Certificatele verzi s-au vandut ca painea calda
Intrarea in functiune a marilor parcuri eoliene din zona Dobrogei a facut ca estimarile Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) privind aportul cotei de energie regenerabila in sistem sa fie aproape de realitate, spre deosebire de anii trecuti, cand cota nu a fost atinsa niciodata. Astfel, potrivit datelor publicate de OPCOM (operatorul pietei de electricitate), in 2012 a fost tranzactionat un numar record de certificate verzi, de 2,33 ori mai mult fata de anul 2011. Astfel, pe piata certificatelor verzi administrata de OPCOM s-au tranzactionat in 2012, peste un milion de certificate (1.053.229), fata de numai 451.841 unitati, cate au fost tranzactionate in 2011. Mai interesant este pretul la care s-au vandut aceste certificate, valoarea lor atingand limita maxima, respectiv 56,44 euro/certificat verde. Pretul mediu ponderat a fost de 244,09 lei, echivalentul a 56,44 euro/certificat, calculat la cursul de schimb utilizat in stabilirea valorilor de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata de profil, pentru anii 2011 si 2012. Certificatul verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie. Amintim ca, de curand, Transelectrica a anunta ca ponderea energiei verzi in totalul productiei de energie electrica din Romania, pe primele 11 luni ale anului trecut, a fost de 5%.
Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a certificatelor verzi sunt energia hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energia eoliana, energie solara, energia geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
Cota anuala obligatorie pentru 2012 a fost de 8,3% din energia electrica furnizată de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica in consumul final de energie electrica in perspectiva anilor 2015 si 2020 este de 35% si, respectiv, 38%.