitii: s-au gasit vinovatii pentru circul de la Iernut, dar nimeni nu plateste.
  • Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Interagro iese din anonimat :reporneste combinatele chimice si deruleaza o investitie cu americanii de la Nitron pentru un terminal de import/export ingrasaminte la Zimnicea

Next Story

Hai sa dam mana cu mana pe legea offshore

Articole pe aceeasi tema

1

Ministrul Economiei confirma esecul statului cand vine vorba de investitii: s-au gasit vinovatii pentru circul de la Iernut, dar nimeni nu plateste.

Posted On 23 februarie 2021
, By Redactia
0

Ne-a fost frica sa nu ne ia rusii gazele de la Marea Neagra. Putem sta linistiti, nu intereseaza pe nimeni

Posted On 9 februarie 2021
, By Redactia
0

Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.

Posted On 6 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Cine este si ce face Centrul Român al Energiei? Energetica românească are potențialul, cunoștințele și resursele necesare pentru a ocupa un rol de lider regional

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.