0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda
Grecii au pus ochii pe potentialul regenerabil al Romaniei
Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

Cine are curajul sa spuna de la un capat la altul de ce creste pretul energiei electrice?

Posted On 4 august 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Consiliul Concurentei, consum de energie, deficit de energie, furnizori de energie, OPCOM, piata concurentiala, pretul energiei

Dupa sintagma “cine se scuza se acuza” am putea arunca in responsabilitatea furnizorilor de energie electrica mare parte din explozia pretului in piata. De data asta insa sintagma cu pricina nu mai functioneaza. Furnizorii nu se scuza pentru situatia creata in piata de energie, ci incearca sa explice cum s-a ajuns aici. Din pacate, doar cu jumatate de masura si cu foarte mare grija fata de autoritati. Consiliul Concurentei, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor si chiar furnizorii de energie neafiliati ar trebui sa fie primii care sa incerce sa explice fenomenul, inainte de a cauta vinovati cu orice pret.

Conditiile obiective sunt una, cele subiective sunt alta. La primul capitol mentionam cresterea generalizata a pretului energiei peste tot in Europa, influenta Green Deal si cresterea pretului certificatelor de CO2. Toate aceste au in spate si alte consecinte, dar nu le mai mentionam acum pentru ca am vorbit pe larg despre ele in articolele precedente. Cat priveste conditiile subiective, desigur aici intervin reglementarile interne, lipsa de viziune a reglementatorului, lipsa totala a controlului concurential si de abia la urma politica gresita de achizitii a furnizorilor de energie. Acestia inchid lantul, colecteaza tot ce se misca in piata si stabilesc pretul final la consumator, dupa ce adauga nelipsitele taxe si impozite. Nu era nimic complicat pana in momentul in care s-a dovedit ca marjele de furnizare erau atat de mici incat activitatea in sine nu-si mai avea rostul. Si atunci trebuiau gasite solutii de a creste aceasta marja cu riscul unor speculatii in piata.

S-au incheiat contracte la termen la preturi de criza, in 2020, fiecare furnizor lasandu-si o marja foarte mare de achizitii in piata pentru ziua urmatoare. Sa ne amintim ca in 2020 consumul a scazut drastic si dupa inchiderea economiei multi furnizori au ramas cu energia achizitionata in 2019, pe care au vandut-o in echilibrare, deci in pierdere.  Din al doilea trimestru al anului 2021 situatia s-a schimbat radical, consumul a inceput sa creasca, deficitul de energie s-a facut tot mai simtit in piata iar cei descoperiti au fost nevoiti sa cumpere la orice pret pentru a-si onora contractele. De unde puteau sa cumpere decat din piata Spot, sau din import.

Si aici ajungem la producatori, despre care nu se spune nimic. Nici autoritatile nici Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica, nici Consiliul Concurentei nu pomenesc nimic despre comportamentul in piata de energie al producatorilor.

Greseala fatala a Romaniei de a separa producatorii de energie electrica pe baza de combustibilul utilizat isi arata coltii inca odata. In plus, loviti direct de celebra Ordonanta 114, producatorii de energie isi scot acum pierderile, sau mai bine zis “parleala” generata de aceasta ordonanta nociva pentru intreg sistemul energetic. Prostia si ticalosia unora se razbuna cu varf si indesat astazi. Mai are cineva curajul sa plafoneze pretul la energie si la gaze, cum a facut guvernul PSD?

Este un subiect despre care vom mai vorbi inevitabil in perioada urmatoare. Am atins doar cateva problem pe care furnizorii de energie electrica din Romania ar trebui sa le explice mult mai curajos. Deocamdata nu o fac. De ce, nu stim? Spre exemplificare va prezentam cumunicatul AFEER (Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica):

Furnizorii de energie electrica depun toate eforturile pentru ca majorarile substantiale de preturi de pe piata angro sa se resimta cât mai putin la consumatorii finali.

Furnizorii de energie electrica dau asigurari ca depun eforturi sustinute pentru ca majorarile substantiale de preturi de pe piata angro sa se resimta in cea mai mica masura posibila la consumatorii finali.

Facem un apel pentru o informare corecta a consumatorilor finali, pentru prezentarea corecta, echilibrata si nepartizana a realitatii din piata de energie electrica, a cauzelor si factorilor care au determinat cresterile majore de preturi.

“Traversam o perioada dificila, cu turbulente, impredictibilitate si multe schimbari, care creeaza o stare de disconfort in rândul operatorilor si consumatorilor. Am intrat  intr-o spirala de crestere generala de preturi in toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori. Situatia actuala pe piata energiei este mai complicata: preturile combustibilor – carbune, gaze naturale, petrol – s-au majorat pe toate pietele, europene si internationale.  In plus, datorita angajamentului clar al UE pentru decarbonare, pretul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de asteptat, in jur de 50 euro/tona (comparat cu un pret de 21 euro/tona in iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimeaza tot o tendinta de crestere. In aceste zile, vedem ca se inregistreaza maxime istorice la pretul energiei tranzactionate pe piata spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) si recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei si deconectarii unui reactor de la Cernavoda. In contextul dat, este absolut necesar sa se prezinte corect situatia in spatiul public, nu in mod  nejustificat  furnizorii fiind principalii vinovati pentru cresterile de preturi. Adevarul este ca, in contextul exploziei preturilor de tranzactionare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, asa cum este si firesc, in sprijinul  clientilor  cu solutii pentru a mentine un echilibru in facturi si in relatia cu acestia”, declara domnul Ion Lungu, Director Executiv AFEER.

Preturile de furnizare sunt puternic influentate de pretul energiei tranzactionate pe pietele la termen administrate de OPCOM, cu livrare in anul urmator, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piata pentru Ziua Urmatoare, preturile energiei tranzactionate sunt cu 150% mai mari, fata de aceeasi perioada in 2020, spune domnul Cristian Culea, membru in Comitetul Director AFEER.

Prezentam o situatie a cresterilor lunare de preturi pe Piata pentru Ziua Urmatoare:

  • pentru luna aprilie se remarca o crestere a pretului cu 150% in 2021 comparativ cu 2020, la 309 lei/MWh de la 123 lei/MWh
  • pentru luna mai, cresterea pretului energiei cu 140%, la 289.31 lei/MWh in mai 2021 comparativ cu 120.4 lei/MWh in mai 2020
  • in iunie, pretul energiei a crescut cu 160%, la 382lei/MWh fata de 146.7lei lei/MWh
  • luna iulie, crestere cu 150% a pretului energiei: 447.29 lei/MWh comparativ cu 179.41 lei/MWh.

In ceea ce priveste preturile din piata de echilibrare  care detremina  costul dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, schimbarile legislative de la inceputul anului (introducerea decontarii la interval de 15 minute, pret unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate si cresteri de costuri (s-a ajuns la un varf de 2500 lei/MWh!) pentru furnizori, precizeaza domnul Culea.

Pe de alta parte, la nivelul pietei din România exista, in acest moment, un numar redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen  scurt (luna, saptamâna) ceea ce induce o impredictibilitate in formarea pretului oferit consumatorului final.

Aceste perturbatii in piata au ca principala cauza o oferta sub nivelul cererii, determinata de lipsa capacitatilor de producere, in ultimii ani investitiile in capacitati noi fiind aproape inexistente. In aceasta situatie, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiti sa cumpere energie elctrica din import, la preturi mai mici decât cele din piata locala.

Este simplu sa arunci vina pe furnizori pentru cresterea de preturi, dar nu este corect fata de acesti operatori si fata de clientii acestora. Afectati de criza sanitara si economica, furnizorii de energie si-au asumat toate riscurile, multi dintre ei fiind intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar, situatie generata atât de cresterea preturilor din piata cât si de obligativitatea de a livra energie consumatorilor care nu si-au achitat facturile pe perioada starii de alerta, fapt care afecteaza intregul portofoliu de clienti.

In acest context apreciem demersul Ministerului Energiei, care a raspuns solicitarilor venite din partea noastra, si propune spre aprobare Guvernului un proiect de Ordonanta de Urgenta care are drept scop abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonantei de Urgenta nr. 70/2020, in vederea revenirii la prevederile legislative care permit – in conditii contractuale reglementate – deconectarea clientilor finali rau-platnici. Actul normativ a fost in consultare publica, asteptam sa fie si aprobat de Guvern!

In continuare, AFEER sfatuieste consumatorii casnici de energie electrica si gaze naturale sa aleaga cea mai buna oferta, cea care li se potriveste cel mai bine nevoilor lor. Pentru mai multe informatii si recomandari, consumatorii pot accesa www.afeer.ro si urmari campania AFEER: ”Un consumator informat este un consumator protejat”.

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Martin Moise, Patres: casele nou construite nu respecta standardele NZEB

Next Story

Ordonanta privind deconectarea clientilor rau platnici este pe masa guvernului

Articole pe aceeasi tema

0

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023
, By Redactia

Producem mai multa energie, dar consumam mai putin

Posted On 13 septembrie 2023
, By Redactia
0

Cum ar putea schimba factura de energie eliminarea plafonării prețului

Posted On 29 august 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023

Claudiu Cazacu: Prețul petrolului pune băncile centrale în dificultate, cu efect pe dobânzi

Posted On 20 septembrie 2023

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.