0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului

Ceva nu este in regula pe piata de energie, preturile in PZU cresc, in timp ce furnizorii ofera consumatorilor un pret mai mic decat cel reglementat

Posted On 11 iulie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, furnizori de energie, furnizori de ultima instanta, oferte, OPCOM, piata concurentiala, piata pentru ziua urmatoare, pret energie electrica, pret reglementat

Pe parcursul zilei de ieri, pretul energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare a tins niveluri care nu s-au mai inregistrat de multi ani de zile. Practic, pe parcursul mai multor intervale orare de consum, energia electrica a fost tranzactionata la 300 lei/MWh si chiar si peste in anumite perioade. Asta in conditiile in care consumul s-a apropiat de nivelul de 8000 de MW, iar energia pe baza de carbune se mentine constant in jurul a 30% din totalul productiei. Chiar daca energia hidro si-a redus considerabil volumul livrat in sistem, in timp ce energia eoliana are o pondere de circa 15%, explicatia acestor preturi extrem de mari nu poate fi redusa la ceea ce se intampla in sectorul de generare. Calmarea pietei de energie electrica este departe de a se produce, asa cum multi anticipau dupa perioada de iarna, dimpotriva, lucrurile par sa se precipite tot mai mult. Pe acest fond, care starneste ingrijorare in primul rand companiilor de furnizare, pretul pentru consumatori nu va mai putea sta multa vreme la nivelul actual. Cu atat mai mult cu cat de la 1 ianuarie, 2018, piata de energie electrica va fi liberalizata in totalitate.

Si pentru ca ne-am lamurit ca nu asistam la o situatie de conjunctura, ne intrebam la ce riscuri se expun furnizorii care vin in piata, pentru consumatorii casnici in speta, cu preturi mai mici decat cele acceptate de catre ANRE pentru furnizorii de ultima instanta si care sunt deja un reper pentru intreaga piata. Riscurile sunt in acceasi masura crescute si pentru consumatoriii care migreaza inspre piata libera, fara a avea cele mai elementare masuri de siguranta. Inca odata, ceva nu este in regula si cat de curand am putea asista la noi convulsii pe aceasta piata atat de agitata.

Este relevant, in sensul celor spuse mai sus, ce indica comparatorul de preturi al ANRE, in ceea ce priveste ofertele facute de catre companiile de furnizare consumatorilor casnici, oferte care nu prea tin cont de evolutiile pretului in piata pentru ziua urmatoare, mai ales in conditiile in care aceasta piata continua sa se mentina undeva in jurul a 40% din totalul tranzactiilor cu energie electrica inregistrate pe OPCOM.

Consumatorii casnici de energie electrica din Capitala au la dispozitie pe piata libera 45 de oferte de contracte la preturi mai mici decat cele pe care le ofera furnizorul de ultima instanta, dar si 11 oferte la preturi mai mari, potrivit datelor publicate de Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) pe comparatorul de preturi si analizate de Agerpres.

In Bucuresti, furnizorul de ultima instanta, adica cel traditional, este Enel Muntenia Sud, care livreaza energie la un pret stabilit de ANRE. Acest pret final este, de la 1 iulie, de 0,5798 lei pe kWh, cu tot cu TVA, acciza, certificate verzi si contributie la cogenerare.

Insa consumatorii trebuie sa stie ca pot renunta oricand la contractul actual cu Enel si pot alege dintr-o lista de peste 55 de oferte publicate pe comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE sau pot negocia separat cu orice firma care are licenta de furnizare a electricitatii.

Astfel, din datele afisate de comparatorul de preturi reiese ca exista 45 de oferte cu preturi mai mici decat ale furnizorului traditional. Totusi, trebuie sa fim atenti ca aceste oferte afiseaza doar pretul energiei, insa de cele mai multe ori firmele cer si un tarif de rezervare pe zi.

Daca luam cea mai buna oferta din punctul de vedere al pretului, cea a furnizorului Tinmar Energy, pretul final este de 0,4566 lei pe kWh, cu 21,15% mai putin decat tariful de ultima instanta, insa se adauga un abonament de 0,35 lei pe zi.

Urmatoarele doua oferte sunt ale Enel Muntenia Sud si Enel Energie, dar pentru piata concurentiala, la pretul de 0,4614 lei pe kWh, cu 20,42% mai mic decat tariful platit prin actualul contract. Compania cere si un abonament de 0,16 lei pe zi.

Si E.ON Energie are o oferta cu 18,65% mai mica, respectiv 0,4722 lei pe kWh, plus 0,2 lei pe zi abonament.

La polul opus, ENEX SRL cere un pret de 0,8029 lei pe kWh, cu 38,48% mai mare decat cel de ultima instanta. Alte oferte cu preturi mai mari sunt ale SC Vienna Energy Forta Naturala SRL — cu 30,27%, Electromagnetica — cu 28,22% sau Energy Network SRL — cu 26,35% mai mare.

ANRE a scumpit energia livrata consumatorilor casnici in regim reglementat cu 8% in medie de la 1 iulie, insa reprezentantii autoritatii au sfatuit de mai multe ori consumatorii sa se orienteze si spre piata libera, unde tarifele sunt cele stabilite cu furnizorul.

„Pentru consumatorii care au incheiat contracte cu furnizorii pe piata libera, pretul nu creste, ci ramane cel din contractul aflat in vigoare”, a aratat Niculae Havrilet, presedintele ANRE, la finele lunii trecute.

El a explicat ca furnizorii traditionali, care ofera energie in regim de ultima instanta, au cel mai mare pret de pe piata, pentru ca acesti furnizori trebuie sa poata oferi energie in orice moment, chiar si consumatorilor care raman fara furnizor.

Potrivit lui Havrilet, atunci cand semneaza un contract negociat, consumatorii trebuie sa fie atenti in primul rand la pret, apoi la conditiile contractuale, in ce situatii pot fi deconectati si in ce conditii se face plata.

La randul sau, Silvia Vlasceanu, directorul executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), avertizeaza consumatorii sa nu se uite doar la pret, ci si la celelalte elemente care tin de furnizarea de energie, precum locul si modul de plata a facturii, modul de despagubire in cazul unor intreruperi, modul de relationare cu clientii sau perioada de citire a contorului.

Ea a explicat de ce pretul stabilit de ANRE este mai mare decat multe dintre oferte.

„Pentru consumatorii care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate, ANRE continua sa stabileasca un tarif. Principiul este ca siguranta se plateste, iar furnizorul de ultima instanta este obligat sa aiba tot timpul o cantitate de energie pe care sa ti-o livreze. Furnizorul acela isi asuma conditiile din lege: sa faca centre de relatii cu clientii, sa aiba call-center, sa raspunda intr-un anumit termen, deci are un standard de calitate foarte bine pus la punct. Noi am insistat ca si ceilalti furnizori, cei concurentiali, sa aiba si ei un standard, chiar daca sunt pe piata libera”, a mai spus Vlasceanu.

Potrivit acesteia, orice consumator are dreptul sa-si schimbe furnizorul la 21 de zile si poate negocia inclusiv pachete integrate energie-gaze naturale, daca acea firma are si licenta de furnizare a gazelor.

Intrebata daca este mai bine pentru un consumator casnic sa mearga pe piata concurentiala, ea a raspuns: „Eu nu zic ca este mai bine. Fiecare consumator trebuie sa se gandeasca. S-ar putea sa plateasca cu trei bani mai putin in factura, dar pe termen lung poate sa aiba o intrerupere de curent si suna la furnizor, iar furnizorul ii va spune ca nu e treaba lui, sau nu poate despagubi clientii, sau nu poate plati decat la sediul lor, sau nu vine sa citeasca contorul decat la sase luni. Exista anumite riscuri daca mergi in piata libera. Este exact ca atunci cand joci la bursa, cand iti asumi anumite riscuri si esti mereu alert sa vezi ce se intampla, sa urmaresti preturile. Poti sa jonglezi: nu-ti place furnizorul, in 21 de zile il schimbi. Dar trebuie sa ai abilitatea, informatia”.

De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piata va fi complet liberalizata si toata energia pentru consumatorii casnici va proveni din piata libera.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Exclusiv : Pretul energiei electrice analizat in Conferinta Energy-CenterExclusiv : Pretul energiei electrice analizat in Conferinta Energy-Center
  • Energia electrica este mai scumpa doar pentru consumatorii care nu stiu sa-si aleaga furnizorii?Energia electrica este mai scumpa doar pentru consumatorii care nu stiu sa-si aleaga furnizorii?
  • Dupa cateva zile de relaxare, pretul energiei electrice a revenit brusc pe crestere si a depasit nivelul de 400 de lei/MWh in orele de varfDupa cateva zile de relaxare, pretul energiei electrice a revenit brusc pe crestere si a depasit nivelul de 400 de lei/MWh in orele de varf
  • Pretul gazelor pentru consumatorii casnici creste de azi cu 5,83%Pretul gazelor pentru consumatorii casnici creste de azi cu 5,83%
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Din ciclul vizitelor de lucru pe santierele patriei: ministrul energiei ia la cunostinta despre gloria Hidroelectrica

Next Story

Chinezii care vor intra in actionariatul KazMunayGaz au proiecte majore la Rompetrol

Articole pe aceeasi tema

Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute

Posted On 19 ianuarie 2021
, By Redactia
0

In haosul provocat de liberalizarea pietei de energie, Electrica face un pas major pentru a nu-si pierde clientii: discount pana la 31 august

Posted On 19 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Studiu de caz: Modul în care care se realizează dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze în România

Posted On 14 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute

Posted On 19 ianuarie 2021

Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria

Posted On 19 ianuarie 2021

In haosul provocat de liberalizarea pietei de energie, Electrica face un pas major pentru a nu-si pierde clientii: discount pana la 31 august

Posted On 19 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.